Létezik -e a tökéletes tartósítószer?

Létezik -e a tökéletes tartósítószer?

Pont olyan összetett a válasz,mintha azt kérdeznénk, létezik -e tökéletes kozmetikum? Olyan, ami minden korosztálynak, minden bőrtípusnak minden évszakban jó. Oké, a sheavaj majdnem ilyen :)...


A tartósítószerek, mint a víztartalmú kozmetikumok legfőbb védőpajzsai, hatással vannak bőrünkre. Nem véletlen, hogy egyes összetevők korlátozásra, illetve tiltásra kerültek; a korlátozás pedig bizony spártai szigorral értendő. Az EU adatbázisának V. melléklete foglalkozik ezzel.

 

Mit várunk el egy mai modern kozmetikai tartósítószertől:

 

  • „Broad spectrum”, azaz minden mikroorganizmusra hatékonyan hasson baktérium, gomba és penész szaporodása ellen is.
  • Az eltarthatósági vizsgálat (challenge teszt) minimum 1 év eltarthatóságot bizonyítson.
  • Minden csomagolóanyaggal,műanyaggal, üveggel, fémmel is kompatibilis.
  • Megfizethető legyen. Azaz nem 25 000,-Ft kilója az alapanyagnak.
  • Alacsony mennyiségben is hasson. Azaz ne kelljen 4-5% ot tenni egy készítménybe.
  • Ne befolyásolja a végtermék illatát és sűrűségét, valamint későbbi színét
  • Minden pH-n jól teljesítsen
  • Kompatibilis legyen az alapanyagok többségével
  • Parabénmentes legyen -és jó, ha egyébként sem szintetikus előállítású.

 

Amit az alapanyag gyártó mond és amit Te tapasztalhatsz

 

Egyre több a marketing rizsa (egyszer volt hol nem volt, egyszer a mezőn kinőtt a szuperbio tartósítószer), közben meg egyre több a kihívás és probléma a natúrkozmetikumok szegmensében. A legnagyobb gond, hogy a biológiai előállítású, esetleg fermentációval készülő tartósítószerek alig 3-6 hónapot bírnak. Ezt a használók nem értik meg és, gyártóként sem a legjobb üzlet 5-10 kg krémet kidobni.

 

Fontos, hogy hobbi készítőként a minimumot tarts be, de gyártóként a maximumot! A challenge teszt kötelező és a tartósítószered hatékonyságát sajnso csak ez fogja tudni megmondani-amivel majd Te is magabiztosabban dobod piacra a testápolási terméked.

 

Az „extract”-ok egyenlőre nem állják meg olyan termékben a helyüket, amit adott esetben hipermarketek polcaira szánnak. A Leucidal sorozat ígéretes, reméljük rövidesen lesz üdvözítő megoldása a gyárnak.

 

A „parfume” INCI-vel bíró tartósítószerek trükkösek. Egy részük egész egyszerűen semmire nem jó. Maximum 3 hónapig tartható el vele a kence. A másik részük -pl- az általunk is forgalmazott NAP2 itt: - illatos és ez az illat simán átjön a kozmetikumon is. Picit higítja is a terméket. Ugyanakkor bőrbarát és Ecocert által simán elfogadott, és 1 évig eltartja a natúrkencét. Ez nálunk már bizonyított.

 

Az „élelmiszer tartósítók”: ilyen a sodium benzoate, potassium sorbate, citromsav és társai: főleg penész és gomba ellen védenek, és főleg 5 -ös pH alatt. Formulától függően 5-10 hónapig jók a kencébe.

 

Benzyl alkohol, benzoic acid-os termékek: A Magyarországon ismert Rokonsal, EC5, Geogard 221, Geogard ECT (alias Cosgard):

Itt van némi képzavar, mert még a forgalmazók sem mindig törődnek a jogvédett névvel (a fentiek mind azok!!) és az INCI helyes felsorolásával. Továbbá ezeknek a márka neveknek is van többféle összetételű tartósítószerük. A fentiek mind benzyl alkohol és benzol sav alapú tartósítószerek, melyek pH 6 alatt működnek igazán jól.

 

Szintetikus, de parabén és formaldehid, valamint klórmentes tartósítószerek: bár az Ecocert nem minden kozmetikmba fogadja el és natúrkozmetikumban nem elegáns, de hatékony tartósítószerek: ilyen a nálunk korábban megtalálható Euxyl PE9010. A phenoxyethanol szintetikus eredetű, de főleg lemosandó termékekben, illetve háztartás vegyipari termékekben abszolút megállja a helyét.

 

 

Hogyan biztosítsd be a vizes kencédet-főképp ha forgalomba is hozod boltban, áruházláncban?

 

Ez formulától függ. Ha a vízfázis összeségében 35% alatt van, egy egyszerű széles spektrumú tartósítószer az ajánlott minimális %-ban elegendő lehet.

 

Ha a víz 35-50-84%, akkor ugyanezen tartósítószer maximális adagolásban szükséges lehet.

 

Amenyiben a víz 85%-ot meghaladja. Gélt, tonert, micellás vizet tervezel, azt javaslom, keverj akár 2-3 tartósítót is. Azaz, legyen egy bombabiztos gombaellenes, egy penész/élesztő ellenes és egy jó baktericid hatású cuccod. Ezek persze legyenek egymással és a készterék alapanyagaival is nagyszerűen párosíthatóak-azaz kompatibilisek :D.

 

Csak „zsíros” vagy „poros” kencébe tényleg nem kell tartósítószer?

 

A baktérium, penész és gomba vizes közegben szaporodik, érzi jól magát. Tehát elvileg nem lehet gond. Az antioxidáns használata az olajok avasodását gátolja, késlelteti, ezért ezt sosem szabad kihagyni 0.5-1%-ban. Az antioxidánsokról bővebben ITT >>> http://mosomami.hu/MOSOMami-Blog/Igy-marad-sokaig-friss-a-kozmetikai-olajad

 

Haladó tipp: a kozmetikai olaj/vaj stabilitásáról egyfajta infó a Jódszám. Minél alacsonyabb, annál rövidebb ideig tartható el avasodás, minőségi romlás nélkül...

 

Ugyanakkor, amikor sejthető, hogy a kozmetikumba vizes kézzel bele fognak nyúlni, vagy az alapanyag igen kényes (pl. agyagok, virágpor, kivonat), célszerű átgondolni egy zsíroldékony tartósítószer használatát. Esetleg por állagú tartósító használatát-pl.arcpakolásban.

 

 

Mindent összevetve a rugalmasság, a kockán kívüli gondolkodás és kompromisszum elengedhetetlen natúrkozmetikumo tartósításánál. Ehhez nagyon jól kell ismerned a bőröd, és ha gyártásra adod a fejed: a piacod. Hogy annak a niche-nek, a Te rajongóidnak ne okozz csalódást :).

 

Sok sikert!

 

Szeretettel MM Kriszti« vissza
Blog
Bőröd hálás lesz érte: Szűz kókuszvaj tetőtől talpig
Cimkék: kiemelt,

Pillanatok alatt trópusi tájakon érzed magad, miközben bőröd issza a hidratáló,tápláló olajat.November elején pont erre lesz szükséged.

Tovább
Karantén Beauty
Cimkék: kiemelt,

A szépségipar a gyártótól a szolgáltatóig (fodrász, masszőr, kozmetikus) egész évben maszkot, és extra fertőtlenítést kíván. Ezért sokan most nincsenek is nyitva, és jobb is, ha lemondunk egy ideig a szalonok látogatásáról. Na de ez nem egyenlő a slampossággal...

Tovább
Diétát támogató illóolajok
Cimkék: kiemelt,

Még a legelszántabb diétázónak is jól jön egy kis segítség-ha fogytán az akaraterő. Ebben is segít az aromaterápia. Egyes illóolajok pedig a rendszeres (napi 5 perc is az!) mozgást egészítik ki bőrtónust javító hatásukkal.

Tovább