Az érthető cimkézés közös ügyünk. Jogod van tudni, mi kerül a bőrödre.Emellett gazdaságos adagolást (spórolást) és a környezet kímélését is lehetővé teszi.

Tenzid= felületaktív anyag


Milyen felületen és hol aktív???


A felületaktív anyagok, a VÍZ és SZENNYEZŐDÉS (legyen az az emberi bőr vagy a textília) találkozási  FELÜLETÉN csökkentik a feszültséget és segítik a két alkotórészt elegyedni,megtisztítva a felületet. Azért tudják ezt megtenni, mert ezen anyagok felépítése két rétű. Egyik fele a vizet „szereti”,azaz hidrofíl, a másik felük a szennyeződést”szereti”, de a vizet nem, azaz hidrofób.

(forrás: Wikimedia)

A hidrofób fej (ami a töltést hordozza) fogja a piszkot és felgörgeti a felületről, majd ezt kimossuk, lemossuk sima vízzel és megy a csatornába. Ilyen egyszerű 🙂 A kationos fejű anyagok pedig hozzákötődnek a felülethez: azaz a hajat feltölti valamilyen lipiddel. A textilíát pedig bevonja illattal és egyfajta balzsamos anyaggal.

Mely alapanyagok tartoznak a tenzid kategóriába?

= felületaktív anyag (surfactant)

1. Habzó anyagok: különféle fizikai és kémiai folyamaton átvezetett szintetikus vagy természetes alapú anyagok. Az eljárás során az anyag vízzel és olajjal is keveredik és így a mosakodás során bőrünkről “legörgeti” a koszt. Mosásánál a ruháról szedi azt le, majd az vízzel higulva megy a lefoylóba.

2. Emulgeáló szerek: azon folyékony vagy viaszos alapanyagok, melyek a vizet és zsiradékot összekapcsolják viszonylag hosszú ideig egy krémben, lotion-ben.

3. Szolubizálók: olyan, jellemzően folyékony, igen magas HLB számú alapanyagok, melyek kis mennységű zsiradkot oldanak be nagy mennyiségű vízbe.

Mitől “zöld” egy tenzid?

Több száz féle tenzid, azaz felületaktív anyag elérhető. Szerintünk egy alapanyag akkor zöld, ha:

#1: alapanyaga fenntartható termelésből származik, lehetőleg pálmavaj mentes is.

Mosószereknél ugyanakkor gyakran a kókusz,-vagy pálma alapú tenzidek olyan masszív vegyi átalakításon mennek át, hogy lebonthatóságuk sokat romlik és még  káros anyag is keletkezhet!

Olvas del, mi mit használunk >>> https://mosomami.hu/MOSOMami-Blog/Oko-mososzer-korutazas

#2: nem tesztelték állatokon

#3: biológiai lebonthatósága kiváló

#4: többfunkciós lehetőleg: pl. nem csak tisztít, de jól hidratálja a bőrt, hajat. Illetve gyermekek, felnőttek részére is bátran alkotható belőle termék.

Töltés szerinti különbségek


ANIONOS például:
 Disodium Laureth Sulfosuccinate, Sodium Lauroyl Sarcosinate,Sodium Cocoyl Glutamate

Negatív (-) töltéssel rendelkezik a fej, ami a koszt lemossan. Ezért a pozitív töltésű (+) szennyeződést remekül leoldja. Némelyk túlságosan is, tehát száríthatja a bőrt. Ez volt a gond az 1940-es években kifejlesztett etoxilált, szintetikus alapú zsíralkoholokkal, amilyen az SLS. A mosószer ipar után a kozmetika ipar is átvette és locsolták bele minden termékbe-ezért szoktunk hozzá a bőséges habzáshoz. Olcsó, látványos alapanyag. Nem minden SLS ma már szintetikus alapú, de ezt a gyártó nem köteles feltüntetni a terméken!


NEMIONOS például:
Decyl-glucoside, Lauryl glucoside, Coco-glucoside, Caprylyl-glucoside, Mosódió főzet.

Töltés nélküli, ezért rendkívül kíméletes bőrünkhöz. Ettől még szépen leoldja a szennyeződést bőrrő, hajról, ruháról.


AMFOTER például:
Betaine (többféle) , Disodium Cocoamphodiacetate.

Ez kétféle módon viselkedhet, attól függően, mire van szükség. (+/-). Fő szerepük, hogy erősítik és stabilizálják a habzást.

Kínálatunkat itt találod >>>https://mosomami.hu/category/Tenzidek

KATIONOS : tisztálkodószerben hajbalzsamban, mosószernél pedig öblítőben van helye.

Itt olyan sokféle van, hogy nehéz sorolni. Pl. BTMS. Mivel pozitív töltésű anyag (+), ezért természetesen hozzá kötődik a korábban anionos dologgal átmosott bőr, haj, ruha felületéhez és mintegy bevonja azt a kívánt anyaggal.

Számolósdi:

Profi receptekben az aktív anyag számít. Pl. ha a decyl glükozid 55% aktívanyaggal bír, nézzük meg, ha 25%-ot használunk a receptben, ott mi lesz az aktív anyag végleges mennyisége: 55 x 0,25= 13,75. Ez már egész jó baba samponhoz, sőt! Felnőttek hajához kitűnően elégnek kell lennie.

És, hogy lehet -e ezzel trükközni? Szoktak…ismét a húsos közmondás így Húsvét táján: olcsó húsnak híg a leve…

Javasolt, hogy egy-egy receptben mindig legyen 1 anionos és 1 nem ionos vagy amfoter tenzid,azonban ezek keverési arányát mindig a termék célja és a termék fogyasztói köre (baba, tini, stb.)határozza meg!Természetesen a legideálisabb bőrünk szempontjából, ha az anionos tenzideket kihagyjuk a receptből.

Sajnálatosan a hab csodája évtizedek óta rabláncon tartja fogyasztói társadalmunkat. Sok és nagy hab, kemény hab legyen. Vannak reménytkeltő növények: mosódió, zöldtea mag, szappankéreg, melyek igénytelenek és mégis, kellően szelíd habot adnak ipari felhasználásra  is. A tisztaság fél egészség-de tiszteljük  Természetanyánkat is :).