Öko mosószer körutazás

Öko mosószer körutazás

Ma már világos,hogy több, mint múló divathóbort: a környezettudatos háztartásvezetés trendi, okos, hatékony és olcsó.Jó Neked és jó az élővizeknek-azonban az apróbetűs részt nem árt elolvasni...Gyorskalauzban megmutatjuk a tutit!


Mi számít ma öko-nak? Divatos megnevezés és gyakori szó ma már az "öko-eco-bio",ezért nem árt, ha, mielőtt lehúznak egy irreálisan magas áru termékkel vagy  becsapva érzed magad az összetételek miatt, olvasd át az alábbiakat:

 

Anionos felületaktív anyag-mi ez??

 

Mosáshoz, tisztításhoz elengedhetetlen egy hatékony felületaktív anyag használata a termékben: ez a "cucc" a textilről leszedi a szennyeződést (zsírt, port, stb.) és beoldja a vízbe, majd elvezeti a csatornába. A felületaktív anyag keletkező habja segíti mindezt a folyamatot. Erre, igazán, csak az anionos anyagok jók, amik negatív töltésüknél fogva a pozitív töltéső "koszt" mágnesként vonzották.

Ma már szigorú direktívák írják elő miből mennyit szabd (na) tenni a mosószerekbe, de még mindig nem kap kellő hangsúlyt a környezet és egészség védelme. Az OECD tesztek egyre szigorúbbak, ez jó a környezetnek és a vásárlónak is!

 

 

Fontossági szempont környezetre gyakorolt hatás alapján ANIONOS tenzidek esetén:

 

1. Közel 100%-ig biológiailag könnyen lebontható legyen, alacsony hőmérsékleten is 10-14 nap alatt.

1+: Alacsony hőmérsékleten is működjön, szépen mosson

1++: Egész adag ruhához elégséges legyen 35-50 ml! (kompakt)

2. A vizi élővilágra ne jelentsen veszélyt! (halacskás szimbólum!)

3. Előállításakor káros vegyszerek ne keletkezzenek !(pl. etoxilálás vagy klasszikus szulfonizálás ilyen!)

4. Növényi alapanyag legyen (de pálma nélkül!) vagy olyan kőolaj alap, ami autóiparból melléktermék.

5. Újratölthető  legyen a flakon.

 

 

Jelenleg ezt a meglévő cukor tenzidek és mosódió, valamint RSPO igazolt betain mellett egyetlen anionos tenzid tudja: C14-17 szekunder alkil szulfonát a neve. Az ő szuper tulajdonsága, hogy a mosódióval szimbiózisban működik és igazán jó mosóerőt hoznak létre együtt! Ennek a kozmetika iparban is használt anionos tenzidnek a biológiai lebonthatósága 99% OECD 101/E szerint!

Szulfonizálása a világon egyedi, ultramodern és környezetkímélő!

 

 

Mit és miért kerülj?

 

Az SLES (Sodium Laureth Sulfate vagy Coceth sulphate) például bonyolult vegyi folyamatokon át lesz tenzid,és hiába bomlik le egész jól (cca 90%) a vízben, attól még előállítása nagyon nagy terhet ró a környezetre, és magas az irritáció gyakorisága is. Minden olyan anyag, ami "eth"-re végződik, vagy már a nevében benne van az "etoxilált,ethoxylated" szó, veszélyes! Rákkeltő 1,4-dioxán keletkezik melléktermékként, és előállításához is bonyolult vegyi anyagokat használnak-akkor is ha az alapja pl. kókusz volt! 

 

Az SLS (Sodium Lauryl sulphate) erőteljes szulfonizálási folyamaton megy keresztül,ami végül egy nagyon is bőrriritáló anyagot hoz létre. Igaz,habzik és jól is tisztít, de ez sem az emberi bőrnek sem a textilnek nem kívánatos mindig.

 

Néhány finomság még a végére: parabénes tartósítószerek (amit nem is köteles a gyártó feltüntetni a cimkén), színezékek és illatanyagok, optikai fehérítők, habzásgátló, egyebek.

 

 

Mosógél-mosópor-mosószappan

 

Ha már gél: a mosógél vagy a mosópor a jobb? Attól függ: ha a mosógél koncentrátum ÉS még összetételében is korrekt (pl.EcoNut mosogél 3 liter= 72 mosás),akkor érdemes hazavinni 3 litert, majd újratölteni. Vannak azonban vizezett, színezett, esetleg hamisított termékek, ezzel biztosan nem jár jól a háziasszony akár öko életmódot vezet akár nem.

 

A mosóporok általában jobban tisztítanak, mert tovább bent marad az aktív anyag a gépben, és a textílián egyfajta dörzshatást is kifejt. A mosószóda is ilyen. Ez egy picit  hátrányuk is, könnyen "megülnek"a textilrostok között, ezért illik hozzájuk az öblítő. Gyakran teletöltik zeolittal, sóval, foszfáttal a zacskót az értékesebb tisztítóerővel rendelkező alapanyag mellett, így nem mindegy, hogy kompakt termék kerül a kosárba, vagy valami lédig, extra akciós mosópor. Alapvetően a mosószóda (pl. MM Natur https://mosomami.hu/?kereses=mos%C3%B3sz%C3%B3da) önmagában is remek mosópor, és bátran tehetsz mellé ecetet öblítőnek, a ruhák tiszták és élénk színűek lesznek.

 

 

Alternatíva a mosószappan használata a hagyományos mosószerek helyett, ami gyakorlatilag anionos tenzid, mégis, előállítása és lebonthatósága minimális terhet ró a környezetre, és nagyon jól fel lehet használni hozzá akár használt sütőzsiradékot is. Tisztítóereje kiváló. Mosószódával kombinálva máris kész az intelligens mosópor. Illóolajjal illatosíthatod kedved szerint.

 

Amivel pedig  mi dolgozunk nagyrészt, az a mosódió. csodálatos kis növényke, gyakorlatilag a fáról szüretelt, megújuló, mindenre megoldást nyújtó termés,aminek szappan tartalmát itthon, saját üzemünkben igen energiatakarékos módon nyerjük ki, majd tesszük legalább 40%-ban különféle termékeinkbe. Otthon is könnyen készíthetsz mosószert belőle, mely egy univerzális szappanos lé lesz: 1 liter vízben forralj fel 5 szem magozott mosódiót, majd hagyd állni, míg jó sűrű barna lesz a lé.Leszűröd és kész is: mosáshoz elég belőle kb. 1 dl.

A mosódióval nem keletkezik hulladék-azonnal komposztálható, és szőröstül bőröstül felhasználható...Jó zsíroldó, nem okoz irritációt.

 

Ne feledd: a mosás sikere 60% ruha előválogatás, és 40% módszer valamint mosószer. Néha az áztatás hatékonyabb, mint dupla annyi mosószer! Olykor egy jól megválasztott mosóprogram a kulcs a makulátlan és ragyogóan tiszta ruhaneműkhöz.

 

Már csak azt kell eldöntened, mire költöd a megspórolt forintokat :)

 

Szép napokat!

Barátsággal: MM Kriszti« vissza
Blog
Absolute illóolajok az aromaterápiában
Cimkék: kiemelt,

Úgy tartják, az igazi illóolaj mindig vízgőz desztillálással születik. Ha a terápiás (a gyógyszeriparba hajló…) célokat nézzük, ez így is van. Azonban kémiai összetételük, illatjegyeik lelkünkre gyakorolt áldásos hatásai az „absolute” olajoknál tagadhatatlanok.

Tovább
Alkohol útmutató kozmetikumhoz és fertőtlenítéshez
Cimkék: kiemelt,

A vírus úgy tűnik még velünk marad, és talán örökre megváltozott a higiéniához való viszonyunk. Nem vagyunk egyedül és a sok kis mikroorganizmus elleni védekezés-megelőzés a jövőben is fontos lesz.

Tovább
Illatos és hatékony- arcápolás illóolajokkal
Cimkék: kiemelt,

Ugye Te sem gondolod, hogy az illóolaj csupán illatosít? Ezek a nemes olajok gyógynövények különféle részeiből készülnek sok évszázados tapasztalattal. Egy cseppjük felér 20 csésze tea hatásával. Kivül belül szépítenek.

Tovább