Mit jelent a zero waste?

Olyan világot élünk, ahol minden a csillogásról és birtoklásról szól, ám törekednünk kell a kevesebb-több elvére: minimum összetevők, minimum csomagolásra, minimum ökolábnyom. Korunk környezeti problémái ellen fogyasztási szokásainkkal is tehetünk, ha zero waste szellemben élünk, vásárolunk.

Ahhoz, hogy egy hagyományos kozmetikum vagy tisztítószer modern, zero waste szemléletű változata is hatékony legyen, hosszú út vezet, hiszen ez az iparág még csak most, velünk együtt fejlődik.

Zero waste csomagolás

  • Csomagold magad: csomagolásmentes vásárlás, vagyis Te töltöd meg a saját tárolódat, üvegedet
  • Minimális csomagolás: Azt jelenti, hogy újrahasznosítható/lebomló papír, fém, üveg csomagolást kap a termék, amelyet könnyű otthon felhasználni más célra is. A papírt a komposztba (ha szennyeződésektől és festékanyagtól mentes) vagy a szelektív hulladékgyűjtőbe is dobhatod.
  • Gyártó utántöltő szolgáltatása: A kifogyott tárolót a gyártó visszaveszi, higiénikusan kimossa és megtölti termékkel (ez bizonyos darabszám felett még nem megoldható biztonságosan). Nagy kiszerelésű termékek esetén ez jobban működik: például 5-20 literes formában. A leggyakoribb az utántöltő értékesítése, amely bármilyen drogériában, hipermarketben elérhető. Utántöltő vásárlásával az otthoni flakonod 80%-kal kevesebb műanyag felhasználásával töltheted meg.

Zero waste formulák

  • Vízmentes kozmetikumok: Ma már fogtabletta, dezodor tömb, hajmosó tömb, tusfürdő tömb és testápoló tömb is létezik, amelyek ugyanannyira hatékonyak, mint a megszokott folyékony kozmetikumok.
  • Szuperkoncentrált formulák: Sampont, tusfürdőt lehet úgy is tervezni, hogy magas tenzid tartalma miatt ne csak vizet vásárolj, hanem egy olyan zero waste terméket, amiből igen kevés kell fürdéskor, hajmosáskor.

Fogtisztító tabletta

Először furcsa lehet számodra a fogtisztító tabletta, hiszen a megszokott tubusos fogkrémtől teljesen eltérő küllemmel bír. Egy tasakban összecsomagolva találsz enyhén mentolos ízű, hófehér tablettákat. Semmi szín, csík és feltűnő ígéretek.

Olvassz szét egy tablettát a szádban - kb. fél perc -, majd a pasztát alaposan, oszlasd szét a fogaidon, dörzsöld körkörösen az anyagot fogkeféddel, mint ahogyan egy fogkrémmel tennéd. A csillogó hatás garantált. Próbáld ki Te is a zero waste fogtisztító tablettát, melyet 125 db-os csomagolásban kínálunk Neked. 

Szájápolás (7)

Dezodor tömb

A szépségápolás kényes területe: az izzadás és a kellemetlen szagok. Izzadni teljesen egészséges dolog, ám a kellemetlen szag elkerülhető bármely életkorban. Egy okos dezodor nem korlátozza az izzadást, ugyanakkor felfogja a nedvességet, a szagok kialakulását pedig ellensúlyozza. Nincs műanyag stift, papír dezodor tok, sem fém tégely.

Fontos, hogy megfelelően kend a hónaljra, ehhez húzd végig a dezodor tömböt többször is az érintett területen. Ha tégelyes dezodort vásárolsz, ott is ügyelni kell rá, hogy egy vékony réteg kence kerüljön a hónaljra. A dezoror tömb ápoló olajait a bőr felszívja, ugyanakkor nem hagy foltot a textilen.

Tusfürdő és sampon tömb

Tudtad, hogy létezik olyan tusfürdő és sampon tömb, amely ugyanolyan hatékony, mint a folyékony társai? A jó hír az, hogy igen! Rengeteg műanyag flakont megspórolsz, ha zero waste tusfürdő és sampon tömbre váltasz. Viszlát nagy és fényes címke, gyöngyházfényű, krémes tusfürdő, éljen a zero waste szellem!

Próbáld ki tusfürdő és sampon tömbjeinket - a férfiakra külön gondoltunk!

Eco-Z Szilárd 2in1 Tusfürdő & sampon tömb (Jázmin és kókusz)

1 269 Ft nettó 999 Ft

Eco-Z Szilárd 2in1 Tusfürdő- és sampontömb – FOR MEN 85 g

1 269 Ft nettó 999 Ft

Hogyan használd?

A tusfürdő és hajmosó tömb sokkal jobban működik, ha először a kezedben képzel habot és azt oszlatod el a bőrödön, hajadon. Ha közvetlenül a bőrödre teszed a tömböt - főleg ha közvetlenül a hajadon húzod végig -, túl sok tenzid juthat rá, és az kellemetlen tapintást eredményezhet.

Egyes hajtípusok nem szeretik a magasabb pH-t: a hajmosó tömb a folyékony sampon pH-jánál mindig kicsit magasabb (de nem olyan magas, mint a főzött szappané, amivel szintén sokan tudnak és szeretnek hajat mosni). Ám hajmosás után egy enyhén ecetes vizes öblítés segíthet.

Balzsam tömb

A zero waste hajkondicionáló tömbünk illat,- és színezékmentes, elkerülvén a sok aroma és színanyag hozzáadását. A balzsamban található ugyanakkor jojobaolaj, ricinusolaj, argánolaj és pálmaolaj-mentes balzsamozó anyag is.

Hajmosás után ezt közvetlenül végighúzhatod a hajadon többször is, hogy jusson ápoló olaj és balzsamos összetevő a hajszálaidra. Öblítsd le! Egy balzsam tömb hónapokig elegendő, gyakori használat mellett is.

Selymes tincsek hajkondicionáló tömb 72 g

1 868 Ft nettó 1 471 Ft

Szőrtelenítés

Hogyan szőrteleníthetsz zero waste módon? Webshopunkban megtalálod a cukorgyanta konzervet, amely fém tégelyt kapott. Segítségével tökéletesen eltávolíthatod a szőrszálakat, környezetkímélő módon.

A műanyagmentes július mindenkihez szól. A szép és egészséges környezet fenntartása közös ügyünk - és ha ezzel csökkented a műanyag flakonok számát otthon, a pénztárcád is jobban jár!