Érdekel a szappankészítés, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá?

Próbáld ki a M&P (= melt and pour, azaz olvaszd meg és öntsd ki) típusú szappan elkészítését otthon, melyet akár a gyermekeddel is biztonságosan meg tudsz csinálni! Legyen a kézműveskedés egy közös program!

Miből készül az M&P szappan?

Az M&P szappanok nem a hagyományos, elszappanosított, főzött szappanok. A hagyományos szappankészítési formák, mint a hideg,- vagy meleg eljárás veszélyes kémiai reakciók sorából áll, így a gyerekek nem tudnak biztonsággal besegíteni.

Az M&P szappan glükozidokat, sztearinsavat, néha egy kis kókuszvajat tartalmaznak, tehát olyan szintetikus tenzidek (innen az angol név: syndet bars, azaz synthetic detergent bars, szintetikus tömbök), melyeket növényi vagy szintetikus alapból állítanak elő megfelelő zsírsavakból, a jó habzás és biológiai lebonthatóság érdekében.

Az M&P szappanok pH-ja általában alacsonyabb, mint a hagyományos szappané, és a legjobb, hogy lúgot sem tartalmaz. Nem lehet azt mondani, hogy ezek jobbak vagy rosszabbak a főzött szappannál, egészen egyszerűen másabbak, mint a kézműves szappanok. Az M&P szappanok lehetővé teszik, hogy otthon egyszerűen, biztonságosan kreatívkodj és elkészítsd saját házi szappanod.

Webshopunkban kizárólag SLS-SLES mentes szappanalapot találsz. Válassz kedvedre a transzparens és a pálmaolajmentes szappanalapunk közül:

Melt and Pour szappanalap

5 175 Ft 4 657 Ft-tól

Melt and Pour szappanalap (Pálmamentes) 1150g

5 274 Ft nettó 4 153 Ft

Hogyan készítsem a saját M&P szappanom?

  • Vegyél ki egy tetszőleges mennyiségű szappanalapot, majd tedd bele egy üvegbe (pl. befőttes üveg). Tedd a mikrohullámú sütőbe kb. 1-2 percre, hiszen ennyi idő alatt tökéletesen felolvasztható. Ha nem szeretnél mikrózni, megolvaszthatod egy sima lábasban is vízgőz felett, kis lángon (így nem ég oda).
  • Díszítsd, színezd kedved szerint.
  • A szappant - még olvadt állapotában - öntsd ki a formákba. Miután megkeményedett (kb. 1-2 óra), használhatod is.

Milyen vajat, olajat tehetek hozzá még?

Vannak olyan alapok, amelyekben már eleve van argán olaj, vagy shea vaj, méz, aloe vera stb. A mi kínálatunkban SLS/SLES mentes alap található, melybe igény szerint 1-2-3% vaj és olaj is tehető, esetleg gyümölcspép, lé, kivonat (tehát vizes és zsíros fázis is tehető még bele). Kedved szerint tehetsz bele bőrradírozó anyagokat, szárított virágot vagy egyéb dekor elemet is. Illatanyagot csak óvatosan tégy hozzájuk.

Mivel lehet színezni?

Az M&P szappanalapot színezheted mica porral, gyümölcslével, pigmenttel. Tehetsz bele csillámot, lebomló dörzsanyagot (mákot, zabot, stb.). Csak a képzeleted szabhat határt! 🙂

A nálunk kapható mica porokat itt találod:

Sok sok videó található Youtube-on is, melyek remek támpontot adnak a kezdők számára.

Játssz a színekkel, illatokkal, árnyalatokkal és formákkal. Használjátok örömmel és egészséggel ezeket a valóban hasznos kézműves alkotásokat!

Szép nyarat!