MosóMami Blog

Ecet a háztartásban

Olyan, mint a levendula: vagy imádja valaki, vagy örökre száműzi az életéből még a gondolatát is. Hát még ha a kettőt kombináljuk…

Egy biztos, az ecet ősi “szer” a háztartásban, millió mendemonda és varázslat (is) kötődik hozzá. Mióta alkohol van az emberiség történetében, ecet is van, szóval már Egyiptomban ismerték,de sikere végigvonult a görögöktől a rómaiakon át a magyarokig.  Hazánkban ma már szinte nincs is ecetgyártás, és főleg szintetikus alapanyagot importálnak a vegyipari cégek.

Pedig ahol bor van, ott ecet is van, de a “nemesebb”, ízesebb ecetek már körtéből, almában is készülnek, a mai modern gasztronómiai kedveli ezt a fanyar,mégis érdekes ízt. Nálunk a cseh Burg ecetet találjátok meg 20%-os töménységben, mely európai gabonák feldolgozásával készül.

És, hogy ízesítésen kívül  mi mindenre jó otthon? Mutatjuk:

#1: tartósítás: az alacsony pH nem kedvez a baktériumnak, penésznek, ezért savanyúságokban gyakori összetevő. Itt a magas hőmérséklet és a só hatása együttesen érvényesül! 

#2: Mivel a bacik nem szeretik, bár erős fertőtlenítő hatása nincs, mégis érdemes a szanitereket, hűtőt ecetes vízzel áttörölni. 2010-es tanulmány szerint az otthoni alap higiéniában remek társ lehet: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2813869/

#3: Csillogás csillogás csillogás! Egyszerűen szuper, ha a csaptelepek vízkőtlenítse a cél és ragyogó eredményt szeretnél! Ugyanígy sokan ablakpucoláshoz is kedvelik. 

#4: Mosáshoz: öblítő vagy fehérítőszer.  Ha kiveszed a ruhákat a gépből, nem lesz hosszan ecet szagú, nyugi!

#5: Recept haladóknak: ha kombinálni szeretnéd a narancs és ecet hastását: narancshéjat áztass ecetben pár napig, és ezt higítsd szaniter tisztítónak. Levendula virágot is tehetsz bele ugyanígy, kioldja az illóolajat.

Fontos :

 

Fa-bútorlap tisztítására nem alkalmas, és egyes pác festéket akár meg is marhat! Szóval itt nem használhatod.

A biológiai ecet kiváló, öko és vegyszermentes segítség otthon. De attól még bőrödet csípheti, akár az orrodat, szemedet facsarhatja. Nem vagyunk egyformák. Szóval kezeld ennek megfelelően, és, higítsd úgy, ami céljaidnak megfelel!

Ne kevergesd egyéb mosószerekkel összevissza, mert többféle gáz képződhet, mely a tüdődnek nem jó!