Van -e értelme a habmentes samponnak?

Van -e értelme a habmentes samponnak?

A kozmetika ipar és az élet is elég színes ahhoz, hogy mindig új-vagy annak vélt-termékek jelenjenek meg.Hogy jön a habmentes sampon a képbe?...


TÉNYLEG HABMENTES?

 

Már az elején gyanús volt a reklám: egy sampon, ami töményen krémes és alig habzik. Jé, ez pont olyan, mint az egyik elfuserált balzsam mintám :). Elolvasva az INCI-jét megbizonyosodtam: minden jó valamire, és tényleg soha nem mondd, hogy soha.

A kommenteket olvasva pedig láttam,hogy ki így ki úgy trükközik vele, de voltaképpen mindenki úgy használta a végén, amire való: krémpakolásnak, balzsamnak-a sima hajmosás után.

 

Picit biztos, hogy habzik, mert van benne betain. Betainról bővebben:http://mosomami.hu/Betain-HT

 

Ugyanakkor az INCI alapján ez egy kicsit "túltolt" hajbalzsam. Több benne a kationos felületaktív anyag (emulgeátor) és a cetil alkohol. Recept tekintetében úgy kell eképzelni, hogy egy átlag hagyományos balzsamban van  a  vizen kívül 3% olajféle, 2% cetil alkohol és 2% kationos emulgeátor. Ebben pedig  10% olajféle, 4% kationos emulgeátor (pl. behentrimonium chloride) 5% cetil alkohol. Utóbbi a leöblítést segíti és selymes érzést ad.

 

DE MIÉRT????

 

Hogy miért jöhetett létre ez a termék? Talán a rohanó világnak és a fogyasztói társadalomnak egy újabb ékes példája: a sok kemikáliától szétroncsolt hajadat szilikonnal, ezzel-azzal ápold le fürdésnél, de ne tisztítsd agyon, mert újra kiszárad. Ugyanakkor kellően bezsírosodik másnapra, tehát újra használnod kell.

 

Valószínű a valódi "seprűhajjal" rendelkezőknek elhozhatja a megváltást, de ott azért már nem árt egy fodrász inkább. Ha már megvetted, de nem akarod kidobni, akkor azt javaslom, hogy add oda egy legalább derékig érő hajjal rendelkezőnek aki így használja: a fejtőtől nyakig samponnal mossa meg a haját, majd onnan tegye fel ezt a balzsam-sampont...

 

A többiek lelapuló hajról, korpásodó fejbőrről számoltak be a kommentekben. Biztosan nem használható vékonyszálú, zsirosodásra hajlamos hajra, vagy sűrű, afro hajra sem. Kivéve mondjuk krémpakolásnak, hajmosás után.

 

 

MI AZ A "NO POO"?

 

A no poo= azaz habmentes fogalom már korábban megszületett. A 20.század kezdetéig a hajmosás nem volt nagy divat. Havonta talán megmosták az emberek a hajukat, de inkább olajokkal, púderekkel ápolták.  Ma is van egy "mozgalom", ami szódabikarbónás hajmosást javasol, vagy, éppen hetekig semmilyet...

 

A mosószappan azután sokmindenre használható volt a háztartásban, tisztálkodásban, ahogy egyébként ma is képes rá. A kozmetika ipar robbanásszerű változása azonban az 1920-as 30-as években  mindent megváltoztatott. Ma már ott tartunk, hogy az USA-ban szinte mindenki naponta mos hajat. Ez lenne a jövő?

 

A HELYES HAJMOSÁS-BALZSAMOZÁS

 

Az az igazság, hogy hajmosáskor két ellentétes dolgot szeretnénk: tiszta hajat,ami szuperül táplált (olajozott, fényes). A tisztítást gyengéd anionos-nem ionos tenzidekkel érjük el.  Fontos, hogy a saját fejbőr zsirrétegéből meghadjunk valamennyit, ne szárítsuk ki azt. A  hajszálak visszatápláláshoz be kell újra vonnunk a hajat jóféle, lehetőleg beszívódo olajokkal. Ezeket az olajokat kationos emulgeátorral "tapasztjuk" a hajszálhoz.  Ilyen pl. a BTMS. Vagy a Kondihair: itt http://mosomami.hu/Condi-Hair

 

 

 

Összességében elmondható, hogy a "mindenegyben" megoldások ritkán tudják azt az eredményt  hozni, amit várunk. ezért áll alá érő hajúak mindenképpen külön sampont, és küön balzsamot használjanak. Lehet ez egy öblítést nem igénylő is, mint pl. ez: http://mosomami.hu/Eco-Z-Hajbalzsam-spray

 

Ha pedig ki szeretnéd próbálni, milyen ez a habmentes sampon dolog: tégy az öblítést igénylő balzsamodhoz egy kevés kímélő sampont és próbálj vele hajat mosni.  Ha éppen tényleg nagyon poros, koszos volt a hajad (mert lebontottál egy garázst mondjuk...),akkor még jól is eshet ez a fajta hajmosás.

 

Szép napokat!

 

MM Kriszti« vissza
Blog
Tele a zöldséges gránátalmával-a bőrödön próbáltad már?
Cimkék: kiemelt,

Olyan jó,amikor egy étel minden grammja hasznosítható számunkra. A gránátalma mag pont ilyen.A gyümölcs leve és magjának olaja is páratlan.

Tovább
Kerüld el a karácsonyi kapkodást -CSEKKLISTA
Cimkék: kiemelt,

Pánikmentes téli pihenés! Ha hétről hétre beosztod a tennivalókat, igenis tökéletes lesz a Karácsonyod.Olvass tovább...

Tovább
Így marad sokáig friss a kozmetikai olajad
Cimkék: kiemelt,

Az arc,-és testápoló olajok olykor elég borsos áron elérhetőek. Bár cseppenként fogynak el. Hogy sokáig élvezhesd biztonságosan jótékony hatásukat,ezekkel a tippekkel tartsd frissen őket:

Tovább