Idegméreg lehet a méhviaszban-ezekre figyelj!

Idegméreg lehet a méhviaszban-ezekre figyelj!

A natúrkozmetikai igények várhatóan a jövőben is növekedni fognak.A méhviasz olyan népszerű alapanyag, amelynek előállítása a méheknek nem fáj. Azonban nem véletlenül kell a kozmetikai minőséget keresned...


Sok éve egy Pécs környéki méhészettől szerzünk be méhviasz lapokat a pasztillák mellett. Szuper alapanyag; rengeteg balzsam és kenőcs fő komponense ez a méz színű, édeskés illatú szépség.

 

De mire is figyelj, ha csomagoló kendőt vagy kozmetikumot szeretnél BIZTONSÁGOSAN készíteni? Gyakori kérdésekre igyekszünk választ adni.

 

GYIK 1.: TÉNYLEG TARTALMAZHAT -E IDEGMÉRGET A MÉHVIASZOD?

 

Igen, bizony. és nem csak ezt, de a méhek természetes betegségeit is, polent és egyéb szemcsés szennyeződést. Fontos, hogy a méhviaszból MŰLÉP készüljön, melynek során legalább 130 fokra hevítik az anyagot. Közben pedig szépen laposra sajtolják és csinos kaptár minta is kerül bele. A méhviasz pasztillánál pedig a felforrósított méhviaszt szűrikés  csepegtetik hideg vízbe. így praktikuscsepp formákat kapnak. Ez még könnyebben adagolható és illat a is kevésbé intenzív.

A  hevítés a lehetséges állati eredetű mikroorganizmusokat is elpusztítja és elpárologtatja a vegyszert a méhviaszból.

 

KERÜLD a nyers méhviaszt, vagy ismeretlen eredetű terméket. Ne felejtsd: jogod van bekérni a Biztonságtechnikai adatlapot!

 

(forrás: stockfoto).Szándékosan nem használtuk fel egyes hazai webshopok képeit;, de szépen kérünk, ügyelj az egészségedre!

 

TUDTAD, hogy az általunk forgalmazott méhviasz készítője a "bevált" mitraz nevű idegméreg helyett a bioméhészek körében is ismert oxálsavat és timolt használja?

 

 

GYIK 2.: MITŐL FEHÉREDIK KI A MÉHVIASZ?

 

Télen gyakori jelenség ez, de enyhe melegítésre gyorsan eltűnik. Egyes zsírsavak kicsapódása és a természetes paraffin jelenlétére utal.

 

 

GYIK 3.: MEDDIG ÁLL EL A MÉHVIASZ?

 

Gyakorlatilag évekig. Egyetlen gond lehet, ha élelmiszermoly megtámadja és fehér-fátyolos hálójával körbeszövi-így élelmiszer ipari célra nem használható már fel.

 

GYIK 4.: A HOBBIBOLTBAN VÁSÁROLT MÉHVIASZBÓL IS KÉSZÜLHET KOZMETIKUM?

 

Általában nem. Leginkább csupán azért, mert a kézműves boltokban kapható pigmentek nem kozmetikai minősítésűek. Ezek a méhviaszok a különféle művészi igényeknek eleget téve keverve vannak adalék anyagokkal. (Itt most lényegtelen, hogy természetes vagy szintetikus).

 

(fotó: kreatívhobby.hu)

 

 

+1: MIVEL HAMISÍTJÁK A MÉHVIASZT?

 

Sajnos, új jelenség, és már titkot sem csinálnak belőle. Elég megnézni az INCI-t: egyes méhviasz gyöngyök összetétele a kialakult méhviasz hiány miatt: Paraffin, Glyceryl palmitate and-stearate, Beeswax and Stearic acid. Azt is mondhatnánk: Készült méhviasszal...

 

Néha igaz, hogy amit megeszel, magadra is kenheted. Pl. Szűz olívaolaj, kókuszvaj, kakaóvaj ilyenek. De néhány alapanyag tekintetében légy körültekintőbb és hozdd ki a legtöbbet a biztonságos kencekészítéses hobbidból. Sok sikert!

 

 « vissza
Blog
Pelenkamosás higiénikusan 30 fokon-recepttel!
Cimkék: kiemelt,

Többen kérdeztetek a pelenka fertőtlenítésről, kell-e külön termék vagy melyik mosószer jó ilyesmire. Most feltárjuk a titkot ...

Tovább
Tele a zöldséges gránátalmával-a bőrödön próbáltad már?
Cimkék: kiemelt,

Olyan jó,amikor egy étel minden grammja hasznosítható számunkra. A gránátalma mag pont ilyen.A gyümölcs leve és magjának olaja is páratlan.

Tovább
A mosás Angyalai ezért adták az Ecetet a kezünkbe
Cimkék: kiemelt,

Teheted uborkasalátába, vadasba és lencsefőzelékbe.Amúgy meg higiénikusan takaríthatsz vele.Az ecetről beszélünk...

Tovább