Haladó kencesuli: ILLATOK adagolása és a dokumentáció

Haladó kencesuli: ILLATOK adagolása és a dokumentáció

Most, hogy a nagyobb játékosok is felismerték, hogy a vásárlóknak joguk van tudni az apróbetűt, a látszólag legapróbb összetevővel, az ILLATANYAGOKKAL foglalkozunk.


(Cleo Vermij fotója a nyitólapon)

 

Miért lett az illatanyag akkora szám mostanában?

 

Lehet, hogy már hallottál már  róla,  az Unilever közleményt adott ki, hogy átláthatóbbá fogja tenni termékeit illatanyagok tekintetében Lásd: https://www.unilever.com/news/Press-releases/2018/unilever-discloses-fragrance-ingredients-online-for-its-home-care-and-personal-care-brands.html

 

Ez azért nagy lépés, mert a terméket-nem titok- az ILLAT is eladja. Legyen szó mosószerről vagy kozmetikumról, van, hogy az illat dönt. Ugyanakkor a bőrirritáció jelentős hányada illat, szín, tartósítószer minőségi hibájából vagy túladagolásából ered.

Minimalista gyártói hozzáállás esetén a termékfejlesztés ezen része duplán számít.

 

A Termékinformációs dossziéban oldalakon át lehet foglalkozni az illatanyag koncentrációjával, allergénjeivel. A Biztonsági  jelentést is befolyásolhatja az ott született eredmény. Ezért még a végső receptúra laborba küldése előtt triplán ellenőrízd, Neked mi fér bele a koncepcióba.

 

Milyen illatanyagok jöhetnek szóba a Te termékeidnél?

 

Fontos látnod, hogy az illatok több ezer molekulából állhatnak össze. A parfümiparban most is használatos  állati összetevő (pézsma). Vannak  méregdrága növényi desztillátumok, összetevők (pl. rózsa abszolút). Vannak olcsóbb illóolajok (pl. citrom héjból préselt).Vannak aromás vegyületek, melyek iparilag finomított, alakított kőolajszármazékok. és ezek kombinációi...

 

Hogyan alkalmazd az illatanyagokat?

 

1. Nincs illatosítva a terméked. Túl lehet élni, valaki kifejezetten élvezi ennek előnyeit. Főleg, ha túl  érzékeny az orra, mint nekem :). Vagy egyszerűen minden illatmolekula irritálja a tűdő szöveteit, az orrnyékahártáyt, stb. Egyes termékek kifejezetten NEM igénylik az illatosítást: pl. csak zsírfázist tartalmazó ajakbalzsamok vagy akár bútorápoló balzsamok. A méhviasznak bámulatos illata van. A kakaó és kókuszvaj is csodás alap.

 

 

2. Illóolajat használsz (ki nem mondott terápiás céllal is....). Leggyakoribban a levendula, teafa, narancs.

 

3. Parfümolajat, illatanyagot használsz. Ezek előnye, hogy fix minőségűek és igen alacsony dózisban erős illatúak. Nem illékonyak és megfizethetőek.  Szintetikus és fél szintetikus alapúak-attól függ, mi éppen az elérhetőbb a gyártónak. Ezeket laborban "rakják" össze. Jó ha tudod, hogy sokan az illóolajokkal is "mókolnak". Vegyész kollégámmal ez a kedvenc szavunk,amikor érezzük, hogy valami nem oké egy illatanyaggal. Illókkal is eljátsszák, hogy ezt-azt kivesznek belőle és mondjuk higítják. De erről majd egy másik bejegyzésben :))

 

 

Figyelj a célcsoportod egészségügyi igényeire!!

 

Nagyon is. Sőt!! Az illóolajok adagolása 0-0.5%-nál ne legyen több sehol sem. ha szükséges az erősség növelése, akkor keverd parfümolajjal picit. Kozmetikumban használd arra az illatanyagot, hogy éppen csak elfedje az alap kence nyers illatát. De ha rá vagy kattanva az illatokra, gyárts inkább parfümöt vagy mosószert. :)

 

Vedd figyelembe, hogy a kisbabák bőre 5x vékonyabb a felnőttekénél. kröltekintően járj el idősek bőrápolójánál is. Az ő bőrük szó szerint "törékeny".

 

 

A kismamáknak is kevésszer mondják el, hogy egyes illók abortívak lehetnek.Ezt most angolul és magyarul is megosztjuk:

 

#1 Mugwort- Fekete üröm. Közönséges ürüm. INCI: Artemisa Vulgaris L. Görcsoldó,erősítő tulajdonságú. Fűszer is.

 

#2 Wormwood- Fehér ürüm. INCI: A rtemisa absinthium L. Bedörzsölőszer és egyes francia likőrök ízanyaga. Bélféregűző, görcsoldó tulajdonságú teája és olaja.


#3 Parsley seed- Petrezselyem mag.INCI: petroselium crispum. Népi gyógyászatban a mag olajat vesebántalmakra használták, de ez vérzést okozhat! A gyökér és a zöld száras rész nagyszerű fűszer, veseműködést serkentő alapanyag.


#4 Pennyroyal- Csombormenta INCI:Mentha pulegium L.. illat összetevő. De reuma elleni bedörzsölésre és légzéskönnyítőnek is használják.


#5 Rue- Ruta.Rutafű vagy szagos ruta INCI: Ruta hortensis Mill. (Ruta graveolens L.)  Orvosi tanácsra vérnyomás és epebántalmak ellen használhatják. (forrás: Rápoti-Romvári:Gyógyító növények)


#6 Sage- Zsálya. INCI: Salvia Officinalis. Orvosi zsálya .Fertőtlenítő, bőrön pedig pórusösszehúzó hatású. Teája izzadás és bélhurot esetén is javallott.


#7 Sassafras- Szaszafrász. INCI:Sassafras radix. Teája vértisztító, illóolaja különféle bőrbántalmakra javallott.Használják likőrök ízesítésére pl.  ánizs mellett.


#8 Savin : INCI: Juniperus Savina. Szagos boróka. Illóolaját főleg ízesítésre, illatosításra, de légzéses és reumás betegeségek ellen is használták. Teája éppúgy jótékony, mint illóolaja.


#9 Thuja- Tuja.INCI: Thuja occidentalis. Vérkeringés fokozó.


#10 Tansy- Gilisztaűző varádics vagy Varádicskóró. INCI: Tanacetum vulgare L. Mérgező is lehet. Teáját elsősorban bélféregűzésre használták.
 

 

Milyen dokumentáció KELL,hogy kísérje az illóolajat ÉS az illatanyagot?

 

Ezek a dokumentumok két területen védik az emberi felhasználót: aki gyártja, dolgozik vele. És aki használni fogja. A környezetet is védik, mert előírják a biztonságos felhasználás módját. Nézzük hogyan és mivel:

 

 

BTA- Biztonságtechnikai adatlap: 16 pontból álló leírás, mely a termék %-os összetevőit mutatja (persze nem pontosan, hiszen ez üzleti titok). Felsorolja a potenciális veszélyeket, melyet a termékkel való műveletek esetén figyelembe kell venni. Leírja a tárolás, szállítás módjait.

 

Termékspecifikáció- TS vagy CofA (certificate of analysis): laboradatokat tartalmazó 1-2 oldalas csatolmány, melyet minden egyes új batch-hez ad a gyártó. Ebben kerül feltüntetésre a mikrobiológiai tisztaság, vagy a nehézfém tartalom, sűrűség, és egyéb adatok.

 

Allergénlista- az EU ma 36 allergént tart számon, melyeket, ha meghaladják a 0,01% (lemosható kozmetikum) VAGY  0,001%-ot (bőrön maradó kozmetikumban) a termékben, akkor fel is kell sorolni a termék cimkéjén!!! Lehetséges, hogy egy adott allergén (pl. geraniol) csak 0,005%-ban van jelen adott illóban, és ekkor ez nem valószínű, hogy a késztermékben is szerepel.Lásd lentebb.

 

 (forrás: EU hivatalos oldala, www.ec.europa.eu)

 

IFRA:  Az "International Fragrance Association" által előírt kötelező dokumentum. Ez a dokumentum mutatja meg a vegyésznek termékfejlesztéskor, hogy adott kozmetikai vagy háztartásvegyipari termékben mennyi használható fel adott illatból.  Például más % lesz írva samponhoz. Más % lesz írva öblítőnek. Megint más wc deónak.

 

Kiszámolósdi

 

Ez egy izgalmas rész.Amikor kiderül, hogy végső soron érdemes -e foglalkoznod az adott illattal, illóolajjal vagy sem.

 

 

Ez egy részlet egy illatanyag allergén listájából.

Feladat: tegyük fel, hogy ezt az illatot 0,4%-ban szeretnéd használni egy hajformázó sprayben. Vajon ezek közül melyeket kell majd a cimkéden is szerepeltetni? Vajon ez segíti majd a vásárlóidat a döntésben, vagy éppen megijeszti?

Vegyük példának a Citral nevű anyagot. 2,86%-ban van jelen az illatanyagban Citral. nekünk ebből 0,4% szerepel a tervezett termékben. Ezért >>> 2,86 x 0,004 műveletet végezz, és megkapod,hogy 0,011. Ennyi Citral kerül majd a formuládba.

Ez egy hajon/bőrön maradó termék. A limit 0,001%.

De ha lemosható lenne is a termék (pl. sampon)  fel kéne tüntetni. Ott a limit 0,01%

 

Mindent összevetve, az ördög a részletekben rejlik. A rengeteg irritáció, keresztallergia miatt is fontos, hogy megbecsült vevőidnek biztonságos terméket adj. Legyen az mosószappan vagy tusfürdő. Rengeteg (újra) tanulnivalónk is van természetesen a 21.századi tisztálkodó,-és tisztítószereket illetően. Az elmúlt 100 évben máshoz szoktattak bennünket a reklámok. Kérdés, hogy hajlandóak vagyunk -e egy picit mi is engedni fogyasztói szokásainkból egészségünk védelme és környezetünk fenntartása végettt?

 

Szép tavaszt kívánok!

 

Szeretettel:

MM Kriszti

 « vissza
Blog
Pelenkamosás higiénikusan 30 fokon-recepttel!
Cimkék: kiemelt,

Többen kérdeztetek a pelenka fertőtlenítésről, kell-e külön termék vagy melyik mosószer jó ilyesmire. Most feltárjuk a titkot ...

Tovább
Növényi a mosószered?-még ne dőlj hátra!
Cimkék: kiemelt,

A vírus mizéria alatt mindenkinek volt ideje gondolkodni, nézelődni és megreformálni az életét. A környezettudatosság reflektorfényt kapott, így gombamód érkeznek az öko tisztítószer reklámok. Na de mi a legjobb Neked és a Földnek?

Tovább
Mogyoró és/vagy sheavaj allergia esetén milyen bőrápolót válassz?
Cimkék: kiemelt,

A természet legjava bőrünknek is kijár.De a környezeti hatások ma már sok étel intoleranciás és kifejezetten allergiás gyermekek, felnőttek életét keserítik meg...

Tovább