Ezekkel a gyors tippekkel többé nem gond a foltok kezelése

Ezekkel a gyors tippekkel többé nem gond a foltok kezelése

Baráti összejövetel, eső utáni homokozás, gyerekzsúr:óhatatlan, hogy valami kiömlik, ráborul, foltot hagy. Most az aggodalmak nélküli foltkezelések birodalmába viszünk...


A nem is oly távoli időkben a makulátlan ruha preztízskérdés volt. Főleg ünnepnapokon. Ott nem volt helye szürkülésnek vagy foltnak. Pedig nem állt rendelkezésre ennyi "vacak". Az első mosóporok 1910 körül jelentek meg-az is csak mosószappanpor és mosószóda keveréke volt. A parabén alapú zsíralkohol etoxilátok a II.Világháború után kezdtek terjedni. Mégis hogyan csinálták akkor a lányok, asszonyok?

 

Semmiféle hókuszpókusz nem kell. Csak érteni kell, hogy a folt eltávolítás részben fizikai és részben kémiai "hadművelet".

 

1. Minél régebbi a folt,  annál nehezebb/időigényesebb kiszedni

 

Anyagtípustól is függ persze. Például a természetes pamut szivacsként magában tartja a foltokat is okozó szennyeződést. A szintetikus anyagok könnyebben ledobják magukról azokat. Igazán sok idő múlva már olyan erős kötés alakul ki a ruha rostjai és a folt között,hogy lehetetlen lesz azt feloldani. A gyümölcsök például külön fejezetet érdemelnek. Kimutatták, hogy a gyümölcs barnulása-ami egy oxidációs folyamat-akkor is bekövetkezik, amikor gyümölcslé formájában a ruhán landol. És ez képes a textilt is megszínezni. Egy idő után visszafordíthatatlan (pl. barack)

 

2. A legkevésbé agresszívebb szerrel indíts és haladj a keményebb vegyszer felé.

 

Nagyon gyakran a sima vizes beáztatás sokat segít. Halványul a folt, és a mosás során el is tűnik. Csak ezek után kezdd el akár mosószappannal vagy aktív oxigénes fehérítővel kezelni. Néha a kevesebb több.

 

 

3. Sose dörzsöld első körben a foltos ruhaneműt. Csak áztasd vízbe, majd "tapicskold" rá a folteltávolítót.

 

Godold csak el, elkezd felázni a folt, erre szépen beledörzsölöd a rostok közé,melyek így még mélyebben magukba zárják a szín,-szaganyagokat. Engedd, hogy a folttisztító alkotóelemei (legyen az szappanhab vagy az aktív oxigén) magukhoz kössé a foltot okozó anyagot. Ehhez is idő kell persze. Olykor órákat kell hagyni a textílián a folttisztító szert.

 

 

4. Egyes foltokat soha sem fogsz tudni eltávolítani. Van a mondás, hogy egyes foltokat csak az ecetes olló vesz ki. De lehet oda varrni egy "patchwork"-öt, kisvakond sablont, virágmintát. Vagy fesd be ruhafestékkel a kelmét.

 

Tudtad, hogy alapvetően csupán 4 féle folt létezik? Eltávolításuk nem is olyan bonyolult :)

 

 

OLAJOS FOLTOK

 

Növényi,-és állati zsírok, majonéz.

 

Legegyszerűbb a szódabikarbóna használata. Gyakran a  tömény mosószer alkalmazása is segít (a színpróbára figyeljünk). Mosószappan, mosogatószer is mindig jó szolgálatot tesz. Ha színes a ruha és féltjük azt, akkor első körben ecettel próbálkozzunk.

 

FEHÉRJE ALAPÚ FOLTOK

 

Vér,-fű például.

 

Itt az oxidálás segít,ezért az aktív oxigénes fehérítő az első számú segítség. Régebben bóraxot tettek a mosóporba (sajnos manapság is teszik), holott az sem az élővilágra sem az egészségünkre nem túl kedvezően hat. Hivatalosan kiskereskedelmi forgalomba nem is hozható.

 

A marhaepe szappan fehérje,-és zsírbontó enzimekkel segít szintetikus enzimek helyett. Pelenkában keletkező makacs foltokat is jól kezel.

 

A fehérje alapú foltoknál segít a napfény is: ragyogó napsütésben teregsd ki a frissen mosott fehér vagy színes ruhákat. Csodálkozni fogsz, milyen szép a végeredmény.

 

NEM OLAJOS FOLTOK- GYÜMÖLCSÖK

 

Rájuk fokozottan igaz, minél előbb annál jobb. A gyümölcsök barnulásáért felelős enzim makacs tud lenni. Aktív oxigénes fehérítővel és/vagy citromsavval tudunk tenni a ruhanemű megmentéséért.

 

 

NEM OLAJOS FOLTOK- KÁVÉ, ÜDÍTŐ, ROZSDA

 

Leginkább az ecet vagy citromsav vált be.  Vizezd be a textíliát és töményen is teheted a citromsavat rá. Színpróba javasolt.

 

DARABOS KOSZ

 

Felverődő sár a nadrágszáron. Szakadó esőben bekoszolódó kabát. Olvadt hó kedvenc ruhádon. Alaposan áztasd be és valószínű, hogy a sima mosószer elég lesz.

 

Amíg megy a sima mosás, elkezdhetünk babrálni a foltos ruhadarabokkal. Érdemes, hiszen szinte bizos, hogy kedvenc darbjaink megmenthetőek egy kis pluszmunkával. És ehhez nem kell drága,színes, szagos flakonokkal telepakolni otthonunkat.

 

Szép napokat!

Radnainé Kriszti

 « vissza
Blog
TIPPEK a türelmen túl: Mitől nő a haj?
Cimkék: kiemelt,

Míg világ a világ, a hosszú hajkorona valahogy ékessége lesz a hölgyeknek. Hogy mindehhez mit is szólunk mi, lányok? A szépségért bizony néha szenvedni kell.Vagy mégsem?...

Tovább
HATÉKONYSÁG VS. Marketing: haladó kencés tippek a homeopátia megkérdőjelezése után
Cimkék: kiemelt,

Az anyák egy személyben orvosok, kozmetikusok,fodrászok és pszichológusok. A gyógynövények ezért szervesen kapcsolódnak tevékenységünkhöz évezredek óta...

Tovább
Szépséges magyar királynék szokásai
Cimkék: kiemelt,

A magyar nők szépsége egyedülálló a világon. Nos, elhiggyük, vagy sem, de a magyar királynékról is mindig az a hír járta, hogy lenyűgözően szépek. Persze,a kor adott elvárának megfelelően tettek is érte. Volt, aki túlzásba is vitte…

Tovább