Eszed vagy kened-ezért nem mindegy

Eszed vagy kened-ezért nem mindegy

Korral jön a bölcsesség-illetve fedezünk fel új ízeket,gyógymódokat,hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.Ehhez segítenek hozzá a minőségi olajok fogyasztva és bőrre kenve.


A kettő mégsem keverendő össze. Illetve nem mindig keverhető össze. A kozmetikai olajok tömkelege és a táplálékkiegészítők tengernyi típusa között igazán nehéz bölcsnek maradni. Mindenesetre mi ezért az alábbiakat javasoljuk, hogy a legjobbat hozd ki a mindennapoból egészséged megőrzésével:


 

#1: Mikorbiológiai tisztaság: 

 

A kozmetikumokat a 1223/2009-es rendelet és az ún. Colipa elv fedi le. Az étkezési olajokat az Élelmiszerkönyv és a 4/1998 XI.11 Eüm. Rendelet szabályozza. Utóbbinál érdekes, hogy bár a Salmonella tiltott, azaz nulla lehet az étolajban, néhány bacillus pl. az E-Coli ez bizonyos szintig megengedett. Nos, ez kozmetikumgyártóknál már abszolút tiltólistás, és amivel a gyomrod elbánik, a bőröd nem biztos.

Természetesen, felelős étolaj gyártó, forgalmazó nem engedhet meg magának egészségügyi kockázatot. Ugyanakkor ma már szerteágazó értelmezés szerint kezelik, néha felületesen, a cimkéket és megtévesztő csomagolások sem éppen segítik a kedves vásárlót. A bőröd többet érdemel.


 

#2: Minőség/Összetevők:

 

Ami finommá varázsolja az ételed, nem biztos, hogy széppé tesz és fordítva. A hidrogenizált olajok (kókusz, egyes olíva „vajak”, stb.) mind finomítottak. Ezekben jól sül a krumpli, és még a hobby szappan habzását is elősegítik, de igazi hajápoló hatást szűz kókuszvajtól várj. Bővebben a kókuszvajról ITT >>>http://mosomami.hu/MOSOMami-Blog/kokusz

Ugyanakkor az ízes, kókuszos aromájú vaj a thai konyha egy érdekes eleme-mi itthon nem pazarolnánk hasábburgonya készítéshez...


 

Ha már aromák: kifejezetten nem szabad orvosi ellenőrzés nélkül mindenféle illóolajat fogyasztani. Az illóolajok remek hangulatfokozók és szépítők. Belsőleg azonban akár nyelőcsövi égési sérülést vagy súlyos allergiát, akár mérgezést ookzhatnak! A ricinus olaj fogyasztását is körültekintően kell kezelni, hiszen erős hashajtó hatású szer. Máig nem azonosították, mely vegyülete segíti egyébként a haj növekedését, mégis eredmények születnek...

 

Egyéb olajok,mint a hidegen sajtolt, sötétzöld avokádóolaj szintén fura lehet salátán. Szőlőmagolajból a boros, ecetes íz jól eshet az ételben, de nem a bőrön. Akár csíphet is. A jojobaolaj (vagy jojobaviasz) kiváló bőrápoló, de ételben nem használható,ahogy a méhviasz sem. Ezekkel a zsírsav észterekkel (természetes paraffin szerű anyagokkal) nem tud a szervezetünk mit kezdeni.

 

A zsírsavakról a következő pontban még részletesebben írunk.

Minden bőrápoló olajnál tehát elmondható, hogy a nyers, hidegen sajtolt, lehetőleg első sajtolású olajat szereti bőrünk.


 

#3: Zsírsav összetétel-amit a bőr szeret

 

Mind bőrápolás, mind étkezési szempontból a telítetlen zsírsavakat „üldözzük”. Ezek Omega 3,6 és 9 -re csoportosíthatóak. Az Omega 3-nak 3 típusát is ismerjük.

Bőrünk a Linolénsavat szereti, ez Omega 6 típusúzsírsav. Az argánolaj, kakaóvaj,szőlőmagolaj, diófélék olaja és általában a csonthéjasok olaja magas mennyiségben tartalmazza. Megfigyelték, hogy a zsíros bőrű embereknél a bőr olajsav-linolénsav arány van eltolódva az olajsav javára. Ezt azonban rendbe lehet hozni. A minőségi szérumoknál a vegyész ki tudja számolni az olajsavak arányát úgy, hogy egyes bőrtípusokra kedvező hatással legyen. Néhány csepp minőségi bőrápoló olaj pedig egyik hidratáló krémhez keverve sem árt esténként.

 

illatos-aromás testápoló kakaóvaj pl. napozás utánra

 

Ugyanakkor egyes növényi olajok nem megfelelőek arcápolásra magas olajsav tartalmuk miatt: kakaóvaj, földimogyoró olaj, pálmavaj. Komedogén lehet a kókuszvaj.


 

#4: Mi van az üvegben?

 

Zárásképpen hozzátenném, hogy nem mind arany, ami fénylik. Sajnos, a bőrápoló olajokat, illókat gyakran higítják, vagy „mókolják” szintetikus olajokkal, összetevőkkel. Van, hogy ezt jelzik is a cimkén hátul apróbetűvel (főleg import termékekről beszélhetünk). Nos, ezt fogyasztani nem egészséges.

 

Azt javaslom, hogy szélesítsd ki étolaj palettádat, és élvezd minden ízért, közérzetedre gyakorolt jó hatását. A bőrödre pedig azt kend, ami bevált, ami éppen jól esik neki-de ezt inkább kozmetikai gyártótól válaszd.

 

Jó egészséget, és szép nyári napokat kívánok!

 

Szeretettel: MM Kriszti« vissza
Blog
Ezt a 3 dolgot a Te samponodnak is illik tudnia
Cimkék: kiemelt,

Mindenki a tökéletes sampont keresi,miközben ha szigorúan nézzük, mindenkinek EGYEDI hajas fejbőre és hajszerkezete van. Arról nem is beszélve, hogy éppen festett vagy sem, éppen stresszes vagy sem az életmód, stb.

Tovább
Ha azt hitted, mindent tudsz az argán olajról, olvasd el ezt
Cimkék: kiemelt,

A sok sok pozitív visszajelzés arra inspirált, hogy utánanézzünk, a nagyvilágban hogyan használják ezt a mesés olajat még...

Tovább
Kipufogógáz a kredencen- hogyan portalanítsd otthonodat?
Cimkék: kiemelt,

Azt hinnénk, ha hetente porszívózunk, tiszta a lakás...Most tekintsünk el a mindennapi,általában hasznos baktériumok millióitól, de foglalkozzunk komolyan valami igazán zavaró,aprócska dologgal: a háziporral.

Tovább