Eszed vagy kened-ezért nem mindegy

Eszed vagy kened-ezért nem mindegy

Korral jön a bölcsesség-illetve fedezünk fel új ízeket,gyógymódokat,hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.Ehhez segítenek hozzá a minőségi olajok fogyasztva és bőrre kenve.


A kettő mégsem keverendő össze. Illetve nem mindig keverhető össze. A kozmetikai olajok tömkelege és a táplálékkiegészítők tengernyi típusa között igazán nehéz bölcsnek maradni. Mindenesetre mi ezért az alábbiakat javasoljuk, hogy a legjobbat hozd ki a mindennapoból egészséged megőrzésével:


 

#1: Mikorbiológiai tisztaság: 

 

A kozmetikumokat a 1223/2009-es rendelet és az ún. Colipa elv fedi le. Az étkezési olajokat az Élelmiszerkönyv és a 4/1998 XI.11 Eüm. Rendelet szabályozza. Utóbbinál érdekes, hogy bár a Salmonella tiltott, azaz nulla lehet az étolajban, néhány bacillus pl. az E-Coli ez bizonyos szintig megengedett. Nos, ez kozmetikumgyártóknál már abszolút tiltólistás, és amivel a gyomrod elbánik, a bőröd nem biztos.

Természetesen, felelős étolaj gyártó, forgalmazó nem engedhet meg magának egészségügyi kockázatot. Ugyanakkor ma már szerteágazó értelmezés szerint kezelik, néha felületesen, a cimkéket és megtévesztő csomagolások sem éppen segítik a kedves vásárlót. A bőröd többet érdemel.


 

#2: Minőség/Összetevők:

 

Ami finommá varázsolja az ételed, nem biztos, hogy széppé tesz és fordítva. A hidrogenizált olajok (kókusz, egyes olíva „vajak”, stb.) mind finomítottak. Ezekben jól sül a krumpli, és még a hobby szappan habzását is elősegítik, de igazi hajápoló hatást szűz kókuszvajtól várj. Bővebben a kókuszvajról ITT >>>http://mosomami.hu/MOSOMami-Blog/kokusz

Ugyanakkor az ízes, kókuszos aromájú vaj a thai konyha egy érdekes eleme-mi itthon nem pazarolnánk hasábburgonya készítéshez...


 

Ha már aromák: kifejezetten nem szabad orvosi ellenőrzés nélkül mindenféle illóolajat fogyasztani. Az illóolajok remek hangulatfokozók és szépítők. Belsőleg azonban akár nyelőcsövi égési sérülést vagy súlyos allergiát, akár mérgezést ookzhatnak! A ricinus olaj fogyasztását is körültekintően kell kezelni, hiszen erős hashajtó hatású szer. Máig nem azonosították, mely vegyülete segíti egyébként a haj növekedését, mégis eredmények születnek...

 

Egyéb olajok,mint a hidegen sajtolt, sötétzöld avokádóolaj szintén fura lehet salátán. Szőlőmagolajból a boros, ecetes íz jól eshet az ételben, de nem a bőrön. Akár csíphet is. A jojobaolaj (vagy jojobaviasz) kiváló bőrápoló, de ételben nem használható,ahogy a méhviasz sem. Ezekkel a zsírsav észterekkel (természetes paraffin szerű anyagokkal) nem tud a szervezetünk mit kezdeni.

 

A zsírsavakról a következő pontban még részletesebben írunk.

Minden bőrápoló olajnál tehát elmondható, hogy a nyers, hidegen sajtolt, lehetőleg első sajtolású olajat szereti bőrünk.


 

#3: Zsírsav összetétel-amit a bőr szeret

 

Mind bőrápolás, mind étkezési szempontból a telítetlen zsírsavakat „üldözzük”. Ezek Omega 3,6 és 9 -re csoportosíthatóak. Az Omega 3-nak 3 típusát is ismerjük.

Bőrünk a Linolénsavat szereti, ez Omega 6 típusúzsírsav. Az argánolaj, kakaóvaj,szőlőmagolaj, diófélék olaja és általában a csonthéjasok olaja magas mennyiségben tartalmazza. Megfigyelték, hogy a zsíros bőrű embereknél a bőr olajsav-linolénsav arány van eltolódva az olajsav javára. Ezt azonban rendbe lehet hozni. A minőségi szérumoknál a vegyész ki tudja számolni az olajsavak arányát úgy, hogy egyes bőrtípusokra kedvező hatással legyen. Néhány csepp minőségi bőrápoló olaj pedig egyik hidratáló krémhez keverve sem árt esténként.

 

illatos-aromás testápoló kakaóvaj pl. napozás utánra

 

Ugyanakkor egyes növényi olajok nem megfelelőek arcápolásra magas olajsav tartalmuk miatt: kakaóvaj, földimogyoró olaj, pálmavaj. Komedogén lehet a kókuszvaj.


 

#4: Mi van az üvegben?

 

Zárásképpen hozzátenném, hogy nem mind arany, ami fénylik. Sajnos, a bőrápoló olajokat, illókat gyakran higítják, vagy „mókolják” szintetikus olajokkal, összetevőkkel. Van, hogy ezt jelzik is a cimkén hátul apróbetűvel (főleg import termékekről beszélhetünk). Nos, ezt fogyasztani nem egészséges.

 

Azt javaslom, hogy szélesítsd ki étolaj palettádat, és élvezd minden ízért, közérzetedre gyakorolt jó hatását. A bőrödre pedig azt kend, ami bevált, ami éppen jól esik neki-de ezt inkább kozmetikai gyártótól válaszd.

 

Jó egészséget, és szép nyári napokat kívánok!

 

Szeretettel: MM Kriszti« vissza
Blog
Popsitörlők-nem csak hulladékveszély
Cimkék: kiemelt,

Gondoltad volna, hogy egyre több probléma adódik baktériummal fertőzött eldobható popsitörlőkkel? A felesleges hulladéktermelés csak a jéghegy csúcsa...

Tovább
A szükséges hajbalzsam-mikor melyiket?
Cimkék: kiemelt,

22 évig fiú fodrászhoz jártam. Mostam a hajam azzal, ami a kezem ügyébe akadt. Állt, ahogy állt a frizurám, de egészséges volt minden szál és a fejbőröm is makulátlanul működött. Amikor azonban 15 cm-nél hosszabb a haj VAGY elszaladtak az évek VAGY stresszes az élet VAGY sok volt a szőkítő és a festék, akadnak kihívások. ..

Tovább
Lehet,hogy a turkálós ruha egészségesebb?
Cimkék: kiemelt,

Több,mint városi legenda, hogy a frissen vásárolt ruhákat mindig legalább egyszer mossuk ki viselés előtt..De miért is?

Tovább