MosóMami Blog

MP szappanok kezdőknek is!

Gyerekkel is biztonságosan meg tudod csinálni, még ha sosem kézműveskedtél korábban. A szappanozás kreatív és még spórolhatsz is vele!

Nézzük a gyakori kérdéseket az MP (= melt and pour, azaz olvaszd meg és öntsd ki) típusú szappanoknál:

1. Miből készülnek?

Rövidebben: miből nem? Ez ek nem elszappanosított, hagyományos főzöt szappanok. tehát a pH álalában alacsonyabb, és lúg sincs bennük. Nem lehet azt mondani, hogy ezek jobbak vagy rosszabbak, egészen egyszerűen MÁSabbak,mint a kézműves szappanok. lehetővé teszik, hogy otthon egyszerűen lehessen szappanozni, kreatívkodni. Glükozidok, sztearinsav, néha egy kis kókuszvaj van bennük, olyan szintetikus tenzidek (innen az angol név: syndet bars, azaz synthetic detergent bars, szintetikus tömbök), melyeket növényi vagy szintetikus alapból állítanak elő megfelelő zsírsavakból a jó habzás és biológiai lebomnthatóság érdekében.

Külön öröm, ha pálmavajmentes verzió is elérhető >> https://mosomami.hu/product/Melt-and-Pour-szappanalap-PALMAMENTES

2.Hogyan olvasszam meg?

Lehetőleg üvegben (befőttes üveg szuper), mikrohullámú sütőben kb. 1-2 perc elég; de megolvasztható sima lábosban is, kis lángon vagy elektromos főzőlapon. Azért kis lángon, mert nagy hőfokon oda tud égni :).

3. Milyen vajat, olajat tehetek hozzá még?

Vannak olyan alapok, melyekben már eleve van argán olaj, vagy shea vaj, méz, aloe vera,stb. A mi kínálatunkban SLS/SLES mentes alap található, melybe igény szerint 1-2-3% vaj és olaj is tehető, esetleg gyümölcspép, lé, kivonat. Tehát vizes és zsíros fázis is tehető még bele. Itt találod az alapokat >>> https://mosomami.hu/product/Melt-and-Pour-szappanalap-NATUR

 

Illatanyagot csak óvatosan tégy hozzájuk: 

4. Mivel lehet színezni?

Mica porral, gyümölcslével, pigmenttel. Tehetsz bele csillámot, lebomló dörzsanyagot (mákot, zabot,stb.). Ezeket mind elbírja. Persze csak érzéssel. Sok sok videót is találsz youtube-on. https://www.youtube.com/watch?v=ZEdmBl964UE

Szóval játssz a színekkel, illatokkal, árnyalatokkal és formákkal.Használjátok örömmel és egészséggel ezeket a valóban hasznos kézműves alkotásokat!

Szép nyarat!