TikTok on és Facebook on is parázs vitákat váltott ki, hogy mivel is jó takarítani a mosógépet és mosogatógépet. Hiszen ahány ház annyi szokás-ezért utánajártam, hogy minden olvasó és néző biztos legyen benne,mindent jól csinál.


Nincs két egyforma gép és mosási program, ezért is van, hogy valakinek az egyik jobban beválik.

  • A klasszikus 100% sima citromsav vagy 10-20%-os ecet: működik. Sok mosógép szerelő és házi asszony elégedett vele, igaz büdös lehet. A mai modern gépeknél azt állítják, az ecet a gumi alkatrészeket tönkre teheti, de ha a tudományt és az eddigi tapasztalatokat nézzük, ez nincs így. Az ecet és citromsav ha felhígul jó sok vízben, az már nem tömény sav. Ráadásul nem áll a gumi a lötyiben, hanem forgatja, mossa. Így hat a citromsav a vízkőre: 2C6H8O7+3CaCO3=Ca3(C6H5O7)2+3CO2+3H2O Így az ecet: 2CH3COOH+CaCO3= (CH3COO)2Ca+H2O+CO2
  • Bolti szerek folyadék és tabletta formában: Mivel sokan a kész megoldást szeretik-bár ez drágább- megnyugodhatsz, ezek is 30% citromsavból állnak javarészt. Mind a folyadék (az ajánlott Polly, ami egy remek magyar termék egyébként) mind a por (a Finish szintén remek terméke) e mellett egyéb savakat ÉS a mosószerekben megtalálható felületaktív anyagot tartalmaz. Ennek előnye, hogy leszedi a zsíros-szappanos szennyeződést is. Más tabletták tartalmazhatnak aktív oxigénes fehérítőt,ami higiéniát is biztosít. Csak arra figyelj, ha öko és bőrbarát opciót keresel, hogy nézd meg a biztonsági adatlapot és kérdezz rá, ha a használt tenzid,színezés vagy illatanyag esetleg okozott már Neked gondot.

Csináld Magad RECEPT hozzávalók:
- 1 kávéskanál (10ml) mosogatószer vagy mosógél vagy mosópor
- 2 teáskanál citromsav és
- 2 teáskanál aktív oxi


Ezt a port (masszát) a dobba tedd bebe és indíts hosszú és forró programot. Adagolása: ezt az egész adagot használd el.Kisebb géphez (4 kg) és mosogatógéphez elég lehet a fele is.
A pH beáll magától olyan 5 ösre,ami savas és jó a mosógép dobnak. A citromsav a vízkőre is hat, az aktív oxi a koszra és bacikra, a mosogatószer zsíroldó és védi a doobot,

Ez a recept is saját felelősségre használható-de az arányok betartásával sem túl habzás sem lemarás vagy egyéb gond nem adódhat!

 

 

Rendszeresen gondoskodj háztartási

gépeid tisztításáról!