MosóMami Blog

Mitől eredeti egy Marseille szappan?

Az olíva olaj valóban csodafa: olaja nyersen fogyasztva nemcsak finom, de roppant egészséges! Bőrre kenve antioxidáns és selymességet kölcsönző szer. Szappanba páratlanul jó visszazsírozó.

Nem meglepő, hogy aki egyszer hozzájut egy 72% olívaolajjal készült Marseille szappanhoz, beleszeret! Nagyjából olyan ő, mint Ghánának a feketeszappan, vagy a magyar háztartásokban réges régen készült mosószappan: tradicionális, kézműves és tisztálkodásra, tisztításra is kitűnő.

Hiába szappan- és a szappan elvileg mumus, éppen mi az aktuális divat-, nálunk jól bevált érzékeny és ekczámára hajlamos bőrre, sőt hajra is.

De ha már francia és kézműves, nézzük hogyan juthatsz hozzá a valódi minőségi Marseille szappanhoz:

A Marseille-i szappankészítők Szövetsége

A valódi 300 g-os kockák egy hivatalos szabvány szerint készülnek. Az ilyet készítő manufaktúrák egytől egyik Szövetkezetbe tömörülnek és nagyon büszkék is erre. Őrzik a francia hagyományokat, fenntartják az örökséget.

Olíva olaj tartalma 72%. A recept tradicionális, féltve őrzött és tökéletesre csiszolt az évszázadok alatt. Lehet kapni egyébként 600 g-os kockában, némely gyártó esetleg 120-150 g-os téglatesteket is árul. Ez utóbbiak nem szabványosak.

Zöld és fehér is létezik

A fehér színű Marseille szappan is Marseille szappan, csupán olíva helyett pálmazsír az alap. Mi ezt kerüljük. A pálmazsír az egyik legpraktikusabb szappan alapanyag (habzik, jól elszappanposítható, stb.) de ma már kerülendő az esőerdők veszélyeztetettsége maitt. Olíva olaj esetén is gazdálkodni kell, melyik élelmiszer és melyik kozmetikai; az olívazöld Marseille szappan alapja szűz olívaolaj.

Színes szappanok- illatos habzás

A szappan manufaktúrák képrázatosan színes és illatos remekműveket készítenek; az illatok inkább már szintetikusak, a színezékek között agyag is szerepel. Természetesen a levendula állandó toplistás; de a dörzsanyagos, agyagos szappanok is mindenféle bőrtípusra készülnek.

Így használd a nagy kockát:

Érdemes 4 részletbe vágni a nagy kocka Marseille szappant. Így is lassan kopik, könnyen felhabzik és jó bőrérzetet hagy maga után. Egy-egy ruhadarabot ki is moshatsz vele és készíthetsz általános felmosó,-lemosószert is.

Gyönyörű dísze lesz fürdőszodbádnak ez a valódi francia kézműves , szappanos-olívás illatú szappan!

Napsütéses őszt!