Anionos-kationos-nemionos. Érthetően, röviden

Az érthető cimkézés közös ügyünk.
Jogod van tudni, mi kerül a bőrödre.Emellett gazdaságos adagolást (spórolást) és a környezet kímélését is lehetővé teszi.

Mi is kell ehhez MINIMUM?

  • Tenzid: habzóanyag:akár szilárd akár folyékony a samponod, felületaktív anyagra van szükség. Ez a cuc "görgeti" le a koszt, zsírt, stb.-t a hajszálaidról.
  • Víz (a szilárd termékek esetén kiegészítő olaj és kicsi víz). Hiszen 100% tenzidet veszélyes lenne a hajadra tenni, szétmarná!
  • Tartósítószer: ez bizony szilárd termék esetén is fontos, mert vízzel fog érintkezni. A bacik pedig imádnak vízben lubickolni...
Többször is foglalkoztunk tenzidekkel, mosóhatással, mosóerővel. Ha nem olvastad még, itt pótolhatod:

Mindezt zölden

Eszközök, melyeket csak egyszer kell megvenni:

  • pH mérő papír
  • citromsav és szódabikarbóna-de ezek egy öko háztartásban mindig vannak otthon és ha most találkoznál velük először, akkor üdv a Klubban!

A NORMÁL SAMPON recept teljesen kezdőknek tehát:

25 g tenzid keveréket összekeversz 73,5 g ásványvízzel vagy frissen főzött, lehűtött teával (kamilla, csalán,stb.). Ezután hozzáteszel 1,5 g tartósítószert és nézel egy pH-t a papír segítségével. Ha olyan 5-6 között van, akkor oké.

pH beállítás nulla rutinnal:

Ha a pH úgy tűnik 6 fölött van (azaz 7,8,9.stb.), késhegynyi citromsavat keverj az elegybe. Mérd újra.

Ha esetleg a pH túl kicsi (4,3,2),akkor késhegynyi szódabikarbónát keverj el a samponban és mérd újra.

Mi jöhet a minimum után?

Lehet játszani aktív hatóanyagokkal, színezék, illat is jöhet a formulába. Hasznos összetevő a panthenol, zöld tea, keratin, különféle illóolajok, kivonatok. Ha megnézted a hajtípus tesztet, látod, hogy a zsíros haj picit több tenzidet kívánhat.Itt találod a táblázatot:
Innen már könnyebb lesz!
Örömteli kevergetést kívánok!