Ha már Halloween, nézzük meg a kozmetikai és háztartási termékek összetevőinek rémséges részleteit.

Hidd el, nem is borzongatóak annyira.

Te hányszor olvastad végig egy termék összetétel címkéjét? vagy már az első szavaknál azt mondtad, "ez nekem kínai". Hát, igazából latin, mert az INCI lista avagy összetevő lista kozmetikumokon a LATIN nyelvtant használja. Ritka, hogy felismered benne a növényt (pl. Ricinus comminus), és gyakoribb,hogy inkább túlgondolja az ember, mert nagyon furcsán hangzik. Utóbbiban segít ez a blogbejyegzés.

Caprylic capric triglyceride- a kókuszolaj több arca

MCT olaj, frakcionált kókuszolaj

Miért frakcionált? A kókuszzsírból a közepes szénláncúakat "kiszakítják", így ezek sosem dermednek meg és eléggé könnyed bőrérzetet adnak ahhoz, hogy a testápolód, a rúzsod vagy a hajbalzsamod selymes és sikamlós érzetű legyen. Könnyebben beszívódik a bőrbe, mint mondjuk a klasszikus kókuszvaj. A "caprylic" mindig azt jelzi, hogy kapril sav, tehát valamilyen kókusz alapja van az anyagnak.

Linalool, Geraniol, Hexyl cinnamal, Citral- illatanyag komponensek, allergének

Ezek nem illatanyagok, hanem illatanyag komponensek. Olyan molekulák= mini legó kockák 🙂 (izoprén vázas terpének illetve terpenoidok), amelyek az illatanyagot és illóolajakt felépítik.  Amennyiben allergiás vagy rájuk, akkor mindegy, hogy a testápolódban illatolaj vagy illóolaj van., sajnos problémát okozhat. Az EU ma már 86 ilyen alkotót tart számon. Allergén lista letölthető

Eco-Z Sheavaj HAB narancs-kókusz, üvegben

1 960 Ft nettó 1 543 Ft

Xanthan gum- sűrítő anyagok, egyéb adalékok

Úgy hangzik, mint egy Marvell hős neve, és ha még mellé tesszük, hogy xanthan gumi, pláne furcsa - főleg ha élelmiszerben látod felsorolva. Veled ne etessenek gumit, igaz? Nos, a xanthan-t apró bacik állítják elő fermentállással és a végtermék célja, hogy mikroműanyagmentesen legyen zselés terméked. Ez jó, ha kell egy jó kis tusfürdő, sampon, hajzselé vagy akár tortazselé. Nem bánt, nem rakódik le sem a vizekben, sem a gyomrodban.

Sodium Cocoyl Glutamate- habzó anyagok

A Sodium egy nagyon gyakori szó és nátriumot jelent magyarul.  Alapvetően sót is jelenthet, mint például a sodium bicarbonate= szódabikarbóna esetén. A glutamátok a habzó anyagok (tenzidek) egyik legmodernebb képviselői, aminosav alapúak, és rendkívül gyengédek a bőrhöz. Nincs bennük etoxilált anyag, nincs bennük szulfát.

Magnesium Sulphate Heptahidrate- epsom só

Szegény epsom só mikor lett ilyen félelmetes? Ijesztő szó a szulfát. Azaz valami "kén"-es cucc. Nos, igen. A kén bár gyógysamponban és a mezőgazdaságban igen hasznos, általánosságban szárító hatású, ezért nem szeretjük a szulfátokat samponban. Az ilyen tenzidek szulfonálással készülnek, ami önmagában nem ördögtől való, maga a végtermék szuperül habzik és kiválóan tisztít, így háztartási szerekben igenis van helye.Az epsom sóban is van szulfát, méghozzá kénsavból - mivel annak egy sója -, ám ettől még nem marja le a bőröd és a magnéziummal egyesülve segítenek lazító fürdőt venni a rohanó hétköznapokban. A Heptahidrát hét darab víz molekula, ami a kis só kristályokban megtalálható. Érdekes módon egyébként az epsóm só nem só a klasszikus értelemben.

Epsom só

2 550 Ft nettó 2 008 Ft

Mielőtt áltudományos fórumokon kapnál szívbajt, vagy lemondanál kedvenc termékeidről, mert mérgezőnek hiszed őket, fuss egy kört az összetevőkkel még egyszer. Bár sok a huncutság a címkéken, nem minden olyan ijesztő, mint amilyennek látszik...

Vagy mégis?