Ha már Halloween, nézzük meg a kozmetikai és háztartási termékek összetevőinek rémséges részleteit.

Hidd el, nem is borzongatóak annyira.

Caprylic capric triglyceride

MCT olaj, frakcionált kókuszolaj

Miért frakcionált? A kókuszzsírból a közepes szénláncúakat "kiszakítják", így ezek sosem dermednek meg és eléggé könnyed bőrérzetet adnak ahhoz, hogy a testápolód, a rúzsod vagy a hajbalzsamod selymes és sikamlós érzetű legyen. Könnyebben beszívódik a bőrbe, mint mondjuk a klasszikus kókuszvaj.

Linalool, Geraniol, Hexyl cinnamal, Citral...

Folytathatnám a sort. Ezek nem illatanyagok, hanem illatanyag komponensek. Olyan molekulák (izoprén vázas terpének illetve terpenoidok), amelyek ugyanúgy előfordulnak illóolajban, illatanyagban egyaránt. Amennyiben allergiás vagy rájuk, akkor mindegy, hogy a testápolódban illatolaj vagy illóolaj van. Ha a címke felsorolásában ilyeneket olvasol, attól még lehet, hogy a termék illóolajjal vagy természetes parfümmel (azaz illóolajok részleteiből rakták össze, mint egy puzzle-t) készült, és nem szintetikussal.

Xanthan

Úgy hangzik, mint egy Marvell hős neve, és ha még mellé tesszük, hogy xanthan gumi, pláne furcsa - főleg ha élelmiszerben látod felsorolva. Veled ne etessenek gumit, igaz? Nos, a xanthan-t apró bacik állítják elő fermentállással és a végtermék célja, hogy mikroműanyagmentesen legyen zselés terméked. Ez jó, ha kell egy jó kis tusfürdő, sampon, hajzselé vagy akár tortazselé. Nem bánt, nem rakódik le sem a vizekben, sem a gyomrodban.

Sodium Cocoyl Glutamate

Tudom, a korábbi mumus, a Sodium Laureth Sulphate is Sodium-mal kezdődik, de ettől még nem jelenti azt, hogy minden, ami Sodium (magyarul nátrium) szót tartalmaz, rossz. A glutamátok a habzó anyagok (tenzidek) egyik legmodernebb képviselői, aminosav alapúak, és rendkívül gyengédek a bőrhöz. Nincs bennük etoxilált anyag, nincs bennük szulfát.

Magnesium Sulphate Heptahidrate

Szegény epsom só mikor lett ilyen félelmetes? Ijesztő szó a szulfát. Azaz valami "kén"-es cucc. Nos, igen. A kén bár gyógysamponban és a mezőgazdaságban igen hasznos, általánosságban szárító hatású, ezért nem szeretjük a szulfátokat samponban. Az ilyen tenzidek szulfonálással készülnek, ami önmagában nem ördögtől való, maga a végtermék szuperül habzik és kiválóan tisztít, így háztartási szerekben igenis van helye.Az epsom sóban is van szulfát, méghozzá kénsavból - mivel annak egy sója -, ám ettől még nem marja le a bőröd és a magnéziummal egyesülve segítenek lazító fürdőt venni a rohanó hétköznapokban. A Heptahidrát hét darab víz molekula, ami a kis só kristályokban megtalálható.

Epsom só

2 338 Ft nettó 1 841 Ft

Mielőtt áltudományos fórumokon kapnál szívbajt, vagy lemondanál kedvenc termékeidről, mert mérgezőnek hiszed őket, fuss egy kört az összetevőkkel még egyszer. Bár sok a huncutság a címkéken, nem minden olyan ijesztő, mint amilyennek látszik...

Vagy mégis?