Törekedni a minimum összetevőkre, minimum csomagolásra és a kevesebb több elvére igen nehéz egy olyan világban, ahol minden a csillogásról és birtoklásról szól. Ugyankkor korunk környezeti problémái ellen fogyasztási szokásainkkal is tehetünk.

Ahhoz, hogy egy hagyományos kozmetikum vagy tisztítószer modern, zero waste szemléletű változata is hatékony legyen, hosszú út vezet- ez az „iparág” most,velünk együtt fejlődik. Miben?

Csomagolás:

1.Csomagold Magad: Csomagolásmentes -azaz Te töltöd meg a tárolódat

2. Minimális csomagolás: Papír, fém, üvegbe kerül a termék, amit könnyű otthon felhasználni más célra. A papírt csak komposztba dobod.

3. Gyártó utántölti: visszaadod a tárolót, azt a gyártó higiénikusan kimossa és megtölti termékkel (ez bizonyos darabszám felett még nem megoldható biztonságosan). Nagy kiszereléseknél jobban működik: például 5-20 literes formában. Illetve veszel 1 literes tusfürdőt például és az otthoni flakont 80%-kal kevesebb műanyag felhasználásával utántöltöd.

Ami a formulát illeti:

1. Vízmentes kozmetikuok: ma már fogtabletta, deó tömb, hajmosó,-és tusfürdő tömb és testápoló tömb is létezik,ami hatékony

2. Szuperkoncentrált formulák: sampont, tusfürdőt lehet úgy is tervezni, hogy magas tenzidtartalma miatt ne „csak” vizet vásárolj, hanem olyan terméket, amiből igen kevés kell fürdéskor, hajmosáskor.

FOGTABLETTA:

Furcsa, hiszen egy tasakban van 50-120 db tabletta, enyhén mentolos és fehér. Semmi szín, csík és feltűnő ígéretek…Egy tablettát szét kell olvasztani a szájban-kb. fél perc- és utána ezt a pasztát kell alaposan, fogkefével szétoszlatni a fogakon és dörzsölni körkörösen az anyagot-ahogy egy hagyományos fogkrémet.

DEÓ:

Ez egy kényes terület: izzadni egészséges, de a szag nem kellemes semmilyen életkorban vagy élethelyzetben. Egy okos deó bár nem korlátozza az izzadást, de felfogja a nedvességet, a szagok kialakulását pedig ellensúlyozza több módon. Nincs műanyag stift, vagy papír deó tok, sem fémtégely…

Fontos, hogy jusson „cucc” a hónaljra, ehhez többször végig kell húzni a tömböt a területen. Ha tégelyes deót vásárolsz, ott is ügyelni kell rá, hogy egy vékony réteg kence kerüljön a hónaljra.Az ápoló olajokat a bőr felszívja, nem hagy foltot a pólon, ha jó a formula.

TUSFÜRDŐ és HAJMOSÓ:

Legalább 3 flakonnal kevesebb, ha ezekre váltasz. Szóval viszlát nagy és fényes cimke, gyöngyházfényű, krémes tusi. Fürdéshez rengeteg házi(as) szappanból válogathatsz, remek gyártók vannak itthon. Ha mégsem a főzött szappan, hanem szappanmentes formula a kedvenced, válassz tudfürdő tömböt!

Sokkal jobban működik úgy mind a tusfürdő tömb, mind a hajmosó tömb, ha először kézben képzel habot és azt oszlatod el a bőrön vagy hajon. Ha a bőrödre teszed közvetlenül- főleg ha hajon húzod végig közvetlenül, túl sok tenzid juthat rá és az nem mindig jó tapintást eredményez.

Egyes hajtípusok nem szeretik a magsabb pH-t: a hajmosó tömb a folyékony sampon pH-jánál mindig kicsit magasabb (de nem olyan magas, mint a főzött szappané, amivel szintén sokan tudnak és szeretnek hajat mosni).Ezért egy enyhén ecetes vizes öblítés jó lehet.

BALZSAM:

Illat,-és színezékmentes, szóval itt is leköszönt a sok aroma és színanyag. Vannak benne ugyanakkor jojoba,-ricinus,-argán olajak és pálmamentes balzsamozó anyagok. 

Hajmosás után ezt közvetlenül végighúzhatod a hajadon többször is, hgy jusson ápoló olaj és balzsamos összetevő a hajszálaidra. Öblítsd le!

Egy balzsam tömb nagyon sokáig elég,azaz hónapokig.

SZŐRMENTÉN:

Ma már cukorgyanta is kapható fém tégelyben. Lehúzócsíkokat pedig régi rongyokból is simán készíthetsz! 

A műanyagmentes július mindenkihez szól. A szép és egészséges környezet fenntartása közös ügyünk-és ha ezzel csökkented a flakonok számát otthon, a pénztrácád is jobban jár!

Szép nyári napokat!