Az ecet olyan, mint a levendula: vagy imádja valaki, vagy örökre száműzi az életéből még a gondolatát is.

Hát még ha a kettőt kombináljuk…

Egy biztos, az ecet ősi “szer” a háztartásban, millió mendemonda és varázslat (is) kötődik hozzá. Mióta alkohol van az emberiség történetében, azóta ecet is van. Az ecetet már Egyiptomban ismerték, töretlen sikere végigvonult a görögöktől a rómaiakon át, egészen a magyarokig. Hazánkban ma már szinte eltűnt az ecetgyártás, hiszen főleg szintetikus alapanyagot importálnak a vegyipari cégek. Pedig ahol bor van, ott ecet is van! A “nemesebb”, ízletesebb ecetek körtéből, almából készülnek, a mai modern gasztronómia pedig kedveli ezt a fanyar, mégis érdekes ízt.

Mi mindenre jó az ecet a háztartásunkban?

  • Tartósítás: Az ecet alacsony pH tartalma nem kedvez a baktériumnak, penésznek, ezért savanyúságokban gyakori összetevő. A magas hőmérséklet és a só hatása együttesen érvényesül!
  • Környezetbarát fertőtlenítés: A bacik nem szeretik az ecetet, így érdemes a szanitereket, hűtőt ecetes vízzel áttörölni, emellett felmosáshoz is kiváló.Erős fertőtlenítő hatása ugyan nincs, mégis érdemes használni. Egy 2010-es tanulmány szerint az otthoni alap higiéniában remek társ lehet: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2813869/
  • Környezetbarát takarítás: Használj ecetet a csaptelepek, szaniterek tisztításához Az ecet kiválóan oldja a vízkövet, melynek eredménye a ragyogó szaniter. Emellett használhatsz ecetet az ablakok tisztítására illetve a mosógép tisztántartására is.
  • Környezetbarát mosás: Az ecet növeli a mosószer hatékonyságát, megvédi a színeket a fakulástól, és feloldja a ruhákban maradó mosószermaradványokat. Öblítő helyett is használható. Mosás után a szúrós ecetszag elillan.
  • +1 Recept haladóknak: kombináld az ecet és a narancs hatását. Pár napig áztass narancshéjat ecetben, ezt hígítsd, használd a szaniterek tisztítására. Levendula virágot is tehetsz bele ugyanígy, az ecet kioldja belőle az illóolajat.

Fontos!

Az ecet fa-bútorlap tisztítására nem alkalmas, és egyes pác festéket akár meg is marhat! Ezeken a felületeken az ecet használata kerülendő.

A biológiai ecet kiváló, öko és vegyszermentes segítség otthon. Ám bőrre kerülve azt csípheti, akár az orrodat, szemedet is facsarhatja. Célszerű maszkot használni, hiszen az ecet erőteljes szaga nem tesz jót a tüdőnknek! Kezeld ennek megfelelően, és, hígítsd úgy, ami céljaidnak megfelel!
Ismerd meg környezetbarát mOsó-, takarítószereinket