Vakító fehérség bármi áron?Mutatjuk az öko megoldásokat.

Vakító fehérség bármi áron?Mutatjuk az öko megoldásokat.

A fehér az ártatlanság és elegancia színe. Sajnos pár órás viselet után a fehér ruha garantáltan piszkosnak tűnik.hogyan oldjuk meg a fehérítést egészségünk kockáztatása nélkül?...


 

A tisztaság fél egészség. Valóban, a fehér pelenkák, konyharuhák, lepedők,ágyneműk esetében ez még inkább fontos. De ha már gondot fordítasz a magas hőfokon való mosásra és vasalásra, nézdd meg mivel mosod. 

 

 

AZ OPTIKAI FEHÉRÍTŐK AGRESSZÍV VEGYÜLETEK, MELYEK ÁTVERIK A SZEMÜNKET

 

Kerüld a használatukat. Elnyelik az ultraviola fényt és fehérnek láttatják a szürke-sárgás-barnás ruhaanyagot. Sajnos a vegyület maradványai irritációt és légzési kellemetlenséget is okozhatnak. Ennyit biztosan nem ér az a fehér póló...Ráadásul tulajdonképpen haszontalanok, mert nem mossák tisztára a ruhát.

 

A nátrium hipoklorit (hipó) szintén a légzcsöveket irritálhatja. Erősen maró vegyszer, mely a kézbőrt is gyorsan kiszárítja, kicsípi. Veszélyes vegyületek is keletkezhetnek, ha a mosószerrel véletlenül keveredik. A textília hosszú távon sárgul és bizony roncsolódik is.

 

 

MEGOLDÁS: LÚGOS VAGY OXIGÉNES KÖZEG

 

Ahogy a nap sugarai nyáron segítik a ruhák száradását és fehéredését, úgy segít az aktív oxigénes fehérítő por. oxidációs folyamattal éri el, hogy a különféle foltok és a szürkülést előidéző szín anyagok eltűnjenek a textíliából. A por formátumú nátrium perkarbonát vízzel keveredve hidrogén peroxiddá alakul,mely kitűnő fehérítő. Fontos, hogy vagy magas (50) fokon vagy hosszú órákon át áztasd a fehérítésre szoruló anyagot oxis vízben. Így tudja kifejteni hatását.

 

A szódabikarbóna lúgos, de nem irritáló por. Igazi hűséges barátunk a háztartásban. Áztasd 1 evőkanálnyi szódabikarbóna+ 5 liter meleg víz keverékében függönyeid. Szagtalanít, oldja a zsírt, koszt és fehérséget garantál.

 

 

Az ingek mandzsetta részét, vagy a nyakát mindig dörzsöld be mosószappannal. A szoros bőrrel való érintkezés szó szerint beledolgozza a természetes zsírt, izzadtságot az anyagba.Ezért kell picit dörzsölni és a lúgos szappannal előkezelni a makulátlan eredményért. Utána moshatod szokás szerint. Az igazán profik az öblítéshez citromsavas vagy ecetes vizet használnak.

 

Abroszok,terítők esetén érdemes mosószódás vízbe áztatni az anyagot először, hogy minden kosz kijöjjön, főleg a zsíros foltok.

 

POR VAGY GÉL?

 

A por koncentráltabb. Szépen bejut a textilrostok közé és ahogy mikroszkopikus szinten dörzsöli az anyagot, hatékonyabb lehet, mint a gél. Ugyanakkor picit talán macerásabb adagolni. Már vannak gél állagú fehérítésre fejlesztett öko tudatos mosószerek pl. http://mosomami.hu/Senseco-oblito-Brilliant

Ebben az oxigén már stabilizált oldott állapotban van jelen és a cukortenzidekkel egymás hatását erősítik.

 

Készíthetsz Magadnak mosóport fele rész mosószóda és fele rész szappanreszelék összekeverésével. Öblítőnek továbbra is ecet vagy citromsavas víz jöjjön, ha fehér ruhákról van szó.

 

 

+1 JÓTANÁCS

Ne feledd: amikor fehéreket mosol, mindig csak a 100% fehér minősül fehér ruhának, vagy esetleg az, amielyen néhány halvány csík, egy aprócska minta található. Minden más a "világos" kategóriába esik.

 

Próbáld ki a fenti megoldásokat és bőröd is hálás lesz érte.

 

Üdv

MM Kriszti

 « vissza
Blog
Bárányszőrbe bújt csodaszer: KERATIN-és VEGÁN társai
Cimkék: kiemelt,

Szögezzük le, nincs növényi keratin hivatalosan.Protein egy fajtája, mely vízoldékony..Másképp kötődik a haj proteinjeihez. És a kreatin is létezik,mint „testépítős cucc” plusz kozmetikai alapanyag.

 

Az igazi hatást azonban egyértelműen a keratintól várhatjuk, és teszi is a dolgát-rengeteg bőr,-és hajápoló termékben megtalálható.

 

Tovább
Szigorú vagy biztonságos? Kozmetikumok helyes cimkézése az EU-ban.
Cimkék: kiemelt,

Mint ahogy az állatkísérlet is tiltott az EU-ban több éve már, úgy afelől is biztosak lehetünk, hogy egy EU-ban készült kozmetikum ISO szabvány szerint kerül gyártásra egészségünk érdekében.

Tovább
Így dobozolunk mi- tovább zöldülünk!
Cimkék: kiemelt,

A júliusi műanyagmentes ünnep nem telhet el érdemi előrelépés nélkül. Úgy tűnik, találtunk végre olyan papír ragasztószalagot, ami leválthatja az eddigi műanyagot. Utóbbi érdekes módon egyre gyatrább minőségű lett mostanság.

Tovább