Újratöltésre fel Magyarország!

Újratöltésre fel Magyarország!

A csomagolásmentes boltoknak és a kitartó, valóban tenni akaró bioboltoknak, közérteknek köszönhetően itthon is egyre több a mosógél,-szappan újratöltési pont. Hogy ez nekik és nekünk mennyi plusz munka-nem kérdés. Hogy a környezetnek mennyivel jobb?- na ez az igazi zöld biznisz :)


Külföldön már multikban,-és drogéria láncokban is elérhetőek ezen termékek újratölthető változatban-azaz van egy automata gép és lehet egyedül ezt használni. Mivel mi magunk is kínálunk jó nagy kannákban mosószert és kozmetikumot is, szeretnénk jó,-és rossz (na nem rossz, de a 21.századi embernek kihívásokkal teli) oldalát megmutatni ennek a műfajnak.

 

Érvek az újratöltés mellett

 

1. Műanyagcsökkentés.

 

Évi minimum 10 flakonnal kevesebb kerül a szemetesbe-ez nagy dolog! Ráadásul a mosó,-mosogatószerek többsége több fronton is bevethető a háztartásban. Arról nem is beszélve, ha visszatérsz mosószóda+mosószappan+ ecet megoldásra. Ezeket a csomagolásmentes,- és bioboltok biztosan kínálják!

 

2.Kiadások csökkentése

 

Amikor hazaviszel 1 liter mosógélt a saját kis tárolódban, óhatatlanul elkezdesz gondolkodni, hogy vajon eddig jól adagoltad -e? Tényleg kell egy-egy mosáshoz 60-100 ml mosószer? Dehogy! Az EcoNut mosógélből pl. 40 ml is elég >>> Fontos, hogy tájékozódj az adagolásról! Az utántöltéskor is kell, hogy ilyen információhoz juss, és az összetételt is feltüntetik a nagy kannán.

 

 

3. Öko-ra váltás

 

Ha már összetétel- kérdezz! Nem minden növényi alapú jó és fordítva: néhány fél- szintetikus tenzid lehet, hogy kevesebb ökológiai kárt okoz, mint mondjuk az SLS,SLES vagy egyéb pálmavaj alapú tenzidek. A legfontosabb, hogy lebomló legyen a mosógél-azaz se a csatornában ne gyűljön össze a tryutymó, de az anyagok előállításakor ne termelődjön veszélyes,-és felhalmozódó melléktermék.

Szóval: figyelj a bőröd,-és környezet egészségére is és ezzel bizony spórolhatsz is.

 

Nehézségek az újraötlés során

 

1. Tervezni kell előre és útba ejteni a boltot.

 

A mai rohanó világban nem mindenki áll erre készen, de semmi vész. Erre is van alternatív megoldás, mert mi például kínálunk eleve újratöltött kannában mosógélt, melyet megjegyzésben jelezhetsz, amikor a  webshopban jársz > >> https://mosomami.hu/product/EcoNut-mosodios-mosogel

 

2. A minőségből ne engedj!

 

A mosószer mosson jól, kímélje a textíliát. A szappan/sampon  szépen és ápoló hatással tisztítson. Kedvenc mosószered, szappanod nem biztos, hogy kapható utántöltöttben az adott helyen- a választék korántsem olyan széles. Ha ezt ki tudod iktatni a „fogyasztói énedből”, Te nyertél!Irány a legközelebbi csomagolásmentes bolt!

 

 

3. Beindul az őrület

 

Készülj fel, hogy az újratöltés szinte a jéghegy csúcsa. Innentől egyre több időt zsánsz majd háztratásod, életmódod megreformálására-és ez az elején fárasztó. Utána már kaland lesz!

Sok sikert hozzá!

 

Barátsággal

MM Kriszti« vissza
Blog
Karácsonyig elkészül- legyen az időd az ajándék!
Cimkék: kiemelt,

3 ellenálhatatlan,kézi készítésű ajándék,amihez leginkább egy kis időre van szükség- hiszen az alapanyagok lehet, hogy már otthon figyelnek Nálad.

Tovább
E-számok a kozmetikumokban II.-tartósítók és allergia
Cimkék: kiemelt,

Első körben tisztáztuk a zselésítők témakörét. A tartósítókkal esetében is fontos: ételbe minél kevesebb kerüljön és kozmetikumban is csak a minimális biztonságos.Az allergiát így sem ússza meg mindenki.

Tovább
HAJMOSÓ TÖMB, ami nem szappan.Recepttel!
Cimkék: kiemelt,

Hol van a határ,amikor a minimalizmus, a zero waste, a csomagolásmentesség még valóban kivitelezhető és biztonságos?

Tovább