Vedd komolyabban a termékek veszélyes cimkéit!

Vedd komolyabban a termékek veszélyes cimkéit!

Annyi információ vesz minket körbe, mégis az alapok néha hiányoznak. Figyeld a termékcimkéken lévő veszélyességi jelzéseket. Nem minden az,aminek látszik!


Kedves levélírótól idézek: "A senseco narancsos tisztítószer, illetve a senseco ablaktisztító összetevőit nem találtam meg a honlapon. Valamint biztonsági leírásukat sem találtam meg. Lehet, csak én vagyok a béna telefonról, de tudnának ebben segíteni? Sajnos futottam már bele bio tisztítószerbe ami súlyosan károsítja a vízi élőlényeket. (**** tisztítószer)"

 

Tökéletesen jogos, pillanatnyi rendszerhiba után megkapta a kért információkat.

 

Kell -e foglalkozni a veszélyes jelzésekkel?

 

Igen, méghozzá alap szinten egy használónak tisztában kell lennie, milyen hatással lehet egészségére és/vagy környezetére a választása. Egyetlen kis döntéssel tehetsz a vegyszermentesebb háztartásért és bolygónk egészségéért. A gyártónak kötelessége feltüntetni minden potenciális veszélyt háztartási szereken. Legyen az emberi,-vagy környezeti.

 

Hogy ezt nem minden gyártó teszi, vagy nem helyesen-esetleg szánt szándékkal megmásítva a tényeket??

 

  A tisztaság fél egészség-de ehhez nem kell egy labort berendezni otthon!

 

 

Miért kerülhet veszélyes jelzés egy mosószerre és miért nem?

 

A mai CLP szabályozás (ez a törvényi háttere a mosószer,-tisztítószer gyártásnak) szinte olyan, hogy a tiszta vizen kívül mindent veszélyesnek szabályoz be. Nem véletlen: egy bizonyos vegyianyag koncentráció felett kell, hogy jelezze a vásárlónak, hogy a szemébe, bőrére jutva átmenetileg csíp, mar, stb. a mosószer mondjuk-akkor is ha csak szappan a nagy része.

 

Amikor nincs veszélyes jelzés egy tisztító szeren, 3 oka lehet:

- A gyártó nem ért hozzá, vagy szándékosan nem akarja a termék potenciális veszélyeit feltüntetni.

- A termék valóban olyan kevés "aktív" anyagot tartalmaz, hogy nem árt a bőrnek-igaz a hatást sem éri el vele a vásárló.

- Lehet jó példát találni innovatív összetevővel, hogy hatékony is a termék, de nem kíván veszélyes jelzést- fontos hangsúlyozni, hogy bizonyos termékkategóriáknál ez fizikai-kémiai képtelenség: pl. folttisztító.

 

Mit jelentenek a képek? Mitől óvakodjunk?

 

Nézzük a leggyakoribb piktogramokat (veszélyességet jelző kis képek a terméken) nagyjából "súlyossági" sorrendben:

 

 

A felkiáltó jel azt jelenti: vigyázat! Kezeljük a szert óvatosan, a bőrre, szemre jutva csíphet, marhat. A legtöbb mosószeren kell, hogy szerepeljen. Az öko mosószer is vegyszer: tele habzó anyaggal-ami a bőrünknek túl sok, de a koszos ruháknak bizony kell...

 

A lángcsóva: azt jelenti, éghető, vagy égést tápláló szerről van szó: ilyen az aktív oxigénes fehérítő. Szárazon, üvegben, zacskóban tartva nem bánt senkit. Nyílt lángba nem szórjuk...

 

Maró jel: a kémcső azt jelenti, töményen marhat. A szappanfőzés nem játék- a lúg is ilyen vegyszer.

 

Halacska: egyértelmű: vízbe jutva  károsítja annak környezetét, és a benne élőket. Ezt mi sem, és az öko tanusító szervezetek sem fogadják el.

 

Emberfejes kép: egészségkárosító. Önmagáért beszél. A bóraxot pár éve ezért tiltották ki kiskereskedelmi forgalomból.

 

Különösen ügyeljünk gyermekeink és háziállataink bőrére!

 

Összeségében azt javaslom: semmi felesleges vegyszer ne önts a ruháidra, ne szippants fel, ne juttass a konyhapultudra, a bútoraidra, de még a kutyusod fekhelyére sem.

 

Amikor tudományosan bizonyított, hogy egyszerű szappanos kézmosás-és szappanos, forróvizes  felmosás is elpusztítja a kórokozók jelentős részét, gondold át, mikor van tényleg szükség például klórra az otthonodban!

 

Utószó az illóolajokról

 

Az illóolajok tömény esszenciák. Rengeteg olyan komponenssel, ami testünkre, lelkünkre jótékony. Nem arra valóak, hogy a környezetbe pancsoljuk őket, vagy leöntsük a lefolyón. Ugyanilyen a cink,-és titán dioxid a napkrémben: bár minket véd jótékonyan, a vizekbe nem jó, ha bemossuk. Ezért is kell szólni e két kozmetikai termékkategóriáról.

 

 

A veszélyes jelzéseken kívül KÖTELEZŐ feltünteni az allergéneket is a háztartási szereken! Ha egy termék illatos, színes-de nincs a cimkéjén semmi különös összetevő, keltsen gyanút benned! Az antiallergén illatoknak nincs allergén komponensük, de minden másnak igen! Még az illóolajoknak is.pl. levendula-linalool.

 

Kis szárnycsapások-nagy hullám: minden zöld lépés számít!

 

Ma, a környezetvédelem világnapján arra bíztatlak, csökkentsd a háztartási szereid számát. Spórolni  fogsz,  a környezet is hálás lesz érte. A jót visszakapod!

 

Barátsággal: MM Kriszti

Környezetvédelmi technikus« vissza
Blog
Gombákkal a szépségért-Nordic Beauty
Cimkék: kiemelt,

A fagyos észak-európai fenyvesek nagy túlélője, erős antioxidáns tartalmú, immunerősítő superfood,ami a bőrünkre is kedvezően hat. Ezt a finn gyártású kivonatot varázsoltuk arckrémünkbe.

Tovább
Hogyan tedd meg az első lépéseket a vegyszermentes élet felé?

Tiszta baba, rendes ház-tartja a mondás...Észrevetted, hogy a rendelőben, a kórházban meg aztán a séták alkalmával mintha versenyt futnánk mi anyukák? Rengeteg a feladat, és sokszor nem jut idő a legfontosabb dolgokra.

Tovább
Feketeszappan-MIÉRT A GHÁNAI AZ IGAZI?
Cimkék: kiemelt,

Sokan próbálják utánozni, de van, a mikor a vegyész is belebukik :).GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Tovább