Készíts szappant,mint egy profi

Készíts szappant,mint egy profi

Szappant önteni talán nem nehezebb, mint főzni. Mégis én azt mondom, ne ezzel kezdd a "csináldmagad" karriert. Ismerd meg az alapanyagokat, érezd őket a bőrödön, majd olvass tovább...


Mi különbözteti meg a bolti, tökéletesnek látszó termékeket attól,amit Te készítesz otton? A gyakorlat és a jó recept. Utóbbit beszerezheted tapasztaltabb szappanosoktól, vagy látogasd meg ezt az oldalt: http://soapcalc.net/

Itt össze tudsz állítani egy olyan receptúrát,ami biztosan működik. De jó szívvel ajánlom a http://lukreciakencei.hu/  -t is. Már csak a HOGYAN-ra kell kitérni.

 

 

HIDEG ELJÁRÁSOS TÖMB SZAPPANOK:

 

Nátrium-hidroxid lúgoldat+ Zsiradékok keveréke. FONTOS: hogy a lúgoldatot úgy hozd létre, hogy a kimért desztillált vízbe tedd a lúgot (ami lehet pikkelyes vagy gyöngyös granulátum), SOHA NE FORDÍTVA! A lúg oldása exotherm folyamat, hőt ad le, akár 75 C fokig is melegszik az oldat, ne lepődj meg. Mivel a keverés olyan 60 fok körül ideális, a zsiradékokat össze kell olvasztanod,míg ilyen meleg nem lesz. Összeöntöd a két egyforma hőmérsékletű keveréket és bormixerrel addig kevered, míg el kezd pudingszerűvé válni. Kiöntöd fóliával bélelt fa ládikákba, vagy szilikonformába. letakarod konyharuhával, hogy ne hűljön ki stúl gyorsan. Ugyanakkor ügyelj, hogy ne is forrósodjon fel-mert akkor szétesik az egész,higgy nekem :).

 

Előnye:

24 óra múlva darabolható.

Tetszőleges formákba önthető.

Színezhető, illatosítható,mindenféle formákat lehet "belehúzni" még a teljes száradás előtt.

Viszonylag egyszerűen elkészíthető akár maradék, használt zsiradékokból is.

 

Hátránya:

Legalább 3-4 hetet érni kell, mielőtt használható.

 

 

MELEG ELJÁRÁSOS TÖMB SZAPPANOK

 

Az összetétel megegyezik a fentiekkel, és a keverésig az eljárás is. A különbség,hogy pudingosodás után nem öntjük ki rögtön a szappant, hanem   órákon át kis lángon vagy sütőben főzzük olyan 60 fokon tartva a mixet.

Ez alatt egyre sűrűbb lesz, amíg minden zsiradék elszappanosodik. A cél az, hogy szabad lúg ne maradjon. A pH elfogadható szintre kerül (már nem 11.5 hanem inkább 10 vagy 9.5 felé megy) és tulajdonképpen másnap használható a szappanunk.

 

Köhler Ernő Szappanok és mosószerek című könyvében ír arról, hogy az elszappanosodás a hideg eljárással valamivel megbízhatóbban, tökéletesebben megy végbe. Valóban, nagyon kevesen készítenek meleg szappant. Szerethető műfaj természetesen.

Egyébként az afrikai feketeszappan is ilyen. Melegen együtt főzik a lúgoldatot és a többféle afrikai olajféleséget (sheát, kókuszt) órákon,sőt napokon  át. Eleve majdnem folyékony szappanról beszélünk. A lúg ott nem nátrium, hanem kálium-hidroxid,ami  "kenőcs" jellegű szappant ad. Ezt akár tovább lehet főzni pumpás adagolóba való szappanná. Bővebben: http://mosomami.hu/Fekete-Szappan

 

Előnye:

Hamarabb használható szappant kapunk.

 

Hátránya:

Kezdőknek macerás.

Gyorsan kell dolgozni, ert szinte alig önthető,amikor kész.

Kevesebb kreativitásra ad lehetőséget.

 

 

FOLYÉKONY SZAPPANOK-meleg eljárás

 

Mint említettem fent, ennél  a típusnál kálium-hidroxiddal dolgozunk. Illetve, gyakorlottak pici nátrium hidroxiddal is keverhetik (ezt hívják dual lye-nak). Miután összeöntöttük a lúgoldatot és a zsiradékokat, órákon át 60 fokon tartjuk a masszát, míg elkezd üvegessé, darabossá válni. 1 napot pihentetjük. Addig ez a massza,mint a videóból látszik, üveges, darabos lesz, gyöngyház fénnyel. Ha a nyelved hegyére teszel belőle (ún."zap" teszt), nem fog csípni.

Másnap jön az izgi: nagyjából 2-3 szoros mennyiségű vízzel összefőzzük. Azért ilyen sokkal, mert erősen párologni fog a vizünk. Ne forrald!! így kapunk egy krémszappant. EZ TÜRELMET IGÉNYLŐ FELADAT!!!Ha hígnak találod,óvatosan sóoldattal sűrítheted,esetleg citromsav oldattal. lásd ezt a videónkat:https://www.youtube.com/watch?v=FEKdrtgafWU

MIÉRT ÓVATOSAN?

1. A szappan 9-10,5 pH-n érzi jól magát. Ekkor sűrű, krémes.

2.Ahogy csökkented a pH-t, a szappan elkezd különféle módon kiülepedni, szétesni-attól függ milyen olajokat használtál és van -e lúg felesleged.

 

A krémszappannál el kell fogadni, hogy ez erősen lúgos.De ettől kiváló kézmosó, és van akinek a bőre kifejezetten ezt szereti.

 

Ezt a videót már láttad?https://www.youtube.com/watch?v=7f93Bu7z0Vs

 

Előnyük:

Folyékony,kényelmes és szép flakonokban mutatós ajándék lehet.

Tartósabb illat és szép szín is tehető bele.

Akár gél-tusfürdő is készíthető velük.

 

Hátrányuk:

Gyakorlást igénylő feladat.

 

FOLYÉKONY SZAPPANOK-HIDEG ELJÁRÁS

 

Megállapíthatjuk, hogy a folyékony hideg eljárásos szappanok készítése való igazán kezdőknek :). Minden összetevő megegyezik a fentiekkel, azzal a különbséggel, hogy az időre hagyjuk, tegye a dolgát.

 

Azaz: amikor a lúgot összeöntöttük  a zsírokkal, összerobotgépezzük, de aztán már nem babusgatjuk. Bő 3 nap múlva gélesedni fog. Én 5 nap után szoktam kezdeni oldani.

Itt 1:1 arány is jó kezdésnek, van akinek az 1:1,5 arány válik be. Tehát 1 rész szappanmassza és 1 rész desztillált víz. Hagyjuk napkig ázni a szobahőmérsékletű vízben, és fel fog oldódni. Tényleg egyszerű.

 

Fontos, ha sokat készítesz egyszerre, akkor a végén tegyél bele tartósítószert!!Tapasztalatunk szerint az EC5 jól működik 1%-ban, nem bántja  a masszát. EC5 tartósítószer itt: http://mosomami.hu/Presevative-EC5AT

 

KRÉMSZAPPANOK BOROTVÁLKOZÁSHOZ

 

Tipikusan borotvaszappanok készülnek így. lehet Hasonló a folyékony szappan készítéséhez, hiszen kálium-hidroxidos szappan alapot használunk. A zsíralap mindenképpen tartalmazzon kókuszvajat és sztearinsavat-utóbbit akár 15%-ban. Ezt a káliszappant 10-30% desztillált vízzel és hidratáló anyagokkal (pl. keratin, panthenol) és illatanyagokkal krémessé dolgozzuk általában "habverő" jelleggel. Ha nem szeretnél habos,krémes állagot, akkor csak melegítsd össze az elegyet (szappanalap+víz), hagyd hűlni 40 fokig.Ekkor tedd bele az illatot, E-vitamint és tartósítószert. Öntheted is tégelybe.

Az állag tehát lehet egészen tejszínhabos vagy inkább tömör; ki-mit szeret.

FONTOS: ebbe a termékbe már kell tartósítószer. A pH mindenképpen magas marad, ezért jó szívvel ajánlom ezt a tartósítószerünket: http://mosomami.hu/Euxyl-PE9010

Sztearinsavat itt találsz: http://mosomami.hu/?kereses=Sztearinsav

 

Előnyük:

Azonnal használhatóak.

Krémes érzés.

Jól puhítja a szőrt és hidratálja a bőrt.

 

Hátrányuk:

Gyakorlást és odafigyelést igényel.

A keverésük határozza meg a végső állagot.

 

Mint látjátok, a szappanok korszaka még nem múlt el. Változatos formákban, változatos bőrápoló komponensekkel ott  a helyük minden fürdőszobapolcon. Csakúgy,mint 100 évvel ezelőtt. Ajándéknak is kitűnőek, ezért arra bíztatlak, készíts Te is egyet!

 

Szép napot kívánok!

Üdv:

MM Kriszti« vissza
Blog
Keverem-kavarom: DE MIVEL?
Cimkék: kiemelt,

A siker néha apróságokon múlik. A saját kence olcsó és biztonságos. Neked is sikerül tippjeinkkel...

Tovább
Babaruhák mosása 1x1

Amikor babamosószert látok a polcon két kérdésem van:egy:adott gyártó akkor mégis milyet gyárt a felnőtteknek?Kettő: ha meg a felnőtt mosószer higított változatát adja el "babásként"miért kerül kétszer annyiba...

Tovább
Ezt az 5 dolgot nem tudtad a mosószereink csomagolásáról
Cimkék: kiemelt,

Autóipar, bútorok, lakberendezési tárgyak, iskolaszerek... Valóban lehet műanyagok nélkül élni?

Tovább