Szájápolás, egészség és a fluorid esete

Szájápolás, egészség  és a fluorid esete

Alig 150 éves az első fogkefe, amit csak vízzel használtak. Jóval később kezdtek mindenféle pasztát is használni a polírozáshoz, tisztításhoz. Az 1900as évek elején fedezték fel, hogy a fluor a fogzománc képződésében fontos szerepet játszik, főleg gyermekeknél...Azóta persze történt ez-az, és a bizalom megrendült...


Miért is kell fogat mosni?

 

Csontfogainkat kb.6 éves korunkban kezdjük növeszteni és kb. 18-22 éves korunkig tart. Ezután „csak” vigyázni kell rájuk, hiszen végigkísérnek egy életen át és naponta sokszor segítik a táplálék előkészítését nyelőcsövünk és gyomrunk részére. A fogakkal szorosan együttműködik a nyál, és abban az enzimek-ezek azonban a fogzománcra és a tisztaságra is hatással vannak.

 

Napjainkban mindenféle étel-ital is napjaink része a tiszta víz vagy roppanós gyümölcsök, zöldségek mellett. A kávé, alkohol, cigaretta, feldolgozott élelmiszrek rossz irányba tolhatják a szájüreg pHját. A fogmosás ennek hatását hivatott csökkenteni.

Azt hiszem mindenkinek nyilvánvaló, hogy a fogaink megjelenésünk szerves részét képezik, az ápoltság alappilére-de az egészségé is. Egy gyulladt fog vagy íny, a rossz baktériumok minden szervünkre hatással lehetnek.

 

 

A rendszeres fogmosás tehát kötelező-és ma már nem luxus környezetbarát módon sem!


 

Fluorid- áldás vagy átok?

 

A fluoridok toxikusak alapvetően, (hivatalosan neurotoxin: https://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(13)70278-3/fulltext) ezért maximum 0,15%ot engedélyeznek az EU-ban termékekben. A hatása  úgy érvényesül, hogy a halogén molekulái kicserélődve a fogzománc ún. hidroxilapatit hidroxilcsoportjával létrejön a fogzománcban a fluorapatit. Ez ellenállóbbá teszi a fogzománcot savakkal szemben.

A fluor önmagában is csökkenti a nyálképződést és az enzimek aktivitását.

 

Sokat tanulmányoztam a témát és fogorvosokkal is egyeztettem. A mai napig nem szabad,lehet pácát törni a fluorid tartalmú fogápolók felett. Az okok pedig az alábbiak:

 

Koktélhatás: nem az a gond (a tudomány mai állása szerint!), hogy pici fluorid van alapvetően jószándékkal a fogkrémben. A gond az, hogy előtte az ivóvízbe is tették, valamint, Magyarországon a 80-as években az óvodákban is adták a gyerekeknek tablettában! Ott voltam, kaptam, tudom. A levegőben megannyi vegyület száll, kering, melyek további halogénvegyületek csoportját hozzák létre...

 

Egyedi nyál összetétel: bizony van, hogy az ember nyála olyan, hogy szinte saját maga ellen dolgozik. A fogak gyorsan romlanak, érzékenyek a nyál egyedi savassága miatt. Ekkor bizony muszáj valami anyaggal ezt lassítani a szájápoláson keresztül és életmóddal.Jelenleg erre a fluorid tartalmú fogápolók alkalmasak.


 

A fluorid veszélye abban is rejlik, ha a gyártó nem megfelelő anyagot használ és saját magát valamint a felhasználót is mérgezi. A másik veszély, ha kisgyermek lenyeli a fluorid tartalmú fogkrémet. Ezért 6 éves kor alatt nem javasolt ilyen készítmény használata, mint ahogy szájöblögető, vagy fogselyem sem.


 

Lehet -e a fogkrém mindenmentes?

 

Fogporok, paszták, krémek, tabletták: 3 közös összetevő biztos van bennük:

 

1. Dörzsanyag

2. Íz,-illatanyag

3. Tisztítóanyag

 

Ezen felül kerülhetnek bele marketing fogásként plusz anyagok, de akár valódi gyógynövény kivonat is gazdagíthatja. Vannak kifejezetten gyógyszerek fogkrémek és olyan is, ami a protézis felrakása előtt tisztítja jobbára az ínyt. Tudtad, hogy régen még optikai fehérítő is került az egyik termékbe? Szerencsére a magyar hatóságok mindig igen szigorúak voltak, és ez a termék sosem kerülhetett itthon a polcokra.

 

A szappanpor a múlt század közepéig egyaránt került mosószerbe és kozmetikumba is-azt gondolom az SLS-esnél ez sokkal jobb megoldás volt anno. Környezetbarát és minimalista fogkrémbe az SLS, vagy más szintetikus habzóanyag sem való. Szintén nincs helye PEG, parabén, tartósítószer, mesterséges illatanyagoknak. A fogtabletták ezen felül vízmentesek is, de nem porzanak, nem lélegezzük be a szálló anyagokat.

 

 

Fogmosó botocska, pálcika, stb - az ilyet messziről kell kerülni! Ismeretlen fák, kérgek, füvek rágását hagyjuk az állatokra. Nekünk ennél okosabb, és testreszabottabb megoldások állnak rendelkezésre, melyek egészségünket szolgálják.
 

Tehát összegezve, ha a fogorvosod Neked javasolja a fluoridot, akkor inkább a fluorid tartalmú fogmosó tablettát válaszd. Ha kevésbé érzékeny a fogad, és elutasítod a fluoridot, valamint gyermeknek szánod a készítményt, akkor fluorid mentes fogmosó tabletta mellett dönts.

 

A fogkövet rendszeresen távolíttasd el, akár évente kétszer is szükséges lehet. A szájnyálkahártyával érintkező vegyi anyagok számát mindenképpen csökkentsd, főleg ha kisgyermeked van, vagy éppen babát vársz.

 

 

A Denttabs fogmosó tabletták igazi előnye a könnyű tárolhatóság, nemesen egyszerű összetétel mellett a környezetbarát kiszerelés. Kevesebb műanyag, kívül és belül, és máris mosolyog a bolygó is.


 

Szép havas napokat kívánok!


 

Barátsággal:

MM Kriszti« vissza
Blog
Itt az ideje, hogy Te is öko-ra válts
Cimkék: kiemelt,

Azt a 3 fő érvet írtuk össze Nektek, amit eddigi visszajelzések adtak-ki miért kezdett bele /tért vissza a zöldebb háztartás vezetésre. 10 évből szemezgettünk. Biztos, hogy ami régebben talán csak hippi békeharcos hobbinak tűnt, ma már alap kéne, hogy legyen: mosás, takarítás a környezet megóvása mellett.

Tovább
A fenébe a ráncokkal!-de hol van az a fene???
Cimkék: kiemelt,

Az utóbbi időben újra mindenki mindenáron a ráncaimat akarja eltüntetni.A vicc, hogy 14 éves lányokon mutatják ezt be.De akarunk mi ráncok nélkül élni?...

Tovább
Diétát támogató illóolajok
Cimkék: kiemelt,

Még a legelszántabb diétázónak is jól jön egy kis segítség-ha fogytán az akaraterő. Ebben is segít az aromaterápia. Egyes illóolajok pedig a rendszeres (napi 5 perc is az!) mozgást egészítik ki bőrtónust javító hatásukkal.

Tovább