Műanyag a kencédben? A CARBOMEREKRŐL érthetően

Műanyag a kencédben? A CARBOMEREKRŐL érthetően

Carbomer-polimer-és a zöld megoldás a cikk végén :). Egy alapanyag család, amit kifejezetten a kozmetika ipar számára fejlesztett ki a kőolajipar.


 

Carbomer-polimer-és a zöld megoldás a cikk végén :). Egy alapanyag család, amit kifejezetten a kozmetika ipar számára fejlesztett ki a kőolajipar. Amiért foglalkozunk vele, az az, hogy a klasszikus alapanyagok ismerete nélkül nem lehet megfelelő minőségú natúr/bio/zöldkozmetikumot készíteni. Ez biztos.

 

Mik is ezek?

 

Különböző óriásmolekulák, melyek egy kiterjedt térhálós szerkezettel tartják össze különböző erősségben a kozmetikumokat, és járulnak hozzá a kozmetikum minőségéhez. Szerves anyag, eredetileg kizárólag szintetikus alapon állították elő. Ma nagy erőkkel folyik a kutatás a zöld alternatívák után.

 

 

Milyen néven találod őket a cimkén?

 

Karbomer, polimer, poliakrilát, pvp, polivinil alkohol, cellulóz nitrát,pvp/va kopolimer.

 

Arckrémtől a zseléig: mi mindenbe kerülhet?

 

Krémek: a karbomerek többsége ezekbe kerül 0.05-0.1% körül. Iszonyat jó bőrérzetet tudnak kölcsönözni, változatos textúrát és így egyfajta életérzést adnak a kozmetikumnak. Készíthető velük kb 1%-os adagolásnál hajzselé, ultrahang zselé és egyéb. Hideg emulgeálás: a legújabb polimerek hidegen emulgeálnak és stabilizálnak egyszerre, és különféle típusú kencék könnyen készíthetőek velük

 

Hajformázók: ezekbe filmképző kerül, mely rugalmasan formázza a hajat, akár szélsőséges időjárási körülmények között is. Ez a PVP vagy PVP/PA kopolimer.

 

Körömlakkok, dekorkozmetikumok: a pigmentek megtartása, a lakk tapadása, terülésének jobbá tétele a cél.

 

 

Tényleg annyira veszélyes?

 

Szerencsére nem. Az az érdekes, hogy erre az összetevőre jelenleg nem találtam olyan forrást, amiben írtak volna allergiás reakcióról, irritációról. Igaz, tulajdonképpen a világon nincs semmi egyéb funkciója, csak hogy kozmetikázza a kozmetikumot :). A körömlakkokk esetében más a helyzet. A klasszikus körömlakkok sok olyan egyéb anyagot tartalmaznak, aminek napi használata hosszú távon egyáltalán nem javasolt. A körömágybőr érzékeny és igenis élő szövet.

 

Környezeti szempontból rossz, hogy kőolaj alapú, de mivel pici mennyiségben kerül felhasználásra és abszolút nem irritatív-viszont sokoldalú- még egyes bio tanúsító szervezetek is szemet hunynak felette egyenlőre.

 

Formulázási kisokos haladóknak: A carbomer por, mint itt  videóban is látjátok,egy ragacsos, iszonyat könnyű, szálló anyag. Már első tapintásra megmondod, hogy ez igen, ez műanyag. 1.Hidratálni kell, azaz beleszórni a kencébe és hagyni "ázni". Ipari méretekben van erre kifinomultabb technika, gépekkel gyorsítani a folyamatot. 2. Neutralizálni kell. Na ez nem a Man in Black :). A savas oldatot fel kell hozni magasabb pH-ra nátrium hidroxid oldattal, vagy iparilag ezt szintén szintetikus bázisokkal oldják meg sajnos. Eredmény: kitűnő bőrérzetű és nagyon stabil, különféle viszkozitású elegáns termék.

 

Fontos, hogy a gyártási folyamat legvégén neutralizálj!

 

Ezek egyértelműen nem tesznek jót a környezetnek. A bőrünknek sem feltétlenül. De még egyszer: carbomerre eddig még soha senki nem lett allergiás! Elvileg nem is komedogén.

 

A videók pedig:https://www.youtube.com/watch?v=3qTTB1B86hk&t=26s

https://www.youtube.com/watch?v=zeKo-BFiUy0

https://www.youtube.com/watch?v=t65kU_3mu2U

 

Mi nem használjuk őket, nagyon sok jó natúr gélesítő már elérhető (lásd : http://mosomami.hu/MOSOMami-Blog/%E2%80%9EE%E2%80%9D-szamok-a-naturkozmetikumban  )

 

 

Még egy szó a mikrogyöngyökről:

 

Muszáj szót ejteni a néhol már kitiltott, de mégis forgalomban lévő mikrogyöngyös termékekről. Kérlek, ne vásárolj ilyet! Ezek a mikrogyöngyök megmérgezik az óceánokat és a radírozáson, esztétikai javításon kívül nem töltenek be semmilyen funkciót a kozmetikumban!

 

Alternatíva: jojoba gyöngyök: szuper hidratáló cellulóz alapú, bevonatolt cucc.

 

Biopolimer: na ne kukoricázz vele :)

 

A jövő a kukoricáé,mint annyi minden alapanyag esetén. A kukorica keméynítő tartalma megfelelőnek bizonyult filmképző óriásmolekulát alkotó alapanyag kifejlesztésére-igaz, szinte aranyáron.

 

A filmképzés két vonalon is fontos: formázza és tartja a hajat, és egyfajta simító,feszesítő védőréteget képez az arcon, látható ránctalanítő hatással.

 

Ha ilyen alapanyagot keresel vagy érdekel pontosan hogyan járj el a gélesítés során, írj bátran: info@mosomami.hu

 

 

Az ördög a részletekben rejtőzik. Így alkalom adtán érdemes a különféle természetes gumi zselésítőkkel, vagy akár biopolimerekkel ismerkedni, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

 

Szép napokat!

 

Szeretettel:

MM Kriszti« vissza
Blog
HATÉKONYSÁG VS. Marketing: haladó kencés tippek a homeopátia megkérdőjelezése után
Cimkék: kiemelt,

Az anyák egy személyben orvosok, kozmetikusok,fodrászok és pszichológusok. A gyógynövények ezért szervesen kapcsolódnak tevékenységünkhöz évezredek óta...

Tovább
Kipufogógáz a kredencen- hogyan portalanítsd otthonodat?
Cimkék: kiemelt,

Azt hinnénk, ha hetente porszívózunk, tiszta a lakás...Most tekintsünk el a mindennapi,általában hasznos baktériumok millióitól, de foglalkozzunk komolyan valami igazán zavaró,aprócska dologgal: a háziporral.

Tovább
Tele a zöldséges gránátalmával-a bőrödön próbáltad már?
Cimkék: kiemelt,

Olyan jó,amikor egy étel minden grammja hasznosítható számunkra. A gránátalma mag pont ilyen.A gyümölcs leve és magjának olaja is páratlan.

Tovább