Műanyag a kencédben? A CARBOMEREKRŐL érthetően

Műanyag a kencédben? A CARBOMEREKRŐL érthetően

Carbomer-polimer-és a zöld megoldás a cikk végén :). Egy alapanyag család, amit kifejezetten a kozmetika ipar számára fejlesztett ki a szépségipar.


 

Carbomer-polimer-és a zöld megoldás a cikk végén :). Egy alapanyag család, amit kifejezetten a kozmetika ipar számára fejlesztett ki a kőolajipar. Amiért foglalkozunk vele, az az, hogy a klasszikus alapanyagok ismerete nélkül nem lehet megfelelő minőségú natúr/bio/zöldkozmetikumot készíteni. Ez biztos.

 

Mik is ezek?

 

Különböző óriásmolekulák, melyek egy kiterjedt térhálós szerkezettel tartják össze különböző erősségben a kozmetikumokat, és járulnak hozzá a kozmetikum minőségéhez. Szerves anyag, eredetileg kizárólag szintetikus alapon állították elő. Ma nagy erőkkel folyik a kutatás a zöldebb alternatívák után.

 

 

Milyen néven találod őket a cimkén?

 

Karbomer, polimer, poliakrilát, pvp, polivinil alkohol, cellulóz nitrát,pvp/va kopolimer.

 

Arckrémtől a zseléig: mi mindenbe kerülhet?

 

Krémek: a karbomerek többsége ezekbe kerül 0.05-0.1% körül. Iszonyat jó bőrérzetet tudnak kölcsönözni, változatos textúrát és így egyfajta életérzést adnak a kozmetikumnak. Készíthető velük kb 1%-os adagolásnál hajzselé, ultrahang zselé és egyéb. Hideg emulgeálás: a legújabb polimerek hidegen emulgeálnak és stabilizálnak egyszerre, és különféle típusú kencék könnyen készíthetőek velük

 

Hajformázók: ezekbe filmképző kerül, mely rugalmasan formázza a hajat, akár szélsőséges időjárási körülmények között is. Ez a PVP vagy PVP/PA kopolimer.

 

Körömlakkok, dekorkozmetikumok: a pigmentek megtartása, a lakk tapadása, terülésének jobbá tétele a cél.

 

 

Tényleg annyira veszélyes?

 

Szerencsére nem. Az az érdekes, hogy erre az összetevőre jelenleg nem találtam olyan forrást, amiben írtak volna allergiás reakcióról, irritációról. Igaz, tulajdonképpen a világon nincs semmi egyéb funkciója, csak hogy kozmetikázza a kozmetikumot :). A körömlakkokk esetében más a helyzet. A klasszikus körömlakkok sok olyan egyéb anyagot tartalmaznak, aminek napi használata hosszú távon egyáltalán nem javasolt. A körömágybőr érzékeny és igenis élő szövet.

 

Környezeti szempontból rossz, hogy kőolaj alapú, de mivel pici mennyiségben kerül felhasználásra és abszolút nem irritatív-viszont sokoldalú- még egyes bio tanúsító szervezetek is szemet hunynak felette egyenlőre. Ráadásul az anyag nem mutat káros hatást élövizekre és, kicsit hosszabban, de lebontható biológiailag, és, könnyen eltávlítható szennyvíztisztítás során is.

 

Formulázási kisokos haladóknak: A carbomer por, mint itt  videóban is látjátok,egy ragacsos, iszonyat könnyű, szálló anyag. Már első tapintásra megmondod, hogy ez igen, ez műanyag. 1.Hidratálni kell, azaz beleszórni a kencébe és hagyni "ázni". Ipari méretekben van erre kifinomultabb technika, gépekkel gyorsítani a folyamatot. 2. Neutralizálni kell. Na ez nem a Man in Black :). A savas oldatot fel kell hozni magasabb pH-ra nátrium hidroxid oldattal, vagy iparilag ezt szintén szintetikus bázisokkal oldják meg sajnos. Eredmény: kitűnő bőrérzetű és nagyon stabil, különféle viszkozitású elegáns termék.

 

Fontos, hogy a gyártási folyamat legvégén neutralizálj!

 

Még egyszer: carbomerre eddig még soha senki nem lett allergiás! Elvileg nem is komedogén.

 

A videók pedig:https://www.youtube.com/watch?v=3qTTB1B86hk&t=26s

https://www.youtube.com/watch?v=zeKo-BFiUy0

https://www.youtube.com/watch?v=t65kU_3mu2U

 

Bár magas alkoholtartalmú gélekben ezek nem opciók, jó tudni, hogy nagyon sok jó natúr gélesítő már elérhető (lásd : http://mosomami.hu/MOSOMami-Blog/%E2%80%9EE%E2%80%9D-szamok-a-naturkozmetikumban  ).

 

 

Még egy szó a mikrogyöngyökről:

 

Muszáj szót ejteni a néhol már kitiltott, de mégis forgalomban lévő mikrogyöngyös termékekről. Kérlek, ne vásárolj ilyet! Ezek a mikrogyöngyök megmérgezik az óceánokat és a radírozáson, esztétikai javításon kívül nem töltenek be semmilyen funkciót a kozmetikumban!

 

Alternatíva: jojoba gyöngyök: szuper hidratáló cellulóz alapú, bevonatolt cucc.

 

Biopolimer: na ne kukoricázz vele :)

 

A jövő a kukoricáé,mint annyi minden alapanyag esetén. A kukorica keméynítő tartalma megfelelőnek bizonyult filmképző óriásmolekulát alkotó alapanyag kifejlesztésére-igaz, szinte aranyáron.

 

A filmképzés két vonalon is fontos: formázza és tartja a hajat, és egyfajta simító,feszesítő védőréteget képez az arcon, látható ránctalanítő hatással.

 

Ha ilyen alapanyagot keresel vagy érdekel pontosan hogyan járj el a gélesítés során, írj bátran: info@mosomami.hu

 

Az ördög a részletekben rejtőzik. Így alkalom adtán érdemes a különféle természetes gumi zselésítőkkel, vagy akár biopolimerekkel ismerkedni, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

 

Szép napokat!

 

Szeretettel:

MM Kriszti« vissza
Blog
Emulziós kencék haladóknak: lotion-krém-testvaj
Cimkék: kiemelt,

Ahány bőr és ahány évszak,annyi kedvenc. Könnyed lotion, hidratáló krém vagy tápláló testvaj? Most kiderül a turpisság...

Tovább
Napozószerek és a majdnem napkrémek...
Cimkék: kiemelt,

Hawaii Állam szeretne bizonyos naptej összetevőket kitiltani a vizeiből, ugyanakkor bőrünkön érezzük a naptejek fontosságát. Tegyünk rendbe néhány dolgot és válasszunk naptejet!

Tovább
Ezeket a fogadalmakat Te sem bánod meg! BÚÉK!
Cimkék: kiemelt,

Igen, vissza kell venni a luxusból és picit átgondolni a szükségleteinket. Biztosítalak róla, hogy ez nem átok, hanem áldás lesz.Mindenképpen hely,-és pénztakarékos. Készen állsz?

Tovább