Miért nem mindegy mivel mosod kisbabád ruháit?

Miért nem mindegy mivel mosod kisbabád ruháit?

Hosszú folyamat, amíg a kisbabából kisgyerek, a kisgyerekből pedig nagygyerek válik. A mosás ezalatt az idő alatt az egyik központi téma lesz a háztartásban, hiszen akármekkora is a gyerkőc, a foltok bizony megtalálják.


Miért nem mindegy, mivel mosod a babád ruháit?

 

Hosszú folyamat, amíg a kisbabából kisgyerek, a kisgyerekből pedig nagygyerek válik. A mosás ezalatt az idő alatt az egyik központi téma lesz a háztartásban, hiszen akármekkora is a gyerkőc, a foltok bizony megtalálják.

 

A legkisebbek a kaki- és büfifoltokat produkálják. Ezeket féléves kor körül felváltják a hozzátáplálás tagadhatatlan jelei, a püréfoltok. Meglepő, hogy a mumusnak hitt cékla sokkal könnyebben kijön a ruhából, mint a sütőtök, de akkor még nem beszéltünk a paradicsomról és a sárgarépáról.

Amint szépen tud már enni a baba, és nem potyog a ruhájára minden evésnél az étel, addigra pont abba a korba ér, hogy már jár, szalad, vagy legalábbis négykézláb mászik. Nem nagyon izgatja, min gázol át éppen, a sáros, poros helyeken ugyanolyan boldog mosollyal trappol keresztül, mint a kristálytisztára mosott padlón.

Folt, folt és folt…

 

A babák bőre extra érzékeny

 

A babák és kisgyerekek nem tudnak tehát vigyázni, és nem is feladatuk, hogy a ruhájuk patyolat tiszta maradjon. Ugyanakkor nagyon fontos tudni, hogy az ő bőrük még igen vékony és érzékeny. Nem képes olyan védelemre, mint a felnőtteké. Érdemes tehát odafigyelni, hogy milyen szerekkel érintkezik.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a felnőttek számára jó, ha durva vegyszerekkel találkozik a szervezetük, de a kisbabák esetében erre különösen oda kell figyelni.

 

Kell-e külön mosni a babaruhát?

 

Nem muszáj, nincs ilyen bejegyzés az Anyák Nagykönyvében! Vannak, akik a többi családtag ruháival együtt mossák a babáét, de mindezt a legjobb összetételű, leginkább bőrkímélő mosószerrel teszik. Vannak, akik viszont szétszortírozva kezelik a rugdalózókat és body-kat, legalább a kicsi 6 vagy 12 hónapos koráig.

Ha azonban a te babád kimondottan érzékeny bőrű, hajlamos pl. a babák körében gyakori ekcémára, akkor érdemes szenzitív mosószerrel, elkülönítve kezelni a ruháit, szárítás után pedig még át is vasalni egy kicsit. A vasalás – ahogy azt sokan tudják – fertőtleníti a ruhát, így aki biztosra szeretne menni, és belefér az életébe, annak érdemes vasalni is.

 

Tévhitek

 

Sokan hiszik, hogy az a kisbaba, aki egész nap a kiságyban és karban van, annak nem koszolódik a ruhája. Pedig ez egy tévhit, mint ahogy az is, hogy a vadi új ruha makulátlanul tiszta, és túlzás lenne kimosni az első viselés előtt.

A rukákat sokszor gyárilag olyan szerekkel kezelik, amiktől akkor sem lesznek gyűröttek, ha a boltban többen felpróbálják, rakosgatják, fogdossák őket. Ez alól a babaruhák sem kivételek. Ezek a szerek azonban nem hiányoznak a finom, érzékeny bababőrnek. Nem is beszélve arról, milyen körülmények között volt a ruha a gyárban, a munkások kezében, a csomagolás, a raktározás során, és hányan fogták még meg a boltban, beleértve a pénztárost is, aki a szintén nem tiszta pénzt is kezeli.

A legjobb tehát az újonnan vásárolt ruhát is kimosni, és csak utána ráadni a babára.

Milyen a jó babamosószer?

 

A mosószerek nagy része olyan vegyi összetevőket, színezékeket, adalékokat és illatanyagokat tartalmaz, amelyek irritálják az érzékeny bőrt, vagy allergiát válthatnak ki.

A késő bánat helyett válasszuk a megelőzést! Használjunk olyan mosószert és öblítőt, amiben nincs semmiféle mesterséges összetevő, irritáló, allergén anyag.

 

Jó mosószer az, amelyik amellett, hogy kitisztítja a ruhát, nem tesz, nem tehet kárt a baba egészségében. Válassz ezért mindig olyan mosószert, ami kémiai anyagok helyett biológiai összetevőket tartalmaz, és azokkal távolítja el a szennyeződést a ruhából. Ha a babádról van szó, különösen óvakodj minden mesterséges anyagtól, allergéntől, színezéktől és parfümtől!« vissza
Blog
Natúrkozmetikumok bújkálnak a szépségszalonokban is!
Cimkék: kiemelt,

Hogyan tehet egy jó kis krém még többet a szépségedért?Ha azt szakember viszi fel a bőrödre egy profi arckezelés során.Utána pedig tanácsokkal lát el-hogy mindig jó bőrben legyél.

Tovább
Növényi a mosószered?-még ne dőlj hátra!
Cimkék: kiemelt,

A vírus mizéria alatt mindenkinek volt ideje gondolkodni, nézelődni és megreformálni az életét. A környezettudatosság reflektorfényt kapott, így gombamód érkeznek az öko tisztítószer reklámok. Na de mi a legjobb Neked és a Földnek?

Tovább
Tökéletes szépségápolási rutin Jojobaolajjal
Cimkék: kiemelt,

A bázisolajok királynője. A testápolás nélkülözhetetlen összetevője. Bio minőségben, ragyogó arany színben az igazi. Mutatjuk hogyan...

Tovább