Szépséges magyar királynék szokásai

Szépséges magyar királynék szokásai

A magyar nők szépsége egyedülálló a világon. Nos, elhiggyük, vagy sem, de a magyar királynékról is mindig az a hír járta, hogy lenyűgözően szépek. Persze,a kor adott elvárának megfelelően tettek is érte. Volt, aki túlzásba is vitte…


-Kezdésnek egy igen érdekes dolog, ami már Szent István édesanyjára, Saroltra is igaz volt: a vörös haj. Innentől az Árpád-házból származott királynék nagy részét vörös hajúnak írja le a történelem. Képek, festmények a középkorig nem születhettek. Sarolt állítólag szépséges, de nem "cicababa" stílusú hölgy volt: a lovat úgy ülte, ahogy a férfiak (és nem oldalt, ahogy akkoriban a nők szokták).

 

1.A tisztaság fél egészség

 

István hitvese, Gizella (984-1065) nem csupán szépségéről, de eszességéről is ismert volt. Támogatta férjét az uralkodásban, és még a koronázási palást megvarrásában is segédkezett.

Már Szent István királyunk idejében is  voltak közfürdők. Külön közfürdő a szegényebb társadalmi rétegnek és külön a korabeli nemességnek.  Bejegyzések szerint ezek ötlete onnan eredt, hogy Géza fejedelem idejében sátrakban lehetett külön tisztálkodni. Úgynevezett fürdősátrak álltak rendelkezésre.

 

 

A sötét középkor a pestis terjedését a közös fürdésnek is tulajdonította (állították, hogy  ahogy a bőr pórusai kinyílnak, még jobban terjed a fertőzés).A magyar nép, még a jobbágyság is, az európai átlaghoz képest ápoltabb volt,köszönhetően a rendelkezésre álló sok fürdővíznek, forrásnak. A királyi udvarban élők pedig néhány hetente fürdőt vettek, néhány havonta hajat mostak (ellentétben a szokásos évi egyszeri átlagos tisztálkodási szokásokkal ez időtájt).

 

A forró fürdő vízbe sok magyar házban került gyógynövény is: kamilla, csalán, kakukkfű.

 

 

Szerencsére a 18.század végén már más idők jártak, és a királyoknak szerte a világon pompás fürdőszobák álltak rendelkezésre. Bár a vízzel öblíthető vécé már az 1500-as években gyakorlatilag rendelkezésre állhatott volna, annak első példánya Gróf Széchenyi Istvánnak köszönhetően került a magyar köztudatba az 1800-as évek közepén.

 

2. A királyné vize- a  parfümipar Anyja

 

Ha már betegségek: tudtad, hogy a világ minden parfümháza egyetlen magyar „találmány” –nak köszönheti létezését? Valószínű, hogy az 1300-asévek második felében Piast Erzsébet ( 1305-1388, Károly Róbert királyunk felesége) készíttette az első alkoholos-gyógynövényes párlatot testi-lelki megtisztulása érdekében. Ez a párlat az alábbi gyógynövényeket tartalmazta:

-rozmaring (egyes források szerint a legelső párlatban csak ez volt)

-kakukkfű

-később már levendula, menta és zsálya mellett majoranna is gazdagította a kozmetikumot.

 

 

A kölni „cologne” már ebből merített ihletett. A barokk kort a parfümök tömény szaga és a rizspor nyomta el-fürdés híján-szerte Európában.

 

3. A bájos Sissy trükkjei

 

Bár a magyar parasztságnak a 20.század első éveiben is disznózsír volt a fő bőrápolója, a monarchia híresen szép uralkodónőjének eszközök széles skálája állt rendelkezésre a szépségápoláshoz.

Azon túl, hogy szinte a modellek életét élte (extrém testmozgás, diéta és feszesítő bőrápolás), többféle egzotikus olajat-vajat is bevetett a testápolásban. Wittelsbauer Erzsébet,azaz Sissy királyné (1837-1898) fürdőzése során gyógyfüvek, kivonatok is segítették az ellazulást.

 

 

Haját alig-alig engedte megmosni és csak fehér kesztyűvel érhettek hozzá udvarhölgyei.

Tudni vélik ugyanakkor, hogy a fogait mindig is szégyellte. Sosem voltak szépek,bárhogy is ápolta őket és már viszonylag fiatalon műfogsort viselt.

 

Divatban a császári udvar nem ismert tréfát- és az udvarhölgyektől is erősen megkövetelték a csinosságot, makulátlan egészséget, szépséget. Az uralkodói család szolgálata sokszor a saját boldogságuk rovására nagy előnyt élvezett.

 

 

Magyarország fürdőkben most is gazdag és méltán teszik híressé fürdővárosainkat a néhol több száz éves források.  Rengeteg gyógynövény áll rendelkezésre szellemi és testi jó érzésünk érdekében. Az otthoni welness könnyen elérhető. A magyar lányok pedig szebbek, mint valaha és persze tűzról pattantak :).

 

Ma már az élvezeti fürdőzés előnyei mellett tudjuk jól, mennyire szükséges a napi tisztálkodás is. Óvjuk hát szeretettel egészségünket, de környezetünket- a vizet és többi természeti kincsünket is!

 

Boldog születésnapot Magyarország!

 

Barátsággal: MM Kriszti

 

 

 « vissza
Blog
Kerüld el a karácsonyi kapkodást -CSEKKLISTA
Cimkék: kiemelt,

Pánikmentes téli pihenés! Ha hétről hétre beosztod a tennivalókat, igenis tökéletes lesz a Karácsonyod.Olvass tovább...

Tovább
HATÉKONYSÁG VS. Marketing: haladó kencés tippek a homeopátia megkérdőjelezése után
Cimkék: kiemelt,

Az anyák egy személyben orvosok, kozmetikusok,fodrászok és pszichológusok. A gyógynövények ezért szervesen kapcsolódnak tevékenységünkhöz évezredek óta...

Tovább
Törődj többet a hónaljaddal!
Cimkék: kiemelt,

Ugye Te sem hanyagolod el a fülmosást, a körömpucolást vagy arcod rendszeres tisztítását? Miért ne érdemelné meg hónaljad is ezt a napi 1 perc törődést? Ha azt hiszed, csak a szagok és a foltok miatt érdekes ez a terület, olvass tovább...

Tovább