Napozószerek és a majdnem napkrémek...

Napozószerek és a  majdnem napkrémek...

Hawaii Állam szeretne bizonyos naptej összetevőket kitiltani a vizeiből, ugyanakkor bőrünkön érezzük a naptejek fontosságát. Tegyünk rendbe néhány dolgot és válasszunk naptejet!


Mi is a naptej, mire való?

 

A naptej különleges funkcionális kozmetikum. Megvédi a bőrt a napon tartózkodás ideje alatt a pirosodástól, gyulladástól és így megelőzi a bőr rosszindulatú elváltozásait . Tudtad, az USA-ban és Japánban is Gyógyszernek minősül (drug), Ausztráliában is ún. Terápiás készítmény, a kozmetikum és gyógyszer közé esik speciális regisztrációval.

 

Fontos, hogy az UVA és UVB ellen is védjen a készítmény!!!

 

UVB= Ez felel a közvetlen leégéskor tapasztalható fájó érzetért és begyullad a bőr

UVA= hosszú távon hat a bőrre, ráncosodás, sejtkárosodás következhet be.

Ezért csalóka, ha nem égsz le hamar-attól még a tűző napon tartózkodni egész nap nem egészséges

 

 

Hol vegyek naptejet? Mi a GARANCIA, hogy tényleg tudja azt, amit ígér az SPF?

 

Mítosz és valóság. A kémiai napfényvédőktől való ijedelem (pontosabban a „kémiai” szótól való félelem) ma odáig fajult, hogy az amúgy is elhanyagolt kozmetikai terület, a fényvédelem érthetetlen és inkább elhanyagolják. Pedig a boltban, gyógyszertárban kapható készítményektől nem kell félni. Igaz, nem mindig környezetbarát az összetétel, de mindenképpen biztonságos emberre! Márpedig a naptejek elsődleges célja a bőr öregedésének és sérülésének megelőzése napon való tratózkodás során.

 

Sokan kevernek otthon naptejet, de még súlyosabb gond, hogy számos helyen kapható „kézműves” naptej, napkrém különféle SPF megjelöléssel. Az SPF-et egy kb. félmillió forintos vizsgálat során állapítja meg a labor, tehát a rendelet kimondja (Colipa elv), hogy a cimkére nem lehet csak úgy ráírni, saccolni az SPF-et!!!

 

 

Kizárt, hogy az egyébként 3-4-5 SPF-et tudó olajokból összerakott napkrém , bármi egyéb adalék nélkül tudjon egy 25-50-es faktorszámot. Képtelenség. Amikor pedig fizikai fényvédővel „pakoljuk meg” a kencét, ott a magas faktorszám a kenhetőség, használhatóság kárára mehet. Tudtad, hogy az EU hivatalosan max.25%-ot javasol cink oxidból is egy készítménybe?

 

Érdemes otthon kevergetni?

 

Igen is meg nem is. Jó alapanyagból a megfelelő mennyiségeket útmutató alapján simán lehet otthon is keverni. Olyan ez szinte, mint egy szakácskönyből való főzőcske. Ugyanakkor ha csak kakaóvajból és sheából állítunk össze egy hidratáló krémet, azzal könnyen megéghetünk 1 óra alatt, ha világos vagy bézs színű a bőrünk. vagy ha éppen Hawaiion nyaralunk :). Kémiai fényvédőkhöz szerencsére hobby szinten nehéz hozzájutni, az ezekkel való otthoni kutyulást egyáltalán nem javaslom!

Macerás feloldás, pH beállítás és stabilitási szempontok mentén kell az ilyen kencét készíteni. Ráadásul ezek között néhány kifejezetten veszélyes nem szakavatott kezekben.

 

 

CSINÁLDMAGAD, ÉRVEK MELLETTE: Beszerezhető minőségi cink,-és titán dioxid, és könnyen kikeverhető olajokkal-vajakkal. Ugyanakkor fehér bevonatot képez a testen, ha csak ezt használjuk magas százalékban, és ez van, akit zavar.

 

VÁSÁROLT, ÉRVEK MELLETTE: A napozószereket be kell vizsgáltatni (nem csak a szokásos tisztasági vés stabilitási vizsgálatok, hanem közel félmillió forintos komplex és hosszadalmas vizsgálattal kell alátámasztani az SPF számot plusz a különféle dermatológiai teszteket is be kell iktatni!!!). Szóval  biztos lehetsz benne, hogy a gyártott kozmetikum az tudja is,amit ígér. Évi egyszer kell kb. venned ilyesmit, szóval ne kockáztass!

 

Mindent összevetve keresd az igazit, hiszen az évnek egyenlőre csak töredék részében napozunk. Olyankor viszont a bőrünket nagy stressz éri, és az élvezetből könnyen lehet bőrgyógyászati kezelés.

 

Szép Nyarat!

 

Szeretettel

MM Kriszti« vissza
Blog
Gondolatok az ÁLLATKÍSÉRLETMENTES kozmetikumokról
Cimkék: kiemelt,

Miattam ne vakuljon meg egy nyuszi sem, és ne úsztassanak vegyi fürdőben tengerimalacot a tusfürdőm miatt, és nem szeretnék szenvedő kis egereket vagy mutálódott patkány bébiket.gondolatokat.

Tovább
Mosogatópor- így lesz tökéletes eredmény
Cimkék: kiemelt,

Az öko életmód néha újító megoldásokat takar,amihez könnyedén alkalmazkodva biztosak lehetünk a tökéletes végeredményben.Íme...

Tovább
Teszteld a mosogatószered ezeken a helyeken is!
Cimkék: kiemelt,

Amikor kezdő háziasszony voltam, azt hittem azzal bizonyítom a rátermettségem, hogy tele van a gardrób mindenféle spriccelős flakonnal mindenféle célra. Aztán jött a mosódió és az ecet az életünkbe-és kiderült, semmi sem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik...

Tovább