Lehet,hogy a turkálós ruha egészségesebb?

Lehet,hogy a turkálós ruha egészségesebb?

Több,mint városi legenda, hogy a frissen vásárolt ruhákat mindig legalább egyszer mossuk ki viselés előtt..De miért is?


Lassan már mindenünk "mindenmentes". Tulajdonképpen igyekszünk a természethez legközelebbi megoldásokat választani szépítkezésünk vagy otthonunk takarítása során. Közben elfeletkezünk olyan dolgokról, hogy mi van a vadiúj vásárolt ruhaneművel? Vajon abban mi minden bújik meg?

 

Sajnos nem városi legenda, viszont bizonytott tény. Az elmúlt években sorra fedeztek fel olyan vegyszereket vadonatúj ruha,-és cipőtermékekben, melyek abszolút nem odavalóak. Bőrön át felszívódva károsíthatják egészségünket. A legdurvább, hogy babaruhákban is megtalálhatjuk őket.

 

Kémiaszakkör helyett felsorolásszerűen néhány igen rosszul csengő, és valóban veszélyes anyag:  triklórfenol, perfluor, ftalát és nonil-phenyl-etoxilát. Ezek jöhetnek festékanyagból, ragasztókból, gyűrődésgátló adalékból. A kínai importoknál különösen figyelni kell a penészgátló anyagokra.

 

Mit mond a Greenpeace?

"A teljes iparág megtisztulása hosszú folyamat, de már elkezdődött! Amit ezért te is megtehetsz:

Ha lehet, ne vásárolj új termékeket, részesítsd előnyben a használtruha-boltokat; szervezz ruhacsereberéket ismerőseid és barátaid körében;
Javíttasd a ruhaneműid és csak akkor dob ki őket, ha már tényleg nem lehet őket tovább átalakítani, hordani;
Amennyiben új terméket vásárolsz, válaszd a víztakarékos módon, biopamutból készült ruhákat, és részesítsd azokat a gyártókat előnyben, akik már tettek azért, hogy méregtelenítsék gyártási láncukat."

(forrás:http://www.greenpeace.org/hungary/hu/Mivel-foglalkozunk/Meregmentes-jovot/Vegyszermentes-ruhakat/)

 

Van megoldás

Amikor új ruhaneműt vásárolsz, érdeklődj az adott márka hitvallásáról: Ide tartozik, hogy kivonták -e már, vagy folyamatosan kivonják a káros anyagokat a láncolatból? Azt hiszem ide tartozik, hogy valódi állatszőrmével sem dolgoznak. Ide kell sorolni, hogy a gyártás során tisztességesen bánnak a ruhák készítésében részt vevő dolgozókkal? Figyled, hogy vannak márkák, aki nyíltan elmondják hová kerülnek az el nem adott ruhaneműk.

 

 

Nagyon fontos, hogy lássuk, a bőrön keresztül sokminden felszívódik. Ezért a ruhák mosásánál is ügyeljünk az egészségünk és környezetünk védelmére. Egy megfelelő termék lehet pl ez: http://mosomami.hu/product/EcoNut-mosodios-mosogel.

A mosódió élénkíti a színeket, így ezek után bátran vásárolhatunk néhány szuper darabot kedvenc "second hand" boltunkban.

 

Szép hétvégét!

Üdv:MM Kriszti« vissza
Blog
Popsitörlők-nem csak hulladékveszély
Cimkék: kiemelt,

Gondoltad volna, hogy egyre több probléma adódik baktériummal fertőzött eldobható popsitörlőkkel? A felesleges hulladéktermelés csak a jéghegy csúcsa...

Tovább
Eszed vagy kened-ezért nem mindegy
Cimkék: kiemelt,

Korral jön a bölcsesség-illetve fedezünk fel új ízeket,gyógymódokat,hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.Ehhez segítenek hozzá a minőségi olajok fogyasztva és bőrre kenve.

Tovább
Nyaralós kiszerelésű zöldkozmetikumok
Cimkék: kiemelt,

Nyaraláshoz a praktikum az első: többfunkciós, kis kiszerelésű termékekkel több móka fér a bőröndbe!

Tovább