Lehet,hogy a turkálós ruha egészségesebb?

Lehet,hogy a turkálós ruha egészségesebb?

Több,mint városi legenda, hogy a frissen vásárolt ruhákat mindig legalább egyszer mossuk ki viselés előtt..De miért is?


Lassan már mindenünk "mindenmentes". Tulajdonképpen igyekszünk a természethez legközelebbi megoldásokat választani szépítkezésünk vagy otthonunk takarítása során. Közben elfeletkezünk olyan dolgokról, hogy mi van a vadiúj vásárolt ruhaneművel? Vajon abban mi minden bújik meg?

 

Sajnos nem városi legenda, viszont bizonytott tény. Az elmúlt években sorra fedeztek fel olyan vegyszereket vadonatúj ruha,-és cipőtermékekben, melyek abszolút nem odavalóak. Bőrön át felszívódva károsíthatják egészségünket. A legdurvább, hogy babaruhákban is megtalálhatjuk őket.

 

Kémiaszakkör helyett felsorolásszerűen néhány igen rosszul csengő, és valóban veszélyes anyag:  triklórfenol, perfluor, ftalát és nonil-phenyl-etoxilát. Ezek jöhetnek festékanyagból, ragasztókból, gyűrődésgátló adalékból. A kínai importoknál különösen figyelni kell a penészgátló anyagokra.

 

Mit mond a Greenpeace?

"A teljes iparág megtisztulása hosszú folyamat, de már elkezdődött! Amit ezért te is megtehetsz:

Ha lehet, ne vásárolj új termékeket, részesítsd előnyben a használtruha-boltokat; szervezz ruhacsereberéket ismerőseid és barátaid körében;
Javíttasd a ruhaneműid és csak akkor dob ki őket, ha már tényleg nem lehet őket tovább átalakítani, hordani;
Amennyiben új terméket vásárolsz, válaszd a víztakarékos módon, biopamutból készült ruhákat, és részesítsd azokat a gyártókat előnyben, akik már tettek azért, hogy méregtelenítsék gyártási láncukat."

(forrás:http://www.greenpeace.org/hungary/hu/Mivel-foglalkozunk/Meregmentes-jovot/Vegyszermentes-ruhakat/)

 

Van megoldás

Amikor új ruhaneműt vásárolsz, érdeklődj az adott márka hitvallásáról: Ide tartozik, hogy kivonták -e már, vagy folyamatosan kivonják a káros anyagokat a láncolatból? Azt hiszem ide tartozik, hogy valódi állatszőrmével sem dolgoznak. Ide kell sorolni, hogy a gyártás során tisztességesen bánnak a ruhák készítésében részt vevő dolgozókkal? Figyled, hogy vannak márkák, aki nyíltan elmondják hová kerülnek az el nem adott ruhaneműk.

 

 

Nagyon fontos, hogy lássuk, a bőrön keresztül sokminden felszívódik. Ezért a ruhák mosásánál is ügyeljünk az egészségünk és környezetünk védelmére. Egy megfelelő termék lehet pl ez: http://mosomami.hu/product/EcoNut-mosodios-mosogel.

A mosódió élénkíti a színeket, így ezek után bátran vásárolhatunk néhány szuper darabot kedvenc "second hand" boltunkban.

 

Szép hétvégét!

Üdv:MM Kriszti« vissza
Blog
3+1 tipp,hogy biztonságos kozmetikumot használj
Cimkék: kiemelt,

Mindenkinél eljön a pont, hogy megreformálja az életmódját átmenetileg-vagy örökre. A testápolás ennek szerves részét képezi. Nem mindegy azonban, hogy milyen áron...

Tovább
5 indok,amiért a Te nagyszüleid is Zerowaster-ek
Cimkék: kiemelt,

Okoljuk az elmúlt bő 60 évet amiért a műanyag zacskók, a vegyipari szennyezés, a túlhalászat és mindenféle környezetszennyezés a tetőfokára hágott. Probléma, hogy a kezdetben a mosószernek kitalált szappanhelyettesító SLS és társai a kozmetikai iparba is bekerültek-és maradtak a mai napig. Gond, hogy mindenkinek okos kütyüje van miközben a sugárzásokról mintha senki sem beszélne.

Tovább
E- számok a kozmetikumokban I.-zselésítők
Cimkék: kiemelt,

Most olyan sűrítő, stabilizáló szerekkel foglalkozunk, ami szinte minden kozmetikumba kell, de ételeinkben egyre inkább fintorgunk tőlük.

Tovább