Kipufogógáz a kredencen- hogyan portalanítsd otthonodat?

Kipufogógáz a kredencen- hogyan portalanítsd otthonodat?

Azt hinnénk, ha hetente porszívózunk, tiszta a lakás...Most tekintsünk el a mindennapi,általában hasznos baktériumok millióitól, de foglalkozzunk komolyan valami igazán zavaró,aprócska dologgal: a háziporral.


Tudtad, a nagyvárosok lakásaiban lebegő, vagy leülepedett por 60%-a a külső környezetből érkezik, a többit mi termeljük életmódunkkal. Ijesztő,mi minden található meg egy átlagos adag porban:

 

Sajnos, a környezetszennyezés az otthonodra is hatással van: itthon 1960-ban, az USA-ban 1972-ben tiltották be a DDT nevű mezőgazdasági vegyi anyagot, ami rákkeltő. Mégis a mai napig nyomára bukkannak tavakban, vizsgált utcai porban és a legváratlanabb helyeken. A zavaró műanyag zacskók olykor repülnek az utcákon, a pet palackokról nem is beszélve: ezek a látható műanyagok, de sokkal nagyobb veszélyt rejtenek a mikroműanyagok, melyek kioldódva vagy belélegezve irritálják élővilágunkat. A dohányzás a legnagyobb butaság emberemlékezet óta,azt hiszem. A kátrányos  füst bizony valahol, valamikor szilárd formában landol…

 

 

Ugye Te sem dohányzol legalább otthonodban, 4 fal között? Nézzük, hogyan javíthatsz még otthonod biztonságán és komfortosságán, hogy valóban a béke szigete legyen Számodra:

 

Asztalnál evés

 

Igen, csak a konyhában eszünk. Nagyon prózai oka van ennek azon kívül, hogy nem lesz csupa morzsa, maszat és szagos minden: ha elszórod a morzsákat, mintegy vendégül hívod azokat a mini élőlényeket, akik majd ebből lakmároznak. Ezzel is növeled az allergéneket otthonodban.

Az étkezések után mindig söpörj össze! Jól is esik egy kis mozgás, és nem gyűjtöd az albérlőketJ

 

Berendezés, bútorok

 

Ha módodban áll, valódi fabútorokkal, bőr-műbőr borítású bútorokkal vedd körbe Magad .Ne zsúfolt tele otthonod haszontalan tárgyakkal. A sokféle terítő,függöny, kép, kárpitozott bútor magába szedi a szállóport és nehezen kitakarítható.

 

 

Kozmetikumok, tisztálkodás

 

Gondolnád,hogy a kozmetikumod összetevői lerakódhatnak otthonodban? Nem véletlenül néznek rossz szemmel a talkumra, a parabénekre és az aeroszolos készítményekre környezetvédők is. Szerencsére a freon hajtógáz betiltása óta javult az ózonpajzs állapota. Tök jó,igaz?

 

 

Tudtad, hogy a hajfestékek nehézfémtartalma és a pigmentek kétes eredete olykor ijesztő? Az ammóniától szédülhetsz is. Bakterológiai szennyezés is más egyéb szintetikus vagy akár natúr kozmetikumnál is előfordulhat. Fontos, hogy lehetőleg EU-ban gyártott, csomagolt (így ellenőrzött) terméket használj, mert a bőrödre kenve, vagy belélegezve sem tesznek jót egyes komponensek.

 

Kiemelten fontos, ha kisbaba van a családban: a parfümöd, dezodorod, hajbalzsamod erős illata ne zavarja be a természetes kötődési folyamatot és ne okozzon sem Neked sem Neki irritációt.

 

 Az egyszerűség nem igénytelenség, csupán ésszerűség.

 

Takarítás

 

Ide sorolom az aeroszolos légfrissítőket. Ez nagyon nem oké. Ki lehet szellőztetni ,lehet aromamécsest, lámpát, diffúzort használni. A porított illatanyag tüdőbe jutva, „letüdőzve” nem egészséges és akkor még ott van a sok hulladék, ami nem is újrahasználható.

 

(kép forrása:Pixabay)

 

A porszívó legyen jó minőségű, akár HEPA szűrős. Akik poratkára allergiásak,már ismerhetik ezt a típust.  Érdemes teafaolajos,mosogatószeres vízzel felmosni heti egyszer.

Bútorokat, mindenfajta kő,csempe,fa vagy műanyag felületet egyszerű mosogatószeres ronggyal is letörölhetsz. Nincs szükség többféle illatos,fújós csodára. A mosószappanos víz ugyanilyen jó és számos mosási,takarítási célra is használható.

 

A tisztaság fél egészség. Szinte már közhely, mégis úgy tűnik, ma fontosabb jelentéssel bír, mint száz éve.

 

Jó takarítást, szép téli napokat kívánok!

 

Barátsággal:

MM Kriszti

 « vissza
Blog
Kozmetikumok utántöltése- a jövő kopogtat.
Cimkék: kiemelt,

Jogszabály nincs rá, ökológiai veszélye a mindennapi híradásokban szerepel- a kozmetika ipar igenis sok műanyagot használ.Ideje átgondoltabban cselekedni!

Tovább
Így óvd a kényesebb ruhadarabokat!
Cimkék: kiemelt,

Elővakartuk a sapkákat,sálakat ovi-suliba indulás előtt, és hétvégén mennek is mosásba, az tuti. Nem is gondolnád mennyi baci, kosz megtelepszik a pihepuha ruhaneműn...

Tovább
Pálmamentes EcoNut mosószappan- papír csomagolásban is
Cimkék: kiemelt,

Szuper mosószer-takarítószer a mindennapok során és akár fürödhetsz is vele. Ezt eddig is tudtuk. Pálmavaj nélkül készítjük-talán ez sem meglepő. Végre végre papírban is elérhető!

Tovább