Íme a Sephora 50-es tiltólistája: kozmetikai összetevők, amiket jobb, ha kerülsz!

Íme a Sephora 50-es tiltólistája: kozmetikai összetevők, amiket jobb, ha kerülsz!

Már tavaly nagy port kavart a giga shop bátor lépése: 13 összetevőt kitiltottak a webshopukból a "Clean beauty" kategóriában. Aztán pár napja 50-esre bővült ez a lista. Nagy multi gigászi lépése-és közel sem a vég kezdete!


Ami a Sephorának a „Clean beauty” az nekünk már szintén évek óta a Zölkozmetikum. Lehet itt érveket hozni, hogy minden vegyszer vegyszer (a víz is), vagy , hogy végül is „nem szívódik fel”. Ma már Ti is, mi is jól tudjuk: a jól ápoltság árát környezetünk fizeti meg, ha túlzásba visszük.

 

Az amerikai gigászi bolthálózat életre hívta a Tiszta szépség (Clean beauty) koncepciót, melynek keretében a vásárlóknak tényleg nem kell néznie az apróbetűt-ezt megtette helyettük a bolt.

 

Számunkra ez a lista még mindig nem "full"-os, de azért valljuk meg, álomszerű lenne, ha hasonlót hozna létre bármelyik itthoni multi.

 

Az EREDETI OLDAL ITT TALÁLHATÓ >>> https://www.sephora.com/beauty/clean-beauty-products?icid2=homepage_marketingbanner_multi-world_animation_clean0719_us_desktop_image_071619

 

Szóval most itt a teljes lista, idézve a mogultól, fordítással szükség szerint :

 

ÁLTALÁNOS:

Parabens = parabén tartósítószerek

Sulfates: SLS & SLES

Phthalates= műaynagokban található meg sokszor

Mineral Oil= ásványi olaj

Formaldehydes

Formaldehyde-releasing agents= egyes tartósítószerek utólag módosulnak a formulában

Retinyl Palmitate

Oxybenzone = napkrémekben gyakorlai kémiai fényvédő, egyenlőre nem tisztázott

Coal Tar =kátrány

Hydroquinone

Triclosan

Triclocarban

 

ILLATANYAGOK:

Undisclosed Synthetic Fragrances* Synthetic fragrances allowed providing they meet all of the above criteria AND certify they comply with our Clean Fragrance criteria below.= Olyan szintetikus illatanyagok, melyek a fentiekkel nincsenek összhangban, és nem követik a lent vázolt irányelvet.

 

In skincare, makeup, and hair products only, synthetic fragrances allowable at concentrations below 1% of total formula.

Clean fragrance brands must also be cruelty-free and without the following: fordítás: Bőrápolási és smink, valamint haj kategóriás termékek esetében 1% szintetikus illatanyag megengedett. Ezeknek állatkísérlet mentesnek kell lennnie és nem tartalmazhatják az alábbiakat.

 

PTFE/PFOA, Styrene, Polyacrylamide / acrylamide, Acetaldehyde, Acetonitrile, Methylene chloride, Animal fats = állati zsiradékok , oils, and musks = pézsma , Benzalkonium chloride, Toluene, Resorcinol, Acetone, Butoxyethanol, Ethylenediaminetetraacetic acid, Methyl cellosolve, Methylisothiazolinone / methylchloroisothiazolinone, Mercury and mercury compounds (thimerosal), and Bisphenol A (BPA).

 

 

EGYEBEK:

Acrylates: specific to the ones below

Ethyl acrylate

Ethyl methacrylate

Methyl methacrylate

Butyl methacrylate

Hydroxypropyl methacrylate

Tetrahydrofurfuryl methacrylate

Trimethylolpropane trimethacrylate

Aluminum Salts

Animal Oils/Musks/Fats

Benzophenone Related Compounds

Butoxyethanol

Carbon Black

Lead

Lead Acetate

Methyl Cellosolve

Methoxyethanol

Methylchloroisothiazolinone

Methylisothiazolinone

Mercury Mercury Compounds (Thimerisol)

Insoluble Plastic Microbeads *applies to rinse off products only= oldhatatlan mikroműanyag gyöngyök

Resorcinol

Talc: Asbestos free talc is ok. Brands need to conduct testing to ensure no contamination.=talkum: az azbeszt mentes már rendben. Ezt a gyártónak kell igazolnia.

Toluene

BHA

BHT: BHT threshold is 0.1%

DEA

TEA

MEA

ETA

Nanoparticles – as defined by EU

Petrolatum *All USP grade is ok = ásványi olaj gyógyszerkönyvi minőség elfogadott.

Parrafin - *All USP grade is ok= paraffin gyógyszerkönyvi minőség elfogadott.

Phenoxyethanol- under 1% is ok= fenoxiethanol 1% alatt elfogadott.

Polyacrylamide

Acrylamide

Styrene: specific to the ones below

Bromostyrene

Deastyrene/acrylates/dvbcopolymer

Sodium styrene/divinylbenzene copolymer

Styrene oxide

Styrene

1,4 Dioxane: brands required to test final formulas. Need to comply with the thresholds below:

10 or < ppm for rinse off products

3ppm or < for leave-on products. = ezen értékeket kell biztosítani a gyártónak, ha oylan alapanyagot hazsnál, mely 1,4 Dioxane-nal lehet szennyezett.

 

 

Mi messze vagyunk az USA-tól és nagyon mások a vásárlási szokások, bolt méretek, a mindennapi élet is kissé. De a magyar egészségtudatos közösség igenis erős mag, és a giga márkák fenti lépései mindenkit motiválnak nap,mint nap.

 

 

Összhangban a természettel- amikor sminket készítsesz Magadnak, vagy csak frissen mosott csillogó hajra vágysz, vezessen ez a mondat. Akkor a Te bőröd és Földünk minden lakója jobban jár!

 

Szép napokat!

Barátsággal

MM Kriszti« vissza
Blog
Idegméreg lehet a méhviaszban-ezekre figyelj!
Cimkék: kiemelt,

A natúrkozmetikai igények várhatóan a jövőben is növekedni fognak.A méhviasz olyan népszerű alapanyag, amelynek előállítása a méheknek nem fáj. Azonban nem véletlenül kell a kozmetikai minőséget keresned...

Tovább
TeÉsŐ-meg az érzékeny bőre..
Cimkék: kiemelt,

A versenyt komolyan veszik, de a testápolást csak lazán. Pókerben nem ismernek tréfát, de a csajos hisztiket maguk között kiröhögik.Ők,igen...

Tovább
Itt az ideje, hogy Te is öko-ra válts
Cimkék: kiemelt,

Azt a 3 fő érvet írtuk össze Nektek, amit eddigi visszajelzések adtak-ki miért kezdett bele /tért vissza a zöldebb háztartás vezetésre. 10 évből szemezgettünk. Biztos, hogy ami régebben talán csak hippi békeharcos hobbinak tűnt, ma már alap kéne, hogy legyen: mosás, takarítás a környezet megóvása mellett.

Tovább