Hogyan kerüld el a kencéd grízesedését?

Hogyan kerüld el a kencéd grízesedését?

Előfordult már, hogy kevertél egy balzsamos kencét,vagy sheavajas krémet, de valahogy nem állt össze, grízes maradt? Ennek több oka lehet, segítünk.


Azt hinnénk, hogy a zsír a zsírral keveredik, nagy gond nem lehet. A kence selymesen sima és egynemű lesz. Ez igaz is, de van néhány tényező,ami miatt még a sima sheavaj olvasztása-dermesztése is nagyobb odafigyelést igényel, főleg a változatos éghajlatunk miatt...

 

Lehet, hogy már hűlés közben látod-na ez nem jött össze. Lehet,hogy csak hetek alatt változik a kencéd, pl. „izzad”, darabos lesz, vagy kiül belőle valami...A rossz hír, hogy ez a polimorfizmusnak nevezett jelenség az O/V típusú emulzióknak sem tesz jót, a jóhír, hogy a V/O-nak igen, illetve, 100% zsiradék tartalmúkészítményeknél orvosolható.

 


 

Viasz-vaj-olaj: játék az arányokkal

 

E három „zsíros” összetevő megfelelő aránya befolyásolja a végeredményt három okból:

Az egyik, a zsírsav összetétel: míg a viaszokban természetes paraffinok vannak, addig az olajban nagyrészt hosszú szénláncú zsírsavak. A vajak változatosak szintén: sztearin és palmitinsav keverékei, és persze sok más. Ezek a szírsavak ugyan keverednek egymással, de gyakran csak melegítve és nem mindig végtelenül. Vigyázz arra, hogy illékony olajat sose melegíts (tehát pl. illóolajat mindig a hűlés fázisában adsz hozzá, és szilikon származékokkal a természetes olajok eleve nem igazán keverednek.

 

A másik ok, amiért a három természetes zsír „típus” arányára figyelni kell, az az avasodás folyamata. A mindig folyékony olajok hamarabb avasodnak, szükséges lehet E-vitamin hozzáadása, lásd korábbi cikkünk: de azt csak szintén a készítés végén adhatod a keverékhez. Az avasodás a termék szagossá, darabossá válását okozza, de csak bizonyos idő után!

 

 

Harmadsorban, a különféle zsiradékok különböző olvadáspontja megkesírtheti a fejlesztő dolgát. A mai időjárás minden, csak nem kiszámítható, holott igyekszünk olyan balzsamokat készíteni, ami egész évben kellemes ápolást nyújt.


 

A készítés módja mindig számít-melegítés, hűtés

 

A zsiradékok változó olvadáspontja miatt a balzsamok készítése nem is könnyű feladat. Egyes vajak, például a kakaóvaj vagy shea vaj hajlamos kikristályosodni ha túlhevítjük. Ez akár visszafordíthatatlan „krakkolódást” eredményez a készítmény felszínén. Apró kis plakkok keletkezhetnek. Ezért ezeket a zsiradékokat nem érdemes 40 fok fölé vinni. Fontos, hogy bár a természetes olajok keverednek egymással, a   változatos zsírsav összetétel miatt olvadt állapodtban meg kell keverni megfelelő lapáttal, néhány percig-csak így kapsz selymes, egynemű végeredményt.

 

Hűléskor arra kell ügyelni, hogy valahol 5-10 fok között történjék.A lassú kihűlés- vagy éppen a szállítás során bekövetkező olvadás-lassú hűlés, különösen nyáron azt okozza, hogy a készítményed belül grízes lesz. Ez aztán elolvad a bőrödön, szóval ha nem zavar, ne is törődj vele. Azonban ha problémásnak érzed, akkor csak az újramelegítés-gyors hűtés segít.

 

Érzékeny balzsamos készítmények:

- sheavajhab

- haj pomádék

- dezodor krémek

- tetováló balzsamok


 

Por állagú alapanyagok eldolgozása

 

Agyag, cink-oxid, színezék- nagyon hasznosak, de ügyelni kell az eldolgozásukra. Apró, de hasznos trükk: a legfolyékonyabb olajjal keverd el, majd add a megfelelő fázisban a 100% zsíros kencédhez.

Így nem fog leüllepedni, vagy felül „úszni” a tégelyben.

 

A 100% olajos készítmények nagy előnye, hogy igazán kompakt megoldások bőr,-haj-szakáll ápoláshoz. Az a rengeteg -féle növényi zsiradék, ami ma rendelkezésre áll, a lehetőségek tárházát kínálja a kreatív alkotóknak. Az illóolajokról nem is beszélve.

A fenti tippekkel Te is profibb kencéssé válhatsz :)


 

Friss, nyári napokat kívánok!

Szeretettel: MM Kriszti


 


 


 « vissza
Blog
A legtisztább mosószer otthonodba

A suszter meg a cipője...nekem általában a mosószer fogy el mindig rosszkor. Volt, hogy 1 hétig se szappan se sampon nem volt otthon, és a kézmosó szappannal oldottunk meg mindent :)..Pont, mint nyaraláskor.

Tovább
Íme a Sephora 50-es tiltólistája: kozmetikai összetevők, amiket jobb, ha kerülsz!
Cimkék: kiemelt,

Már tavaly nagy port kavart a giga shop bátor lépése: 13 összetevőt kitiltottak a webshopukból a "Clean beauty" kategóriában. Aztán pár napja 50-esre bővült ez a lista. Nagy multi gigászi lépése-és közel sem a vég kezdete!

Tovább
pH beállítása: így válsz hobbi kencésből haladóvá
Cimkék: kiemelt,

Először azon gondolkodsz, hogy a kozmetikum készítés valami varázslatos tudomány. Pedig néhány apróságtól válik profivá. Ilyen a pH beállítása...

Tovább