Hennázás: jelenleg jóban vagyunk :)

Hennázás:  jelenleg jóban vagyunk  :)

Már-már feladtam a hennás kísérletezéssel, amikor is megszületett a rubinvörös árnyalat. De van,ami fontosabb a kapott színnél is...Elmondjuk


Mivel a henna egyre népszerűbb, ideje tisztán látni. Ebben a cikkben felhasználói és vegyész szemmel-fodrásszal is egyeztetve- kötjük össze  a hennázás kusza fonalait.

 

 

MI IS A HENNA, MILYEN SZÍNEKBEN KAPHATÓ?

 

A henna egy indiai növény, ennek levelét szárítják ki és őrlik meg. Ez gazdag színanyagban és ezt a színt le is adja kellő hőmérsékletű körülmények és kellő időintervallum alatt. A henna NARANCS színt ad. Kb. répavöröset. De szépen keverhető más festőnövényekkel. Pl. indigó, hibiszkusz, akár kávé. Így kaphatunk különféle vöröseket, barnás-kékesfekete árnyalatokat.  Tehát nincs olyan, hogy "szőke henna" meg "mogyoróbarna henna". Jó esetben az adott termék festőnövények keveréke, rossz esetben pedig olyan indiai import cucc, amiben kemikáliák vannak és nyomokban hennát is tartalmaz.

 

Ezek a keverékek okoznak a legtöbb esetben brutális bőrtünetet produkáló súlyos allergiát...Ugyanakkor lehetséges, hogy van,akinek a sima henna is kivált bőrreakciót.

 

Kiemelten fontos előre leszögezni, hogy minden hajszínen más-más árnyalatot ad a keverék,egyazon növény is! És igen nehéz "vörösmentes" árnyalatot kihozni. Pl. sötétbarna, vagy fekete több lépésben kihozható, időigényes. Azt is elmondják több helyen, hogy középbarnánl világosabb szín egyenlőre nem érhető el a hennával. Hiszen nem világosít ez a növény. Elvileg más növény sem nagyon.

 

HOGYAN ALKALMAZZUK?

 

Alapvetően felkenni egyszerű, lemosni macerás. Elvileg csak meleg vízzel kell péppé keverni, de nekem ezzel az volt a bajom, hogy egy nagy adag "sarat" hordoztam órákig a fejemen, és fol potyogott, hol nem, és úszott minden a hennás pasztától.  Azóta kiderült, hogy ennek is sok oka lehet, de a minőségről később.

Szóval egy ideje úgy csinálom, hogy hajbalzsammal keverem el a forró vízben oldott hennaport. Így krémes a massza, könnyen lemosható és a 2 napos "hajmosás böjtben" is vállalható a frizurám. 2 nap alatt áll be az árnyalat a véglegesre, ezért addig is még dolgozik a hajszerkezetben a henna.

 

A festékanyag előkészítése és a jó meleg dunszt elősegíti a gyorsabb színezést.

 

 

 

 

MINŐSÉGI KÖVETELMÉNYEK

 

Először is a tisztaság fél egészség. A 1223/2009-es rendelet kifejezetten limitet szab az összcsíra, penész, gombaszámnak, nehézfém tartalomnak ÉS kifejezetten zéró tolerancia áll fenn az alábbi mikroorganizmusokra:

-E-Coli

- Streptococcous Aureus

- Candida Albicans

- Pseudonomas

 

A probléma, hogy sajnos több termék már bukott el ilyen teszten, és eddig mi sem találtunk makulátlan terméket, amit jó szívvel ajánlhatnánk. Pedig a hennában van lehetőség, és nem hiszem, hogy a sok mesterséges pigment és vegyszer a megoldás. Nem véletlen, hogy sorra tiltanak ki vegyületeket tőlünk nyugatabbra. Számos hölgy megtapasztalta a hajhullást, viszketést, súlyos szemirritációt a hagyományos festékek használatával.

 

Másfelől nem mindegy a henna frissessége. Csak a száraz, de friss termés ad szép színt. Olyan, amit nem bántott semmilyen növény betegség. Nem tárolták penészes, koszos szobában agy szállították párás körülmények között. A legjobb lenne, ha már Indiából úgy érkezne, hogy aromatartó tasakban szerelik ki. Remélve, hogy a gyártó felelősségteljes és GMP szerinti terméket ad át Európába.

 

 

Ugyanilyen fontos a termés feldolgozásának finomsága. Találkoztam már olyan anyaggal, ami szó szerint iszappá keverhető volt, lemoshatatlan. Aztán volt, amit azért volt nehéz kenni, mert durvára volt őrölve és csak potyogott összevissza.

 

A hennával, vagy keverékével kezelt haj utántáplálása azért fontos, mert a kímélő samponok, balzsamok szépen megőrzik a festékanyagot. Például ezeket ajánljuk. >>>http://mosomami.hu/Eco-Z-Sampon-shea-kokusz-2

 

Bízzunk benne, hogy a hajfestékgyártók idővel felismerik e könnyen termeszthető és kiadós növény előnyeit. Ki tudják vonni a színanyagot, majd azt el tudják keverni hajtápláló aktív anyagokkal. Sikerülhet olyan termék kifejlesztése, mely egyszerűen, biztonságosan használható-akár világosabb haj esetében is.

 

Szép tavaszt!

 

 

Szeretettel

MM Kriszti« vissza
Blog
Minden,ami micellás, kell nekünk?
Cimkék: kiemelt,

A hatóanyagok szükségességében hiszek. A tudományosnak hangzó jelzőkben kevésbé. Lehet, hogy poéngyilkos leszek, de a micellás sampon megjelenését nem lehet szó nélkül hagyni. ..

Tovább
3 ok, hogy többet törődj ajkaid ápolásával!
Cimkék: kiemelt,

Központi helye van az arcon, kommunikációnk egyik fő „eszköze” mégis néha elhanyagoljuk érzékeny és sérülékeny bőrét: az ajakkápolásról ősszel se feledkezz meg!

Tovább
A legjobb SZILIKON HELYETTESÍTŐK hajra és bőrre
Cimkék: kiemelt,

Amikor először találkoztam ezzel az anyaggal, két dolog lepett meg: közel 50 éve kapható és kizárólag kókuszból nyerik, nagyon egyszerű eljárással. Bőrérzetből ötös :)

Tovább