Habzó növények a világ minden tájáról

Habzó növények a világ minden tájáról

Patakparton ma már nehézkes lenne mosni, de azért visszahívhatjuk a természetet otthonunkba. Számos növény habzóereje elegendő a ruhák, hajunk, testünk tisztán tartásához-hiszen elődeinknek csakis ezeket használták anno.


Ugyanakkor a zöld kémia a barátunk és még mindig a kettő kombinációjában van napjaink öko tudatos fejlődési útja. A mai cikk aprópóját egy korábban kutatott összetevő, a vadgesztenye adja, de szót ejtünk többféle mosáshoz is praktikus növényről.

 

Mosódió:

 

INCI: Sapindus Mukorossi

 

Róla egy egész külön cikk született. ITT http://mosomami.hu/MOSOMami-Blog/10-ev-a-mosodioval

Dióhéjban elmondható, hogy ez a gyümölcs habzik a legjobban és belőle nyerhető ki a legkönnyebben a szaponin. Felhasználása pedig olyyannyira széleskörő a magtól a héjig, hogy jogosan nevezhetjük szupernövénynek.

 

A szaponinról általánosságban mind elmondható,hogy tisztít és távol tartja az élősködőket, ert íze kesernyés, szaga sem  mindig elsőre vonzó. Ezért is jó kiegészítő tenzidként tekinteni rájuk a 21.században.

 

Shikakai:

 

INCI: Acacia concinna

 

Olyan hüvelyes, fán termő növény, amit porrá őrölve lehet igazán jól használni. Lágy habot biztosító, lágy, krémes tisztítást végző növényi tenzidet lehet elővarázsolni belőle. Az őrleményből készítenek a kivonatot és az egyik  legjobb babafürdető szerekbe.  Az őrleményt önmagában is lehet hajmosásra használni. Az ayurvedikus terápiák kedvelt alapanyaga még. Fő termőhelye a mosódióhoz hasonlóan India.


 

Vadgesztenye:

 

INCI: Aesculus Hippocastanum

 

Az európában szinte mindenhol megtalálható fa az ősz kezdetének szimbolúma. Beértek a fényes, barna, foltos gesztenyék, lehet gyűjteni. Gyerekkoromban is egész jó zsebpénzt adtak érte, illetve az osztály ebből ment kirándulni. Mindig jutott gesztenyebábunak is néhány darab. A termés zöld húsa szaponinban elég gazdag és ebben van az a hatóanyag is, ami a visszerekre jótékony.

 

A szaponin azonban mosásra is jó, és több évvel ezelőtt már elkezdtünk foglalkozni annak kinyerésével. Érdekes módon a vadgesztenye kivonata nem habzik erősen, de mégis, a lében áztatott ruha kiadja  koszt magából és egészen jól működik. Ezért nagyon boldogok voltunk, amikor megszületett ez az igazi kis különlegesség, a vadgesztenye mosószer.

 

Új, vadgesztenyés mosószerünket rövidesen ITT találod >>>
 


Szappanfű (angolul: Soapwort)

 

INCI: Saponaria officinalis

 

Európában is megtalálható növény évszázadokig szolgálta az embereket mosakodás, mosás során. Gyógynövényként is tekintettek rá, hiszen a tetves hajat, irritált, vagy égett bőrt ezzel tisztítva javulást lehetett elérni.

 

Szappankéregfa (angolul: Quillaja bark)

 

INCI: Quilajja Saponaria vagy E999

 

Porban is kapható növény, mely elsősorban Dél-Amerikában található meg. A kozmetika iparban régóta használják alternatív tenzidként, segéd anyagként. Szintén segíti az alapos tisztítást és enyhén fertőtlenítő hatásával pl. kutya bolhaírtó samponokba is teszik.

 

A szaponin egy keserű ízű anyag, az E999 ként is ismert élelmiszeripari adalék pedig a szappankéregfa kivonata: likőrökbe, egyéb aromás termékekbe használják.

 

Szappangyökér (boglyos fátyolvirágnak)

 

INCI neve Gypsophila paniculata

 

(kép forrása: kepguru.hu)

 

Rezgőként is ismerheted, szinte minden virágosnál a csokor dísze. Jól habzó gyökerét először meg kelltt tisztítani, majd lereszelték és így használták mosási, tisztálkodási célra.  Mint minden szaponin tartalmú növényt, ezt is használták belsőleg betegségek esetén. Magyarországon például köptetőszert főztek belőle.

 

Sivatagi datolya

 

INCI Balanites aegyptiaca

 

Magjából értékes olajat nyernek, és ebből iskészíthető a jóféle szappan. Gyümölcse finom, tele rostokkal, természetes cukrokkal, tápanyagokkal. A tenzidet azonban a fa törzséből nyerik különféle kivonatolási technikákkal.

 

A növény Afrikában, Ázsiában is megtalálható.

 

 

 

Fontos, hogy ha gyártani szeretnél hivatalosan ezekell a növényi tenzidekkel, akkor csak tiszta, azaz megtisztított alapanyagot használj. A kozmetika ipar ma már bőven felismerte a növényi alapanyagok fontosságát.

 

Többféle hüvelyes és egyéb növény tartalmaz kisebb nagyobb koncentrációban természetes szappant. Igazán nagy mennyiségben nem lehet termelni ezeket még, de mindenképpen segítenek az öko lábnyomot csökkenteni. Fenntarthatóak, jól habzanak, a többi összetevővel mindig szimbiózisban működnek. Legfontosabb, hogy az irritált, érzékeny, sérülésre hajlamos bőrnek igazi védőangyalai, ha tisztálkodásról van szó.  kisgyermeke, babák kozmetikumában mi is előszeretettel használjuk.

 

Szép Októbert kívánok!

 

Szeretettel: MM Kriszti« vissza
Blog
Létezik -e a tökéletes tartósítószer?
Cimkék: kiemelt,

Pont olyan összetett a válasz,mintha azt kérdeznénk, létezik -e tökéletes kozmetikum? Olyan, ami minden korosztálynak, minden bőrtípusnak minden évszakban jó. Oké, a sheavaj majdnem ilyen :)...

Tovább
TIPPEK a türelmen túl: Mitől nő a haj?
Cimkék: kiemelt,

Míg világ a világ, a hosszú hajkorona valahogy ékessége lesz a hölgyeknek. Hogy mindehhez mit is szólunk mi, lányok? A szépségért bizony néha szenvedni kell.Vagy mégsem?...

Tovább
A legtisztább mosószer otthonodba

A suszter meg a cipője...nekem általában a mosószer fogy el mindig rosszkor. Volt, hogy 1 hétig se szappan se sampon nem volt otthon, és a kézmosó szappannal oldottunk meg mindent :)..Pont, mint nyaraláskor.

Tovább