Habos babos: mitől más egy kézmosó,mint egy tusfürdő?

Habos babos: mitől más egy kézmosó,mint egy tusfürdő?

A kérdés,ami tudatos fogyasztóban biztos egyszer felmerült:miben más egy látszólag ugyanúgy habzó tusfürdő, mint pl. egy sampon?


A még tudatosabban pedig fel is merül, van -e mód a kozmetikumok csökkentésére, minimalizálására?

 

Kezdjük az alapoknál

 

Tulajdonképpen most megtanítjuk az egyik legfontosabb kozmetikum típus elkészítését Neked.  Habzó termékek.  Minden, amivel megmosod, lemosod, átmosod, letörlöd az arcod, tested, hajad, és egyéb testrészed .  Mindezt a lehető legzöldebb módon,ami Neked is jól esik. Mutatjuk.

 

Egyre világosabb, hogy a fogyasztói szokásainkat meg kell változtatni, ha változást szeretnénk elérni Földünk egészségét illetően.  Újfajta csomagoló anyagokra, alapanyagokra és megközelítésekre van szükség. Mindemellett be kell látni, hogy a kozmetika ipar elszállt. Ki kell mondani, hogy ennyiféle termékre, ennyiféle csomagolásban, ennyi kontinensről egyszerűen nincs szükség. Főleg, ha a tusfürdőket, samponokat nézzük. Itthon is minden rendelkezésre áll ahhoz, és magyar gyártók szép számmal élnek is vele, hogy zöld vonalon lehessen mindennapi vagy prémium terméket készíteni. Igaz, ezek a hiperben nem mindig találhatóak…

 

 

Jó, ha tudod, melyik terméktől mit várhatsz el és, minimalizálod a polcon lévő termékeket és szuper, ha többfunkciós terméket tudsz vásárolni. Így spórolhatsz (helyet és pénzt, főleg ha Magad készíted) és a pazarlásod is csökkented. Ilyen pl. az Eco-Z 4in1 férfi tusfürdő itt >>> http://mosomami.hu/Eco-Z-4-in-1-ferfi-Tusfurdo

 

Mik azok a habzóanyagok,miből vannak?

 

Több száz féle tenzid, azaz felületaktív anyag elérhető. Szerintünk egy alapanyag akkor zöld, ha:

 

#1: alapanyaga fenntartható termelésből származik, lehetőleg pálmavaj mentes is.

#2: nem tesztelték állatokon

#3: biológiai lebonthatósága kiváló

#4: többfunkciós lehetőleg: pl. nem csak tisztít, de jól hidratálja a bőrt, hajat. Illetve gyermekek, felnőttek részére is bátran alkotható belőle termék.

 

A mai modern tenzidek főleg cukorból- burgonya, kukorica vannak. A kókuszvaj is gyakori alapanyag, és jobb gyártóknál RSPO igazolású pálmavaj. Figyelem: az RSPO nem kamu szervezet, bízzatok benne.

Léteznek kifejezetten igazolt pálmavaj mentes tenzidek is, pl. a nátrium cocoyl glutamate itt >>> http://mosomami.hu/Sodium-Cocoyl-Glutamate-PALMAMENTES-SAMPONTENZID

 

 

A  növényi tenzideket sem a fáról szedjük. **Ugyanakkor nem mindegy, mennyi fizikai, vagy kémiai átalakításon ment át az alapanyag. Ilyen szempontból a legjobban a glükozidok, itt eléred őket , és a legrosszabb a Sodium Lauryl ether sulfate vagy Sodium Lauryl sulfate.  Ezekkel mi nem gyártunk. Az etoxilálás masszív vegyi folyamat, mely során 1.4 dioxán keletkezik melléktermékként. Itt olvashatsz egy korábbi bejegyzést ezzel kapcsolatban >>> http://mosomami.hu/MOSOMami-Blog/SLS-ezutan-tenyleg-kerulni-fogod

 

** léteznek mosódió, tea, és egyéb szaponin tartalmú növények tenzidjei már eleve por formában, egyenlőre arany áron.

 

Mennyit tesznek egy-egy  termékbe?

 

Itt jön a képbe, hogy hogyan lehet samponnal fürödni, de fordítva nem.

 

A samponba kerül a legtöbb tenzid. Szemléltetésképpen az alábbi ábra decyl glükoziddal.

A legtöbb fejlesztést mindig samponba teszik, hiszen a fejbőr, haj igen kényes, főleg a mostani környezetben. A tisztító tenzidek mellett számos tápláló, hidratáló összetevő is kell bele. Alaposan kell, hogy tisztítson, főleg ha zsírosabb hajúaknak szánták.Míg egy tusfürdőnél főleg a táplálás a bőr  fontos. Abban a termékben nem biztos, hogy elég tenzid van, hogy igazán szép fényesen tisztára mossa hajunkat.  Ezért lehet, hogy egy baba sampon (ami voltaképpen tusfürdő) ritkán válik be felnőtt hajának mosására.

 

Érdekességképpen: ilyen „szelíd” tenzidek a kétezres évek elejétől elérhetőek, de sokéig úgy gondolta az ipar, hogy csak a babáknak jár minőségi kényeztetés a mindennapokban. A könnymentes formula nem más, mint hogy nem kerül anionos tenzid a termékbe. Hogy mi az anionos tenzid, itt olvashatod >>> http://mosomami.hu/MOSOMami-Blog/Anionos-kationos-nemionos-Erthetoen-roviden

 

Működhet egy 4in1 termék?

 

Szerintünk igen. Persze inkább rövid hajon, ami még nincs kitéve festésnek, gyakori mosásnak.  Akár Magad is megalkothatod. Egy nagyon alap illatrecept száraz és normál mentes :

 

VÍZFÁZIS: desztillált víz 63 g

TENZIDFÁZIS, azaz:  25,2 g decyl glükozid+ 5 g betain+ 1 g EC 5 tartósítószer

 

EGYEBEK: 5 g glicerin+ 0.8 g xanthan

 

PH beállításhoz tejsav vagy szódabikarbóna

 

Elkészítés: a tenzidfázist összekevered, majd mehet a vízhez. Az „egyebeket” összekevered és mehet a vízfázisba szintén, bő 5 percig keverd, hogy gélesedjen. pH-t ellenőrízd és korrigáld, ha kell.

 

 

Szívleld meg tanácsainkat, hiszen a bőrödet sem kell többféle arctonikkal, lemosóval vagy primer-rel kezelni, bármennyire is „szükségét érzed” megvásárolni.  Azt vallom, hogy arcra  érdemes hatóanyagos lemosót vásárolni, de a haj,-testmosást ne bonyolítsd túl.

 

Szép nyarat, egészséges barnulást!

 

Szeretettel MM  Kriszti

 

 

 

 « vissza
Blog
Alapozó öko háztartási tippjeink (újra)kezdőknek
Cimkék: kiemelt,

A mosószóda a háztartás sheavaja. Ha van otthon egy zacskóval, nagy gond már nincs a mosással-takarítással. Erre az ünnepek alatt jöttem rá...

Tovább
Gombákkal a szépségért-Nordic Beauty
Cimkék: kiemelt,

A fagyos észak-európai fenyvesek nagy túlélője, erős antioxidáns tartalmú, immunerősítő superfood,ami a bőrünkre is kedvezően hat. Ezt a finn gyártású kivonatot varázsoltuk arckrémünkbe.

Tovább
Hialuronsav - nem hiányozhat a kencéidből
Cimkék: kiemelt,

Kimondani is kacifántos, de amikor először éri a bőröd-WOW! Azonnal feszesebb tapintású és fiatalabbnak tűnő bőr az eredmény.

Tovább