Ezeket a fogadalmakat Te sem bánod meg! BÚÉK!

Ezeket a fogadalmakat Te sem bánod meg! BÚÉK!

Igen, vissza kell venni a luxusból és picit átgondolni a szükségleteinket. Biztosítalak róla, hogy ez nem átok, hanem áldás lesz.Mindenképpen hely,-és pénztakarékos. Készen állsz?


Szerencsére itthon ez a röpke 20 év nem volt elég arra, hogy az a fajta brutális fogyasztói társadalom létrejöjjön, amit az amerikai kontinensen tapasztalni. De persze vannak már jelek, hogy semmi nem elég….

Én mindenesetre arra bíztatlak, hogy az alábbi könnyen betartható fogadalmakból mazsolázz, ha 2020-ra valamiben jobb akarsz lenni !

 

1.Főzz főzz főzz!

 

A maradékot pedig ne szégyelld lefagyasztani!

Ebben Tóth Andi a Dobd ki a szemetest! című könyvében is remek útmutatást ad. A teljesség igénye nélkül:

-Száraz kenyérből: prézli (husihoz, zöldséghez, gombócokhoz) és remek nasi készülhet. Leves betét, vagy töltelék is.

- Maradék sült vagy főtt hús: pizza feltét, töltelék

- Maradék főtt tészta: tésztasaláta.

- Pörkölt maradék: legyen növényi vagy állati alapú, a pörkölt a magyar ízek jolly jokere.

 

 

2. Turkálóban talált kincsek

 

Az RTL Klub Zöld percek című műsora szólt egy tanulmányról, ahol is 15 perci mérték, hány ember megy be azon idő alatt egy Fast fashion boltba és hány ember turkálóba. 153-15 az arány. Elszomorító…

 

Igen, néha a turiban szinte csak géprongyot találni (van, akinek az is kincs!), de ha egyedi és megfizethető ruhát szeretnél, biztos, hogy fogsz találni onnan valamit. Függöny, ruha, sál, stb.

 

Egy plusz indokom, hogy miért lehet jobb a turkálós ruha >>> https://mosomami.hu/MOSOMami-Blog/Lehet-hogy-a-turkalos-ruha-egeszsegesebb

 

3. Takarítószerek ésszerűsítése

 

A fogyasztói társadalom egyik ismérve, hogy minden „kutyafülére” van egy termék. Vagyis inkább 10 féle termék.

Szóval elég uncsinak tűnhet, ha azt mondom, legyen otthon 1 kg mosószódád és 1 liter eceted,plusz 1 db mosószappanod mindig-akkor tutira ragyogni fog a lakás és a ruhák is tiszták lesznek.

 

A mosószódáról bővebben >>> https://mosomami.hu/MOSOMami-Blog/Melegszendvics-helyett-tiszta-zokni

 

 

Ha pedig mosógélek, akkor törekedj arra, hogy az összetevők se terheljék a környezetet a kelleténél jobban ÉS a csomagolás is legyen visszaforgatható. Nálunk ilyeneket találsz!

 

4. Rezsicsökkentés hatékonyan

 

-Bevasárlás: az a bizonyos lista. Sokak csak lézengenek fizetés után a nagy kocsikkal. Azt sem tudják minek jöttek és mit akarnak. Nos, ha előre eltervezed a menüt és átnézted a kamrát és a konyhát, vagy épp a ruhásszekrényt, csak azt és annyit fogsz venni, amennyire szükséged van.

 

-Elektromos áram: nem győzik hangsúlyozni-ha nem vagy a helyiségben, kapcsold le a lámpát. Bagatel dolognak tűnik, pedig sok kicsi sokra megy. A napkollektorok is egyre elérhetőbbek, reméljük ezt mind több háztartás  igénybe veheti.

 

 

-Víz: a legkritikusabb pont. A víz az élet. Biztosan Te sem pazarolod feleslegesen, de ismételjük át: elzárod a csapot, ha szappanozod magad, vagy épp a fogad dörzsölöd, vagy amíg habosítod a tányért a mosogatótálcában. Ha teheted, a használt fürdővizet használd még el mosásra, mosogatásra, wc öblítésére,stb.

 

+1: Közlekedes

 

Vannak élethelyzetek, amikor az autó elkerülhetetlen. Az is biztos, hogy nem tud mindenki elektromos autót venni-maga az elektromos autó is nagy kérdőjel sokak szerint.

De! Lehet biciklivel, sétálva, rollerrel is eljutni rövid szakaszokon. A tömegközlekedés bár néha kényelmetlen, de ki van építve. Budapesten legalábbis minden városrészbe el lehet jutni egyszerűen (ha nem is gyorsan).

 

 

Gondold át, Te hányszor tudnád nélkülözni az autót?

 

 

Mindenki lehet hős. Mindenki tehet egy élhetőbb bolygóért. Zöldülj velünk 2020-ban is!

Boldog, egészséges új évet kívánok!

 

Barátsággal: MM Kriszti« vissza
Blog
Ezekkel a gyors tippekkel többé nem gond a foltok kezelése
Cimkék: kiemelt,

Baráti összejövetel, eső utáni homokozás, gyerekzsúr:óhatatlan, hogy valami kiömlik, ráborul, foltot hagy. Most az aggodalmak nélküli foltkezelések birodalmába viszünk...

Tovább
Szuperétkek a bőrápolásban
Cimkék: kiemelt,

A tested nem egy kuka, amibe mindenféle szemetet pakolsz. A bőröd is élő szövet, tetőtől talpig Téged véd.Tápláld hát rendesen!

Tovább
Gyümölcs szezON-induljon a szépítkezés
Cimkék: kiemelt,

Már májusban elérhetőek a korai cseresznye és a mézédes eper. Mindkettő magas C-vitamin tartalmú és ásványi anyagokban, valamint vízben gazdag. Rövidesen jönnek az „új” zöldségek és ne feledkezünk meg gyógynövényeinkről sem.

Tovább