Emulziós kencék haladóknak: lotion-krém-testvaj

Emulziós kencék haladóknak: lotion-krém-testvaj

Ahány bőr és ahány évszak,annyi kedvenc. Könnyed lotion, hidratáló krém vagy tápláló testvaj? Most kiderül a turpisság...


Az első "heuréka" élményem a laborban az volt, amikor többféle emulgeátort is ki tudtam próbálni. A második, amikor egyféle emulgeátorral "skálázhattam" végig ugyanazt az összetevő listát, azaz különféle sűrűsségű,bőrérzetű emulziók születtek.

Mert szögezzük le az elején: a BŐRÉRZETET alapvetően a megválasztott olajok (emoliensek) befolyásolák, a termék KONZISZTENCIÁJÁT pedig a használt emulgeátor+segéd emulgeátor+a kis sűrítőnk aránya (százalékban és grammokban megadva szigorúan!). Hogy miért ezt a hármas kombót javasoljuk a klasszikus, meleg eljárásos folyamatban, arról egy követező cikkben szólunk.

Nézzük is a kezdő arányokat:

Az emulgeátorok összessége mindig  az olajfázis kb. max.25%-át kell, hogy kitegye.Ha ennél több, akkor szinte lehetetlen lesz a kence beszívódása.Xanthant (vagy egyéb sűrítőt) max. 0.5% ban érdemes a vízfázishoz adni,hiszen plusz stabilitást ad.

ALAP KRÉM: Ez lehet alap egy BB krémhez, krémdeóhoz, univerzális ápolókrémhez vagy napkrémhez. (a különféle alapanyagok egymássl való összeillőségét külön körökben illik ellenőrízni). A fő emulgeátor pl PSC.: 5%, segéd emulgeátor pl. cetearyl alkohol: 0.5-1%.

LOTION: Lehet ez egy borotválkozás utáni kence, egy könnyed nyári testápoló vagy golyós deó alap. A PSC: 3%, cetearyl alkohol 0.5%. Itt nyílván a zsírfázist is lejjebb visszük, akár 7% körülire...

TESTVAJ: Ők az ún. "body butter"-ek, a bőrtáplálók, a "skin food"-ok és még ezerféle marketing szlogen lehetne. Télen mindenképpen kedvenc és a wellness hétvégi kezelésekhez is ezt preferálom, hiszen ráér beszívódni, mennyei illókkal tömhetjük meg és szuper vajas az érzés. 3 féleképpen oldhatjuk meg,hogy méltó legyen a megnevezésére: 1. 100% olajokból-vajakból tesszük össze. 2. Éjszakai krémet, azaz V/O típusú emulziót készítünk (erről későbbi cikkben szintén) 3. Felmaxoljuk az olajfázist és azon belül is testesebb sheavajat, zsírosabb kakaóvajat részesítjük előnyben. Itt az emulgeátor 6-7% is lehet, ha a zsírfázis eléri a 20%-ot. Ez a kence típus semmiképpen sem lesz könnyed,cserébe "gazdagon tápláló".

Kellemes kencézést!

(a képet a Kencelaborban készítettem)

 

 « vissza
Blog
Törődj többet a hónaljaddal!
Cimkék: kiemelt,

Ugye Te sem hanyagolod el a fülmosást, a körömpucolást vagy arcod rendszeres tisztítását? Miért ne érdemelné meg hónaljad is ezt a napi 1 perc törődést? Ha azt hiszed, csak a szagok és a foltok miatt érdekes ez a terület, olvass tovább...

Tovább
Amiért Én beépítettem az agyagokat a bőrápolási rutinomba (és Talán Neked is kellene)
Cimkék: kiemelt,

Tapasztald meg saját bőrödön, miért használnak a legnagyobb gyártók is agyagot a kencékbe.Az agyagok mind több terméktípusban hódítanak teret.Mi a titkuk...?

Tovább
Karantén Beauty
Cimkék: kiemelt,

A szépségipar a gyártótól a szolgáltatóig (fodrász, masszőr, kozmetikus) egész évben maszkot, és extra fertőtlenítést kíván. Ezért sokan most nincsenek is nyitva, és jobb is, ha lemondunk egy ideig a szalonok látogatásáról. Na de ez nem egyenlő a slampossággal...

Tovább