E-számok a kozmetikumokban II.-tartósítók és allergia

E-számok a kozmetikumokban II.-tartósítók és allergia

Első körben tisztáztuk a zselésítők témakörét. A tartósítókkal esetében is fontos: ételbe minél kevesebb kerüljön és kozmetikumban is csak a minimális biztonságos.Az allergiát így sem ússza meg mindenki.


Eltekintve az egyéni allergiát,érzékenységet okozó tartósítószerektől némelyik már bizonyítottan káros az egészségre. Hiperaktivitás, bőrérzékenység, csak hogy néhány tünetet említsünk. Először az USA, EU tiltott ki vagy határozottan limitált egyes tartósítószereket. Ma már a kozmetika ipar is erősen kritizál és/vagy tilt néhány összetevőt. Pl. triklozán, parabének.

Az E számok közül a 200-tól 297-ig a tartósítószerek találhatóak, bővebben: https://hu.wikipedia.org/wiki/E-sz%C3%A1mok#E200%E2%80%93E297

 

Azért ez döbbenetes, hogy az élelmiszerekbe is mi bele nem kerül, nem igaz?

 

 

A hivatalosan élelmiszer tartósítóként forgalomba került anyagok néhány éve jelentek meg a kozmetikai iparban, mint alternatíva a klasszikus parabének helyett. Hamar kiderült, hogy a fogyasztók által elvárt 2-3 éves eltarthatóságot nem tudják biztosítani, de ez bocsánatos bűn. Az időközben gyakori benzolsav allergia viszont behatárolja a nátrium benzoate és származékainak használatát natúrkozmetikai területen. Van -e más megoldás? Nézzük:

 

Mikor nem kell tartósítószer egy kozmetikumba?

 

Amikor vízmentes a kozmetikum, tehát csak olajat tartalmaz, akkor nem kell bele tartósítószer.  Minden más esetben igen. Sajnos a natúr termékeket sem szabad biztonságos tartósítószer nélkül forgalomba hozni: tusfürdő, fogkrém, stb. A kozmetikumban jelen lévő penész, gomba, élesztő a bőrödet teheti tönkre hosszú időre, míg a baktériumok akár tartós egészségromlást is előidézhetnek. Ezért azt szoktam mondani: inkább minimális akármilyen tartósítószer legyen a termékben, mint baktérium.

 

 

A szennyező baktériumok szaporodásához víz szükséges. Ezért a legegyszerűbb, mégis sokszor a bőrödnek a legjobb: sheavaj, jojobaolaj, avokádoolaj és a többi kis csoda >> http://mosomami.hu/category/Natur-vajak-olajok

 

 

Létezik -e allergénmentes tartósítószer?

 

Egyéni érzékenységet vagy allergiát soha nem lehet előre látni. Van, a kinél csak idősebb korban jön elő. Van, akinél egy bizonyos telitődés után, amikor adott anyagból sok jut a szervezetébe.

 

1. Egyik kedvelt tartósítószerünk a NAP 2 (INCI: Glyceryl caprylate and Phenyl alcohol), amit a parfümiparból vett át a kozmetikumgyártás. Ezért is illatos maga az anyag, cserébe gyengéd de hatásos. Több ilyen keverék létezik, bővebben itt >>> http://mosomami.hu/Nap-2

 

2. A FENO PE az első parabénmentes, de szintetikus tartósítószerek közé sorolható. Akár 2 évig is eltartható vele kozmetikum >> http://mosomami.hu/Euxyl-PE9010

 

 

 

Az egészséges táplálkozás és tudatos bőrápolás, háztartás szerves egységet alkot, nem felejtsük el, hogy ami a bőrünkre kenhető, nem mindig ehető és fordítva. Abban kiegyezhetünk, hogy az E-számok többségét mindenképpen kerüljük  a bőrápolás és étkezés során is.

 

Szép napokat!

 

Barátsággal: MM Kriszti« vissza
Blog
Hogyan legyél Öko az öblítők kiválasztásánál?
Cimkék: kiemelt,

Automatikusan vesszük le a mosószer mellé az öblítőt is a polcról. Olyanok,mint a borsó meg a héja. vagy mégsem?...

Tovább
Habzó növények a világ minden tájáról
Cimkék: kiemelt,

Patakparton ma már nehézkes lenne mosni, de azért visszahívhatjuk a természetet otthonunkba. Számos növény habzóereje elegendő a ruhák, hajunk, testünk tisztán tartásához-hiszen elődeinknek csakis ezeket használták anno.

Tovább
Édes élet- sima lábak Cukorpasztával
Cimkék: kiemelt,

Márpedig a szőrnek mennie kell! Minden nő, férfi túl van már jópár módszeren. Fáj, ragad,drága és macerás az otthoni szépítkezés. Vagy mégsem?

Tovább