Bútorápolás egészségesen- egyszerűen

Bútorápolás egészségesen- egyszerűen

Ki gondolná, hogy az illatos, csillogó bútorok egyúttal veszélyt is jelenthetnek egészségünkre és környezetünkre? Olvass tovább, ha jobb megoldást keresel!


Ez az üzenet érkezett chat-en pár hete: " Olyan bútorápolót keresek, amely egy régi asztal lapjának se szedi le a színét. A fogyóban lévő portalanítót egyszer a rongyra fújtam és azzal töröltem le, de a rongyon látszott az asztal színe. Ha víz csöppen az asztalra és egy perccel később törlöm le, szintén. :( "

 

A vásárolt termék egy aeroszolos, ázsiai import termék volt, homályos összetevőkkel. Világos votl, hogy ennek a cikknek rövidesen meg kell születnie. Szóval igen, ideje egyszerűsíteni a bútorápolási szokásokat, a bútorok, az egészséged és környezeted érdekében is. Nézzük, mit mivel tudsz helyettesíteni?

 

#1: Aeroszol nélküli háztartás

 

Az aeroszolok azon kívül, hogy soha nem tölthetőek újra, iszonyat pici méretben juttatják a bennük lévő anyagot a levegőbe. Ez a tüdőnek nem való. Még nagyobb gond, hogy megkérdőjelezhető anyagok is kerülnek az ilyen készítménybe, ami aztán még le is rakódik a bútorra, és lenyalja a gyerek vagy kutya, cica is. Bár egyes gázokat betiltottak az ózonpajzs védelme érdekében, maga  az elv feleslegesen terheli a környezetet és szervezetünket.  Egy nedves rongyra tégy ezentúl sima, folyékony bútorápolót és törölgesd át a bútorokat. Ha szükséges, száraz ronggyal is.

 

 

#2: Aromás szénhidrogén helyett...

 

Különféle szintetikus "olajok", melyek elvileg ápolást nyújtanak. De eközben masszív oldószerek is kerülnek a termékbe, mely sem lapraszerelt, sem drága, kézműves bútorra nem való. Ezek a vegyszerek még csak nem is kozmetikai minőségűek,azaz a kéz érzékeny bőrét kikezdhetik, és nagy probléma, hogy rárakódnak bőrre, vagy párolognak a levegőben. Kell ez Neked?

 

Ha a zerowaste életmódot igyekszel kialakítani, akkor enyhe szappanos lemosás után némi lenmag,-vagy napraforgó, esetleg olíva olajjal töröld át a bútorokat.  Macerás, de egészséges. Az sem baj, ha a bőrödre kerül belőlük.

 

A méhviasz egyre inkább fogy, és kíméletes megoldás a növényi viaszok használata. Több féle elérhető, mint gondolnád pl. karnauba-, kandelila-, rózsa viasz, napraforgó viasz.

 

#3: Tartósítószerek csökkentése

 

Nagyon durva, hogy háztartási szerekben a mai napig nem igazán érdekel senkit sem a tartósítószer minősége. Pedig körbevesz minket, ruhára, vagy bőrre tapad közvetlenül. Sok kicsi sokra megy-sajnos- így a koktél hatás miatt előbb utóbb ezzel is meg kell küzdenie szervezetednek.

 

 

Minden vegyszer vegyszer-igen, a növényi olaj is molekula-de nem mindegy, hogy az mennyire testidegen anyag.

 

Mi legalább kozmetikai, és a bútorápolóban élelmiszer ipari tartósítószert használunk.

 

A fa ősi építőanyagunk, jól esik egy darab természet otthonunkban. A kevésbé minőségi bútor is meghálálja  agondos törődést. Szánj időt hát rá és olvasd az apróbetűt.

 

Húsvéti takarításra fel!

 

Szép napokat,

Barátsággal: MM Kriszti« vissza
Blog
8 KÜLÖNLEGES dél-amerikai szépségvaj, amit ismerned kell
Cimkék: kiemelt,

Minden okuk megvan a mosolyra a brazil hölgyeknek-a természet bőséggel adta nekik a szépségolajokat, vajakat.Hajuk és bőrük ragyogó és mindig kamera kész.Hogy csinálják?

Tovább
Absolute illóolajok az aromaterápiában
Cimkék: kiemelt,

Úgy tartják, az igazi illóolaj mindig vízgőz desztillálással születik. Ha a terápiás (a gyógyszeriparba hajló…) célokat nézzük, ez így is van. Azonban kémiai összetételük, illatjegyeik lelkünkre gyakorolt áldásos hatásai az „absolute” olajoknál tagadhatatlanok.

Tovább
Emulziós kencék haladóknak: lotion-krém-testvaj
Cimkék: kiemelt,

Ahány bőr és ahány évszak,annyi kedvenc. Könnyed lotion, hidratáló krém vagy tápláló testvaj? Most kiderül a turpisság...

Tovább