Babaruhák mosása 1x1

Babaruhák mosása 1x1

Amikor babamosószert látok a polcon két kérdésem van:egy:adott gyártó akkor mégis milyet gyárt a felnőtteknek?Kettő: ha meg a felnőtt mosószer higított változatát adja el "babásként"miért kerül kétszer annyiba...


Évente többször tesztelünk és teszteltetünk.Sajnos a termékek hatékonyságában nem ismerünk kompromisszumot-zöldülés ide vagy oda. Nekünk nem biznisz, ha hamar elfogy a mosószered vagy a tusfürdőd. Minket más működtet-a vásárló tisztelete, életének könnyebbé tétele hulladékcsökkentéssel. Szeretjük, ha jól jársz, és ezzel a természet is jól jár. Nekünk meg van miért felkelni mindennap,sőt a gyerekeink is félig már űzik az ipart :). ..

Egyik tesztelésünkkor az EcoNut mosógélt ot többféle babamosószerrel vetettem össze. A jóhír, hogy egyik sem alergizált, a rossz, hogy változó volt a hatékonyság. A másik jó,hogy a tenzid (habzóanyag) összetétel so-so, leginkább növényi. A rossz hír, hogy 1 kivételvel (az 5ből) parabén tartósítószer legkeményebb fajtájából. Jah, hogy a cimkeinfó finoman szólva is hiányos? Csak a szokásos maszlag... 5-15% anionos felületaktív anyag,10-15% nem ionos, bla bla. Két dolgot tehetsz: el sem olvasod egyáltalán, csak örülsz, hogy "babatermék". Vagy elolvasod és ki is követeled magadnak a hiteles infót.

Milyen egy jó babamosószer?

-pH ja legalább semleges (7), de jobb, ha az 5.5 höz közelít. Az EcoNut ilyen, hiszen a mosódió kivonat eleve egy enyhén savas oldat.

- nem ionos tenzidekből áll főleg. Miért? Az anionosok bár rendkívül hatékonyan magukhoz vonzzák a pozitív töltésű "koszt", a textilt és a bőrt is kiszárítják. Ezt a finom pamut babaholmik nem szeretik. Ezért is van az öblítőnek létjogosultsága,amikor mosószódát használsz. Lúgos is, anionos is, tökjól mos, de utána minimum ecetes öblítés kell. Jó, ha kéznél van egy bio,kationos öblítő (pl. SensEco). A klasszikus anionos anyagokba most nem mennék bele. SLES, SLS nek nincs helye babamosószerben.

- illatanyagot ne tartalmazzon. Illetve, egyes illóolajok alacsony dózisban (pl. EcoNut 2% ban tartalmazza a levendulát) kellemesek és akár aromaterápiás hatásúak is lehetnek.

-tartósítószer: minden,ami vizet tartalmazó készítmény gyorsan romlik. Ebből komoly fertőzés is ki tud alakulni.Persze ez nem kívánatos. De azt gondolom, hogy a durva parabées tartósítszer,vagy optikai fehérítő maradványok sem a bőrön és  a textílián. Egyes élelmiszer iparban is alkalmazott konzerválószerek ma már remekül megállják helyüket a kozmetikumokban, mosószerekben.

- csomagolás: a tárolás macerás, de talán az is, ha hegyekben áll az üres műanyag kanna a lakásban. Egy kompakt, ügyes öko mosószer megkönnyíti az életed. Az Econut mosógél 3 literje legalább 72 mosást fedez. A kanna HDPE,mely a legjobban újrafeldolgozható műanyag-készül belőle fotel, lámpa és ezernyi más hasznos cikk.Többször is újrafeldolgozható.

 

A babavárás örömteli és soha vissza nem térő időszak: menyire imádtam :). Ugyanakkor mi, zöld anyukák,akik ezt a bolygót egészségesen szeretnénk utódainknak hagyni, nem használunk felesleges kannákat. A babaruhák mosásánál az alábbi 4 egyszerű dolgot alkalmaztam minden környékbeli anyuka és az összes nőrokon tapasztalatai alapján:

1.  Első 3 hónapban minden ruhát külön mostam a felnőtt ruháktól.Minimum 50 fokon.

2. Minden ruhát ki is vasaltam.

3. A mosógélt higtva adagoltam-de amikor ilyen pindurkák, amúgy is max. csak kakifolt keletkezik. Arra meg ott az epeszappan.Igazából csak öblíteni kell a ruhát pl. ecettel. Extra fehérítés aktív oxival.

4. A tetra pelenkát tettem a kis fejük alá mindenhol-a vállamra, az ágyba, védőnéninél, stb. Sima, fehér, semmi extra textil pelus, ami később szuper pelenkabelső lett.

+1: ha már pelus: a mosódió és a mosódiós gél nagyszerű bambusz és gyapjús pelenkákhoz is.

 

Lesz elég dolog, amit szervezned és megoldanod kell. A mosást ne bonyolítsd túl. :)

 

Boldog babavárást és, kisgyermekes éveket!« vissza
Blog
Így marad sokáig friss a kozmetikai olajad
Cimkék: kiemelt,

Az arc,-és testápoló olajok olykor elég borsos áron elérhetőek. Bár cseppenként fogynak el. Hogy sokáig élvezhesd biztonságosan jótékony hatásukat,ezekkel a tippekkel tartsd frissen őket:

Tovább
Bárányszőrbe bújt csodaszer: KERATIN-és VEGÁN társai
Cimkék: kiemelt,

Szögezzük le, nincs növényi keratin hivatalosan.Protein egy fajtája, mely vízoldékony..Másképp kötődik a haj proteinjeihez. És a kreatin is létezik,mint „testépítős cucc” plusz kozmetikai alapanyag.

 

Az igazi hatást azonban egyértelműen a keratintól várhatjuk, és teszi is a dolgát-rengeteg bőr,-és hajápoló termékben megtalálható.

 

Tovább
Ezeket a kozmetikumokat bevetheted a háztartásban is
Cimkék: kiemelt,

Elfogyott a mosószered vagy nem találod, mivel kéne a bőrcipődet tisztítani? Olvasd el tanácsainnkat rohanós év végi napokra.

Tovább