Kozmetikai kategóriák szakértői szemmel I.: bio, vegán,natúr és más

Kozmetikai kategóriák szakértői szemmel I.: bio, vegán,natúr és más

Miért nem hiszenk már az emberek a tömegtermékek gyártóinak? Miért van létjogosultsága a minőségi, valódi táplálást nyújtó, szakértelemmel és szeretettel készült termékeknek? Cikkünkben ízekre szedjük a mai kor kozmetikai kategóriáit összetétel szerint. Vigyázat, hosszú :)


 

Miért fog a natúrkozmetikai szegmens tovább nőni?

 

Egyfelől azért, mert az emberi természetünk ilyen: egészen az 1960as évekig a házi szappanok, a mama kencéje, a sarki fűszeresnél kimért mosószóda, mosószappan volt a „háztartási vegyszer”. Minden, ami utána jött, vagy a bőrünknek, vagy a természetnek egyáltalán nem tett jót-esetleg mindkét területen negatív következményekkel járt. Egy valaki azonban igazán jól járt: aki felfedezte, hogy a kőolaj olcsó, szinte kifogyhatatlan, szerteágazóan alakítható alapanyag a kozmetika,-és háztartás vegyiparnak is.

 

Ugyanakkor az autóipar, a légszennyezés a kőolaj megvetését vonta, vonja maga után. Tény, hogy millió tonna kg-ként csapoltuk, csapoljuk meg a Földet javarészt üzemanyag, fűtőanyag és alapanyag miatt. A kőolaj, mint kozmetikai alapanyag önmagában persze nem bűnbak egy esetleges egészségügyi probléma mögött.

 

Miért kell, hogy egy natúrkozmetikum is többé-kevésbé azt „tudja”,mint a többi termék?

 

Hozzászoktunk a hatalmas habzáshoz, a csilivili dobozokhoz. Illatok, színek, fura alakú parfümös üvegek tették fogyasztói társadalmunkat szinte függővé. Életünk része lett az egyre hangosabb és rikítóbb reklám, amiben egyre többet hazudtak. Egy idő után már nem lehet jobban teljesítő tusfürdőt vagy mosószert készíteni. Bakker, az a dolga, hogy segítsen a fürdésben. Legyen tiszta a hajam, bőröm. Még jó, hogy énekelni, táncolni nem kell szerencsétlennek, nem? Csak éppen mindezt egy „mezei” szappan is tudja.

Aki egy kicsit is tanult marketinget tudja, hogy a reklám érzést ad el. Mindig más és más tulajdonságunkat kényezteti a kép,-és hanganyag a mind több profitért.

 

 

Téged meg lehet vezetni?

 

Pedig a ma embere már tudatos. Tájékozott és tudja, mit akar. Ezért hamar rájön, ha „csak” vevő robotot akarnak belőle csinálni. A mi termékeink tudatos embereket szólítanak meg, akik a mai kor kényelmét nem feadva, mégis a természet szavát követve, a harmóniát fenttartva akarják élni mindennapjainkat. Nincs kompromisszum. Modern alapanyagok megfizethető termékeinkben testesülnek meg mind több bolt on-line és off-line polcán. Az egész család számára.

 

Vannak persze hatóanyagok, vagy már-már a gyógyszer határán mozgó molekulák, melyek javítják a bőrérzetet, valóban feszesebbé teszik a bőrt érzésre, illetve elkendőzik a hibákat. Szeretjük is ezeket, és amelyeket növényi, fenntartható alapanyagokból izolálnak, szívesen tesszük mi is kozmetikumokba. Kellő mennyiségben, kellő egyéb anyagokkal-mint egy finom koktél, amivel a szép bőrre koccintunk :).

 

 

Jó képben lenni, melyik típusú kozmetikum a megfelelő Valakinek az alábbi szempontok szerint:

 

- Életmód (vegán, aktív városi fiatal, minimalista vagy éppen egészségére odafigyelő nagymama)

 

- Világszemlélet (környetvédelem, magyar termék rajongó, kísérletező, stb.)

 

- Esetleges allergia, bőrbetegség (tartósítószer, vagy akár sheavaj)

 

- Vásárlási szokás (inkább online, ahol szinte az egész világ elérhető vagy inkább a helyi bolt)

 

- Anyagi helyzet (ér -e 12 000,-Ft ot egy tusfürdő, vagy jó lesz az 1800 vagy akár a 600,-Ft-os, vagy mindenképp az USA-ból rendel valaki).

Az anyagiakat kicsit kifejtve a kép nem fekete-fehér. Ha végiggondoljuk, hány olcsó, de rossz minőségű termék landol a csatornában, a kukában vagy a felmosóvízben, máris láthatjuk, hogy a drágább nem is feltétlenül az. A szélsőséges példák persze mindig is létezni fognak, de ettől színes a világ.Élni és élni hagyni. Van, akinek a legolcsóbb tusfürdő sem kezdi ki a bőrét, és van, aki szívesen vesz ilyesmi sok sok ezerért.

 

 

Kozmetikum kategóriák

 

Mind, az alábbi 5 kategóriában megtalálható a, kategóriájához képest olcsó és a luxus (prémium) áras termék is. Annyit megsúgok, hogy nem biztos, hogy óriási különbségek vannak összetételben...

 

BIO 1. kategória: EGYÖSSZETEVŐS=100% bio, növényi eredetű,mely nem ment át semmiféle fizikai vagy kémiai átalakításon. Pl.bio sheavaj. A legtöbb élelmiszert is ide raknám, ami bio. Például bio tej, csirkehús, érkezési olívaolaj, vagy akár tofu. Sookszor használják ezen összetevőkre a superfood kifejezést. Bőrápolóknál divatos a "skinfood" megnevezés.


 

BIO 2. kategória: TÖBB ÖSSZETEVŐS= Minimum 75-95%-ban bio alapanyagokat (zsiradék,emulgeáló,tenzid,stb.) tartalmazó "kész" kozmetikum. Több minősítő szervezete is van. Léteznek tusfürdők, fogkrémek, arckrémek. Élelmiszerben talán kolbász, szendvicskrémek eshetnek ebbe a kategóriába.

 

Natúrkozmetikum kategória: 95-100% között kizárólag olyan növényi alapanyagot tartalmazó termék, mely legfeljebb fizikai átalakításon ment át a "leszüreletelése" óta, vagy legfeljebb engedélyezett kémiai átalakításon. Lásd: ISO 16128. Több minősítő szervezete is van.

 

 

Zöldkozmetikum kategória : Egyfelől megegyezik a natúrkozmetikummal. A receptúra tervezésénél kiemelten fontos szempont a fenntarthatóság (pl.pálmaolaj kerülése) és a minimalizmus (multifunkcionális alapanyagok, egy termék több célra). Hnagsúlyos az újratöltés promotálása, a hulladéktöbblet törvényileg lehetséges csökkentése gyártás, feldolgozás, csomagolás során. A fogalmat bevezette Magyarországon 2017-ben: MosóMami Kft

 

 

Klasszikus kategória: Állati,-és szintetikus alapanyagok felhasználásával is készült mindennapi termékek. Lehet, hogy elvétve van, ahol nincs állati összetevő-itt találkoztunk olyan termékkel, ami „vegán” feliratot alkalmaz a terméken,ezzel egészségesebbnek tüntetve fel azt. Jellemzően kideríthetetlen a valódi gyártó ,ahogy az alapanyagok eredete (pl. szintetikus vagy növényi, vagy kozmetikai vagy ne adja az Ég ipari SLS,SLES, PEG, PPG ) ,feldolgozása is.

Ebben a szegmensben még kissé csalódást okozhat, hogy olyan "hívó" szavakkal, összetevőkkel kecsegtetnek a gyártók, melyek szinte alig vannak végül benne a termékben. Pl. "100% mandulaolajjal" készült. Igen, az a picike mandulaolaj, mai benne van, az valóban egy 100% os olaj...

 

A jó hír, hogy közös ebben a 4 kategóriába, hogy Biztonságosak, és nem tartalmaznak mutagén vagy rákkeltő anyagot az EU 1223/2009-es rendelete és annak mellékletei szerint!

 

Orvosi segédeszköz és patikai keverékek kategóriája : Ezzel a típusú kozmetikummal idén találkoztam először, egy tetüírtó sampon kapcsán. Fiam osztályában merült fel a probléma, hát oké, beadom a derekam, veszek a patikában sampont. Otthon észreveszem, hogy az összetétel tök homályos, kideríthetetlen, se INCI, se hatóanyag nem tiszta. A sampon amúgy érezhetően gyatra- igaz, 10 éve nem vettem bolti sampont. Egyeztetek a gyógyszerésszel, Gyártó, forgalmazó nem válaszol. Sajnos ismerős gyógyszerész adja meg a választ: ez a sampon orvosi segédeszköz, más szabélyok vonatkoznak rá, de ha az OGYÉI megadta az engedélyt, biztos rendben van...Nem, nincs rendben. Szerencsére a tetü nálunk nem bukkant fel, a sampon jó lesz felmosni...

A gyógyszertárban kevert kencék többsége szintén érdekes. Korábban volt, hogy vettem szüleimnek speciális ápolót, vagy első gyereknél szófogadóan kiváltottam a sok mindent. Nem adnak INCI-t esélyem sincs tudni, mégis mi kerül a bőrünkre. Jellemzően a leggyatrább parabén tartósítószer kerül bele-korra, nemre való tekintet nélkül. Tisztelet a kivételnek. Van olyan gyógyszertár,aki vásárol sheavajat és népszerű kencéjükbe kerül.

 

 

Itt még kell kutakodnom, de egyenlőre abban bízok, nem kell még egyszer ilyen sampont, vagy szteroidos krémet vennem a jövőben. Nem a gyógyszerek ellen lobbizik a zöldkozmetikum gyártó, csupán tisztességes tájékoztatásért.


Szóval, ebben a a nagy kesze-kuszaságban ezentúl Te is megvizsgálhatod a Neked kedves kozmetikumot. Ha sikerül beazonosítanod,melyik kategóriába esik, könnyebben tudsz dönteni.

 

Ha tetszett a cikk, add tovább !:) Szép télies napokat, jó egészséget kívánok!

 

Barátsággal: MM Kriszti« vissza
Blog
Mogyoró és/vagy sheavaj allergia esetén milyen bőrápolót válassz?
Cimkék: kiemelt,

A természet legjava bőrünknek is kijár.De a környezeti hatások ma már sok étel intoleranciás és kifejezetten allergiás gyermekek, felnőttek életét keserítik meg...

Tovább
Ezért ne adagold túl a mosószered!
Cimkék: kiemelt,

Bár a reklámok mást sugallhatnak, a mosás egyáltalán nem olyan nagy tudomány, és okos adagolással sokat spórolhatsz.

Tovább
Így megy az utántöltés nálunk- FAQ
Cimkék: kiemelt,

Sokan kérdeztétek, a gyakorlatbanhogy néz ki az utántöltés mosószereinknél. Ezekre gyűjtöttükössze-az elmúlt bő 1 év tapasztalatát- és a gyakran feltettkérdéseitekre a választ.

Tovább