Alapozó öko háztartási tippjeink (újra)kezdőknek

Alapozó öko háztartási tippjeink (újra)kezdőknek

A mosószóda a háztartás sheavaja. Ha van otthon egy zacskóval, nagy gond már nincs a mosással-takarítással. Erre az ünnepek alatt jöttem rá...


Mikor fogy el a mosószergyártó mosogatószere? Január elsején reggel 10 kor. Oké, macska evett, ma kibírja, a mai nap a családé. Nézzük akkor, mivel lesz tiszta a malacsültes odakozmált tepsi. Meg az a tucat tányér és pohár....És be kéne áztatni a csupasár télikabátokat  másodikán hajnalban (elsején nem mosunk ugyebár) a Noés program után.

 

Gond egy szál se, a jó cserkésznek mindig  van otthon  mosószódája :).

 

Ez a jó öreg lúgos por, amiből kicsi is elég. Mos, takarít, súrol, és közben nem okoz környezeti katasztrófát. Nem habzik feleslegesen. Nem illatozik és már a gyermekorvosok is kivülről fújják a nevét és ajánlják: a mosószóda.

 

 

Moss vele-ahogy a Nagyi

 

Egészen az 1960-as évekig kimérték a mosószódát boltokban. Volt még hozzá mosószappan és ennyi. Aztán a szintetikus etoxilált zsír alkoholok, SLS és társaik átvették az uralmat. ma már hozzászoktunk, hogy minden habzik, illatos és "intelligens". Tégy egy próbát a mosószódával. Nem fakítja a színeket és szépen mos. Foltokat nem távolít el, de ahhoz számos más praktikánk van, amire nem megy rá a bőröd és a pénzed ITT: http://mosomami.hu/MOSOMami-Blog/Ezekkel-a-gyors-tippekkel-tobbe-nem-gond-a-foltok-kezelese

 

 

Így használd: szórj a ruhák közé 4 evőkanálnyi mosószódát, indítsd a programot. Ha a mosószer adagolóba teszed a szódát, akkor alcsonyabb hőfokon hajlamos nem teljesen feloldódni. Öblítőnek bőven elég az ecetes, illóolajos víz is.

 

Áztasd elő az igazán zsíros, koszos konyharuhákat- víztakarékos megoldás

 

A használt fürdővíz felhasználásának egyszerű módja, hogy beáztatunk kényes ruhaneműt vagy extra koszos konyharuhákat. Ezek mindig  olyan darabok, amiket nem szeretnénk a többiekkel együtt mosni.

 

5-10 liter vízhez adjunk 2-3 evőkanál mosószódát és hagyjuk szépen órákat is ázni, Utána elég a kézi öblítés, esetleg kell még egy kör áztatás. A szennyeződés adja. Ez a módszer számos foltot is szépen kiszed, és fehérebbnek is tűnik a textília.

 

 

Súrolószer- a bolti helyett

 

Nézd csak meg a bolti súrolószerek összetételét és meglepődsz. Javarészt ezek is mosószódából állnak (nátrium karbonát).  Te magad is készíthetsz ilyen pépet: 1 evőkanál mosószódát keverj pépessé langyos vízzel,némi illóolajjal és cseppnyi mosogatószerrel. Így nem fogod karcolni a felületeket.

Használhatod kerti bútorok, gyerek játékok, kutya tányérja, fuga és más eldugott sarkok tisztításához.

 

 

 

Mosogatás-biztos megoldás agresszív tabletták helyett

 

Durván odakozmált tepsiket egyik mosogatógép sem mosogat el 1 körben. A reklámok  mást mutatnak és a gyakorlat is. Sokszor nem mondják el, hogy 1 tabletta heylett kettő is kellhet. Ezek a tabletták ráadásul még a vegyész számára is lenyomozhatatlan  mennyiségben és minőségben kerül a dobozba...

Kell ez Neked és a családodnak?

 

Mosogatóporunk javarészt nekünk is mosószódából áll. De önmagában is megállja a helyét, ahogy a lenti képeken látszik :)

 

 

A fogyasztói társadalom, az öblítő illatú világ környezetünket rombolja tovább. Valóban úgy használják sokan a reklámozott csilivili termékeket, mintha semmi sem számítana. pedig a mi felelősségünk úgy élni, létezni, működni,dolgozni, hogy közben az "élni és élni hagyni" elvét kövessük.

 

Próbálj mindennap egy picit tenni ezért is. Van rá idén még 362 napod :).

 « vissza
Blog
Pelenkamosás higiénikusan 30 fokon-recepttel!
Cimkék: kiemelt,

Többen kérdeztetek a pelenka fertőtlenítésről, kell-e külön termék vagy melyik mosószer jó ilyesmire. Most feltárjuk a titkot ...

Tovább
Ezeket ismerted? Trükkös helyek tisztítása
Cimkék: kiemelt,

Még ha nem is vagy takarításmániás, érdemes lehet újrahasznosítani használati tárgyainkat a makulátlan tisztaságért.

Tovább
Diétát támogató illóolajok
Cimkék: kiemelt,

Még a legelszántabb diétázónak is jól jön egy kis segítség-ha fogytán az akaraterő. Ebben is segít az aromaterápia. Egyes illóolajok pedig a rendszeres (napi 5 perc is az!) mozgást egészítik ki bőrtónust javító hatásukkal.

Tovább