Babakozmetikumok-ezekre ügyelj!

Babakozmetikumok-ezekre ügyelj!

A babák szuper érzékeny bőre egyedi igényű. Biztos, hogy a tucat termék nem nekik való, még ha egyes gyártók rá is írják, hogy „baby”. Segítünk, hogy felismerd, melyik a biztonságos baba kozmetikai összetevő, mely életkorban mire van szükség.Miért fürdetjük az újszülöttet?


Egyfelől azért, mert a víz ellazítja, újra a vizes közegben "lubickol",miközben érzi a fürdetője gyengéd érintését, ölelését. Van mód meztelenül összebújni, szoptatni utána-ha jó az idő, akkor csak a lenge textilpelenkát tedd a popsija alá, mert beindul a pisi-kaki :).
Másfelől azért is fürdetjük, hogy majd a későbbiek során se féljen a napi mosakodástól és ez a rutin szokássá váljon. Az első 6 hétben biztosan nem a valódi "tisztításról" szól az esti fürdetés, kivéve ha nyakig kakis a baba...
A kisbabák bőre ötször vékonyabb (így érzékenyebb) a felnőttekénél. Ezért is kell minimálisra venni a náluk használatos kozmetikumok számát.

 

 


Mikortól kell valóban tisztítani a babák bőrét?


Általában nagy melegben, vagy speciális körülmények között bepállik a baba bőre. Ilyenkor az izzadság, kosz irritálhatja a baba bőrét. Gyakran jelenik meg koszmó is a fejen. A hozzátáplálás  szintén egy "színes" történet, és a mászás-kúszás, homokozás is már bőven hagy lemosni valót. Összességében tehát a téli babákat 2-3 hónapos kortól, a nyári babákat 4-6 hetes kortól. Azonban az anyaságban az a szuper, hogy semmi sincs kőbe vésve, se könyvekbe.Te tudod mi a legjobb a kisbabádnak.

A koszmót nagyon egyszerűen olajjal tudjuk feláztatni, majd kis fogkefével óvatosan lekapargatni a baba fejéről (a fej lágy részeire ügyelni kell!). A bőrszárazság is jellemző tünet kisbabáknál, illetve a pelenka kiütés.Mindkettőt meg lehet előzni mandula, vagy olívaolajos kenegetéssel. Popsikrémben jó szolgálatot tesz a cink oxid.

 


Mitől lesz gyengéd egy babakozmetikum?


Teljesen természetes, törvényileg kötelező, hogy egyetlen kozmetikai készítmény sem lehet:
- irritatív a használóra nézve
- egészségkárosító


Mégis, sok kozmetikumban a mai napig megkérdőjelezhető illatanyag, tartósítószer, színezék és kőolaj eredetű összetevő van. Sok extra hatóanyag is súrolja a kozmetikum/ gyógyszeripari hatóanyag határát. Korábban a baba kozmetikumoknál csak az volt az elvárás, hogy ne legyen benne illatanyag és színezék. Valóban, ezzel már jelentősen csökkent az irritáció esélye. Ugyanakkor később derült ki, hogy az anionos felületaktív anyagok szárítják a bőrt, ami akut irritációhoz, gyulladásokhoz vezethet. Így egy idő után az anionos SLS és társait is kivonták a baba kozmetikumokból.

 

Ami a laborbevizsgálást és egyéb határértékeket  illeti, az alábbiakban tér el a babakozmetikum a felnőttekétől:

 

- Egyes tartósítószerek, színezékek, illatanyagok 3 éves kor alatti korosztálynak szánt készítményben tiltottak. (gyártók a Cosing adatbázisban nézhetnek utána, mely teljesen ingyenes)

 

- Bizonyos  illóolajok és hatóanyagok erősen határértékhez vannak kötve.

 

- A gyártónak be kell vizsgáltatnia bőrérzékenységi szempontból a terméket.

 

- A mikrobiológia szigorúbb: míg a felnőttekében 1000 db lehet a maximális összcsíraszám, addig a gyermekekében maximum 100. Ezért az ún.eltarthatósági vizsgálat is szigorúbb.

 


 

 

 

GY.I.K:

 

# 1:  Minden vegán kozmetikum jó a kisbabámnak?

 

Szerintünk nem. Sőt, gyakran találkozunk ma azzal a jelenséggel, hogy az is "vegán" amiben kőolaj származék van. Végülis, a gyártó nem hazudik: a parabéneket nem állati forrásból állítják elő. Szintén fontos, hogy nem minden növényi olaj megfelelő sem a gyermekek, sem a felnőttek számára. Gondolni kell a mogyoróallergia megelőzésére, illetve összetevőknél a gluténra.

 

#2: Minden bio kozmetikum jó a kisbabámnak?

 

Ez is érdekes. Nem feltétlenül jó. A bio kozmetikum bár egy magas minőségi standard, de fontos, hogy kisbabáknak szánt termék legyen. Egyes, felnőtteknek jó összetevő a babákat irritálhatja: pl. Q10 koenzim, ránctalanító aktív anyagok, mélytisztító aktív anyagok,stb.

 

#3: Biztonságos, ha magam készítem a fürdetőjét?

 

Ha egyszer szánsz rá 15 percet, hogy rendesen megtanuld elkészíteni, igen. A gyengéd nem ionos tenzidek gondoskodnak a tisztaságról tetőtől talpig. Pl. ez >> http://mosomami.hu/product/Lauryl-Glucoside  

Nem szárad ki a fej érzékeny bőre, és nem is irritatív, hiszen cukorból van.

 

#4: Gyengéd, minőségi natúrkozmetikummal fürdethetem a kisbabámat?

 

Általában elmondható, hogy ezek mind növényi, kímélő tenziddel készülnek. Tehát igen, megfelelő higítással. A kozmetikum háttérdokumentációjáról kérdezd a gyátót. Ha lelkiismeretes, akkor tud Neked információt adni az összetevők irodalmáról, tapasztalatokról és a gyártásról is. Bőven higítva-pl.  kis kád vízhez 1 kiskanál- lassan bevezetheted a "habos" tisztítást, ha már szükségét látod.

 

 

 

 

A kisbabák és az idősek bőre nagyjából ugyanolyan sérülékeny és érzékeny. Különösen fontos, hogy ne terheljük feleslegesen az immunrendszert , és az érzékeket ne zavarjuk meg felesleges erős illatokkal, túlzott mértékű tisztítással. Ha megteheted, inkább vásárolj vagy készíts a babádnak kifejezetten az ő bőrére tervezett minimalista fürdetőt.

 

A kevesebb itt is több.

 

Szép késő nyári napokat!

 

Szeretettel: MM Kriszti

 « vissza
Blog
Bőröd hálás lesz érte: Szűz kókuszvaj tetőtől talpig
Cimkék: kiemelt,

Pillanatok alatt trópusi tájakon érzed magad, miközben bőröd issza a hidratáló,tápláló olajat.November elején pont erre lesz szükséged.

Tovább
Újratöltésre fel Magyarország!
Cimkék: kiemelt,

A csomagolásmentes boltoknak és a kitartó, valóban tenni akaró bioboltoknak, közérteknek köszönhetően itthon is egyre több a mosógél,-szappan újratöltési pont. Hogy ez nekik és nekünk mennyi plusz munka-nem kérdés. Hogy a környezetnek mennyivel jobb?- na ez az igazi zöld biznisz :)

Tovább
Sheavaj: színtől az illatig
Cimkék: kiemelt,

Ha évente egynél több tégely sheavajat használsz el, belefuthattál két teljesen különböző gyártási tételszámú termékbe. Színe, illata meglepően különbözhet.Elmondjuk miért.

Tovább