A jövő csomagolóanyagai már az ajtón kopogtatnak

A jövő csomagolóanyagai már az ajtón kopogtatnak

Tedd a szívedre a kezed: lehet -e még tovább fokozni a kozmetika ipar kínálatát? A csomagoláson viszont muszáj változtatni!


Lehet -e, hogy még mindig van olyan alapanyag,vagy formula, amitől aztán örökre fiatalos vagy varázslatos leszel? Kell-e még fejleszteni a kozmetikumokat, vagy inkább az alapanyagok fenntarthatóságára és a csomagoló anyagok reformjára törekedjünk ezentúl? Meg kell érteni: a szépséged 4 forrásból merít:

- táplálkozás (nyomelemek, vitaminok, zsírok, fehérjék, szénhidrátok, olykor táplálék kiegészítők pl. Q10)

- mozgás (izzadás, fokozott vérkeringés, nyugodt légzés-esetleg dohányzás elhagyása ezzel párhuzamosan)

- bőrápolás (a kevesebb több elvén)

- pozitív gondolkodás (járj társaságba, keress minőségi időtöltési lehetőséget, hobbit)

 

Mire kell, hogy figyeljen a kozmetika ipar a jövőben?

 

1. Egyrészt, még több hangsúlyt kell fektetni a megújuló alapanyagokra. Őszíntén mondom, szerintem nincs több  olyan testápoló, lotion, dezodor, sampon, ahol a jelenlegi hatásfoknál nagyobb csodát lehetne adni a vásárlóknak. Egy átlag multi (vigyázat, a nagy márkák olykor megtévesztően okos taktikával vásárolnak fel jól hangzó, natúr, fél-natúr márkákat, mert tudják, hogy az eredeti giga márkának a kutya sem hinné el, hogy az van a flakonban, amit mondanak) fő szempontja  a profit, és a vásárlók lenyűgözése kiváló hatású termékkel kiváló áron. A formulák alig-alig változtak az elmúlt években, de a csilivili dizájn és reklám mindent képes elhitetni velünk.

 

 

A kisebb manufaktúrák, natúr vonalon pedig már első naptól szigorúan veszik a fenntartható alapanyagok előnyben részesítését. Igaz, náluk a gond, hogy drágábban tudják előállítani a trméket, mert nem vesz meg egy hordó olajat, emulgeálót, akérmit, és nincs mögötte komplett marketing csapat. Tehát a feladat adott: a megujuló forrásból származó alapanyagokat jóárasítani kell és még átláthatóbbá tenni az előállítási folyamatokat. Mely alapanyagokat érint ez első körben?

 

 

a.) tenzidek: habzó anyagok

b.) emulgeálók

c.) zsÍros olajok

d.) hatóanyagok- ma már egy zöldvonalas kozmetikumnál nem csak az a fontos, hogy "natúr" legyen, de hozza a kívánt eredményt.Ehhez hatóanyagok kellenek, melyeket manapság a CO2 kivonatolás biztosít többek között.

 

2. Másod sorban a csomagoló anyagok és azt azt szabályozó törvények ésszerűsítését kell összhangba hozni. Jelenleg az újratöltés nem megengedett (higiénia, macera, stb.). A "csupasz" szappan, samponszappan, fürdőbomba sem megengedett. Tehát első körben nézzük a csomagoló anyag alternatívákat:

 

- üveg

ELŐNY: nem túl drága, lehet csinos is, és higiénikus. Könnyen tölthető, de a tartósítószert körültekintően kell megválasztani. Újra lehet tölteni!

HÁTRÁNY: törékeny.

 

- papír doboz, tubus

ELŐNY: öko. Főleg re-papír az alapja. Jól matricázható, nyomtatható.

HÁTRÁNY: Jelenleg vizbázisú termék hordozására nem alkalmas. Átázik és szállítás során is sokszor sérülhet, nyomódik, elázik, stb. Költsége nagyon magas (kb. 1 EUR =250-330,-Ft per darab!). Nem lehet újra használni.

 

(a kép az SKS Bottle and Packaging tulajdona!)

 

 

A BoHo Green dekorkozmetikumai a papírtubus és re-műanyag kombinációit használják >>>http://mosomami.hu/category/BoHo-Bio-Sminkek

 

- papír zacskó

ELŐNY: öko és megfizethető. Jobb választás a tasakos, esetleg bélelt tasak. (a bélelteknél van olyan ragasztott,ami nem szedhető szét sajnos!)

HÁTRÁNY:Jelenleg higiénia szempontjából nem kapható megfelelő tasak. Ráadásul a vásárlók nem is látják benne a terméket (pl. agyag, színezőpor). Az ablakos tasak valamivel szerencsésebb  megoldás, de kevés, tömbös anyagot bír el: pl. kakaóvaj pasztilla, tömb, sheavaj esetleg.

 

- re-műanyag termékek, tubusok

ELŐNY: biztosan feldolgozásra kerül a műanyag hulladék.

HÁTRÁNY: egyenlőre nagy mennyiségben adnak csak el és az is borsos áron. A manufakturák szintjén még nem elérhető.

 

- fém tégelyek:

ELŐNY: akár újratölthető is lehet. Tartós, mutatós.

HÁTRÁNY: nem mindeg típusú termékhez jó-pl, túl folyékony krémet nem bír el. Egyes anyagokkal összeférhetetlen lehet. Gyakorlatilag csak tégelyt,esetleg palackot lehet gyártani fémekből.

 

Az évi 8 millió tonna műanyag hulladék arra hívja fel a figyelmet, hogy a kozmetika iparnak lépnie kell.  Te is tehetsz egy fenntarthatóbb jövőért. Ha picit átalakítod a fogyasztói szokásaid, nem csak spórolni fogsz, de csökkented a hulladékot és, teszel Magadért is. A kevesebb több :)

 

Várjuk vissza a nyarat :)

 

Szeretettel: MM Kriszti« vissza
Blog
Így megy az utántöltés nálunk- FAQ
Cimkék: kiemelt,

Sokan kérdeztétek, a gyakorlatbanhogy néz ki az utántöltés mosószereinknél. Ezekre gyűjtöttükössze-az elmúlt bő 1 év tapasztalatát- és a gyakran feltettkérdéseitekre a választ.

Tovább
Babakozmetikumok-ezekre ügyelj!
Cimkék: kiemelt,

A babák szuper érzékeny bőre egyedi igényű. Biztos, hogy a tucat termék nem nekik való, még ha egyes gyártók rá is írják, hogy „baby”. Segítünk, hogy felismerd, melyik a biztonságos baba kozmetikai összetevő, mely életkorban mire van szükség.

Tovább
Szigorú vagy biztonságos? Kozmetikumok helyes cimkézése az EU-ban.
Cimkék: kiemelt,

Mint ahogy az állatkísérlet is tiltott az EU-ban több éve már, úgy afelől is biztosak lehetünk, hogy egy EU-ban készült kozmetikum ISO szabvány szerint kerül gyártásra egészségünk érdekében.

Tovább