Ápoló olajok helyesen:TETŐTŐL TALPIG

Ápoló olajok helyesen:TETŐTŐL TALPIG

Argántól a Tamanu olajig ma már minden kapható itthon is. Hogy valóban szépségedet szolgálják, érdemes megfelelő mennyiségben és módon használni őket...


Te milyen  kozmetikumot vinnél Magadra egy lakatlan szigetre? :) Az a "must have", ami Neked egy alap jól ápoltságot és biztonságot nyújt? Nálam a sheavaj ilyen. Évente több tucat újdonság (mármint nekünk, civilizált európaiaknak újdonság csupán) érkezik a kezeink alá. Baobab, tamanu, uborka, paprika,papaya és számtalan más olaj.

Bőrünk két összetevőre szomjazik: vízre és olajra.Mindkettő hiánya bőrszárazságot okoz. A vízhiányos bőr ráncos, színtelen. A zsírhiányos petyhüdt, fénytelen. Táplálkozásunk során mind kevésbé adjuk meg ami testünknek kell. Jóféle olajos magvak, minőségi fehérjék, sok sok antioxidáns és az éltető víz.

A kozmetika ipar rengeteg vizet használ a gyártások során. A víz egy része a termékekbe megy. Egyes krémek akár 90% vizet is tartalmazhatnak :). Másik fele a mosogatás. Szintén energia pazarló a melegítés-emulziók készítése során. Ezért is nagy rajongója vagyok az egyszerű, olajos kencéknek. Aznban nem mindegy hogyan használod őket. Hiszen pattanásos arcot nem szeretnél. Kiszáradt bőrt sem. A tocsogós olajos érzet szintén nem a Te műfajod, ugye? Gondoltad volna, hogy még zsíros bőrre is használható olajkozmetikum? Nézzük is, hogyan.

HOGYAN HASZNÁLD?

ARCÁPOLÁS: mindig mindig enyhén nedves bőrre vidd fel az olajat. Így egyfajta emlziót hozol létre (víz+olaj keveréke) a természetes bőrön lévő olajtartalommal együtt. Szépen körkörösen masszírozd be, lentről felfelé és bentről kifelé haladva.

MASSZÁZS: tipikus bázis olajok: mandula, szója, kókusz, napraforgó, olíva. Teljes testen kiváló stresszűzők, különösen ahogy az ayurvedikus kezelésekben használják: melegen, csepegtetve...

PARFÜM: illathordózónak méhviasszal kevert jojoba olaj a legjobb. (pl. 50 g jojoba, 20 g méhviasz, illóolaj keverék)

MENNYIT TEGYÉL A BŐRÖDRE?

ARCÁPOLÁS: néhány cseppet tégy az arc egyes pontjaira, bőven elég lesz. Bőrünk évszakonként és életciklusonként is változhat, ezért az olajokat váltogatni fogod.

TESTÁPOLÁS: igény szerint akár pakolás is készíthető az olajos kencékből. A láb vagy kézápoló pakolást egész éjszakára magadon hagyhatod, cérna zoknit,kesztíűt húzz rá. Reggelre garantáltan babapopsi finomságú bőrérzet lesz a jutalmad :).

Az idei nyár meglepett minket, d emég így is, a napi arcápolást nem hagyhattam ki néhány csepp ligetszépe olajjal.

MELYIk OLAJAT?

Vannak ún. "jolly joker" olajak, melyek zsírsav és viasz tartalmuk,valamint az ún "elszappanosíthatatlan rész" tartalmuk miatt szinte minden bőrön javulást hoznak. Ilyen a jojoba,-mandula,napraforgó,rizskorpa olaj. Hajra a jojoba, argán, olíva olaj, valamint a kókusz a legkeresettebb.  Nagyon száraz bőrön a ligetszépe, olíva olaj valamint a sheavaj hoz szebb megjelenést. Egyúttal gyorsan enyhítik a viszketést, és selymessé varázsolják a bőrt. A kókuszpálma félék családjába tartozó növényi olajok mindig magas víztartalommal bírnak. Szűz kókuszvaj, babassuvaj és murumuru. Már-már szilikon szerű bőrérzetet biztosítanak. És ha már víztartalom, ha mégis emulzióra vágysz, mennyit is használ a zsírfázisban belőlük?

Nos, ha O/W-ről beszélünk: 7-15%. Ha pedig W/O akkor 25%-tól... A legjobb kencébe való zsírfázist adó összetevők pedig:  a sheavaj, méhviasz. Utóbbi vékony filmréteget képez és pajzsként védelmezi bőrünket.

 

Szépülős napokat kívánok!

Radnainé Kriszti

Biokozmetikai vegyész« vissza
Blog
Feketeszappan-MIÉRT A GHÁNAI AZ IGAZI?
Cimkék: kiemelt,

Sokan próbálják utánozni, de van, a mikor a vegyész is belebukik :).GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Tovább
Hogyan segít a NEEM OLAJ a pattanások ellen és a kertben?
Cimkék: kiemelt,

Tekintélyes Azadirachtin tartalma, optimális zsírsav összetétele -plusz a sok egyéb hasznos aktív anyag teszi a neem olajat tökéletes bőrápolóvá. A kertészek csak mostanában fedezik fel...

Tovább
Itt az ideje, hogy Te is öko-ra válts
Cimkék: kiemelt,

Azt a 3 fő érvet írtuk össze Nektek, amit eddigi visszajelzések adtak-ki miért kezdett bele /tért vissza a zöldebb háztartás vezetésre. 10 évből szemezgettünk. Biztos, hogy ami régebben talán csak hippi békeharcos hobbinak tűnt, ma már alap kéne, hogy legyen: mosás, takarítás a környezet megóvása mellett.

Tovább