5 indok,amiért a Te nagyszüleid is Zerowaster-ek

5 indok,amiért a Te nagyszüleid is Zerowaster-ek

Okoljuk az elmúlt bő 60 évet amiért a műanyag zacskók, a vegyipari szennyezés, a túlhalászat és mindenféle környezetszennyezés a tetőfokára hágott. Probléma, hogy a kezdetben a mosószernek kitalált szappanhelyettesító SLS és társai a kozmetikai iparba is bekerültek-és maradtak a mai napig. Gond, hogy mindenkinek okos kütyüje van miközben a sugárzásokról mintha senki sem beszélne.


Hidd el a helyzet nálunk,Magyarországon még mindig „istenes” ami a fogyasztást illeti: néhány ismerős,aki pl. az USA-ban járt, nem tudott azokkal a giga XXL-es mega gyorskaja kiszerelésekkel, 15 literes popcornokkal mit kezdeni, amit az arcodba tolnak mindenhol. Nem divat otthon főzni, de gyorsan fogynak a muffinok, persze főleg előre csomagolt verzió.

Szóval Budapest méltán népszerű a turisták körében, és ha szemfüles vagy, a bolhapiacokon még ma is kifoghatod azokat a vitathatatlan „bűnjeleket”, melyek hírdetik, hogy a Te nagyszüleid is mai szemmel nézve zero waste életet éltek.

 

#1: Piacozás

 

Valahogy a „régi rendszerben” különösebb macera nélkül a kistermelők árui eljutottak a legközelebbi piacra, és mind el is fogyott. Akinek kertje volt, megművelte. Emlékszem mi főleg a Kispesti piacra jártunk, ahol nyáron a szivárvány minden színe belekerült a kosárba, télen csak répa, krumpli, esetleg káposzta. Az élelmiszer pazarlás elképzelhetetlen volt. Kenyérből készült főételtől az édességig minden (ha maradt) és a komposztot a baromfiudvar eltakarította.

 

(kép forrása: kispestipiac.hu)

 

PIACOZÁS MA: Tapasztalatom szerint a piac általában olcsóbb,mint az átlag szupermarket pl. gyümölcs zöldség tekintetében. A helyi árusok mindig nagyon kedvesek ha vászonszütyőben vagy dobozkában kérem a terméket. A frissesség garantált és biztos, hogy piaci áruból semmi sem köt ki feleslegként a szemetesben.

 

#2: Szatyrok

 

Írtó ciki volt kamaszként, de gyerekként nem zavart a csíkos szatyor. Igen, ez olyan műanyag szálakból szőtt szatyor, ami 5-től 25 kilóig mindent vitt és tuti, hogy az oroszoktól kaptuk J, mert elnyűhetetlen volt. A csíkozása olyan volt, hogy szerintem a világűrből is látszott. Szóval faluhelyen bicikli nem létezett csíkosszatyor nélkül, néha még tyúkokat is szállítottak benne….

 

MIT HASZNÁLJ MA HELYETTE? Szerencsére több cég is már csak papírba vagy vászontáskában ad ki árut, illetve megszüntették az ingyenes zacskókat is. Varrhatsz is magadnak vagy turiban találsz fillérekért ilyesmiket.

 

(kép forrása: PInterest)

 

#3: Üvegcsomagolás

 

A 90-es évek elejéig szinte minden folyadék visszaváltható üvegekben volt kapható itthon. Ebből volt zsebpénzem és valahogy a kóla is finomabb volt-igaz csak Karácsonykor került jobbára az asztalra. A befőttes üvegeket persze nagyobb becsben tartották, mert a nagyik versenyeztek érte a rokonoknál és nem csak házi befőtt került bele nyáron, hanem fűszerek, lisztek, kekszek.

 

A szódásüveget külön történet, heti izgamat jelentett ha jött a szódáskocsi. Még mondásunk is van róla „Veri,mint szódás a lovát”.

 

 

ÜVEGEK MAI HASZNÁLATBAN: Te is nyugodtan használd újra a kicsi vagy nagy üvegeidet. Díszítheted is textillel, de a lényeg, hogy natúrkencétől a mosóporig, vagy mindenféle száraz élelmiszer tárolására szuper. Csomagolásmentes boltokban szeretettel várnak.

 

#4: Ruházkodás+ mosi pelus

 

A divat változik, trendek jönnek mennek,  a stílus örök. A kapszula gardrób nem mai találmány. Amikor sokan gyárban dolgoztak, és kvázi egyenruha volt, nem kellett minden táskához egy cipő vagy minden nadrághoz két passzoló felső. Talán ma sem kell, de mégis, a sok leárazás a tömérdek fast fashion bolt a folyamatos vásárlást ösztönzi.

 

Egészen a 80-as évek közepéig a mosható pelenka nem opció volt, hanem A pelenka. Jó öreg tetra, esetleg papírbetét, külsőnek pedig műanyag patentzáros,gumírozott bugyiszerű akármi. Sima fehér. Ha már higiénia: létezett menstruációs bugyi, ebbe a nők vattát tömtek-nyilván nem volt túl kényelmes, bár akkor még a leggings vagy hófehér lovaglónadrág nem az utcai divat részét képezték…

 

ÍGY ÖLTÖZZ MA TUDATOSAN:  a színtanácsadás szuper dolog. Előre spórol Neked sok pénzt. A second hand ruhák pedig sokszor szinte újak, ezzel is spórolsz és egyedivé teheted stílusod. Ha pedig új ruhát, cipőt vásárolsz, inkább a tartós, minőségi darabokat válaszd és óvd őket mosás során.

 

#5: Utazás

 

Utazni szuper, de a repülő sajnos a legkörnyezetkárosítóbb utazási mód. A tömegturizmus néhol az ökológiai katasztrófa közelébe sodort egyes tengerparti szakaszokat. Nagyanyáink beérték a mesés magyarországi helyekkel, sok sok belföldi program, vízparti szórakozási lehetőségek szolgáltak nyaralásul. A hetvenes-nyolcvanas években virágzott a balatoni,-és dunai hajózás. Autó is jóval kevesebb volt.

 

HOGYAN UTAZHATSZ MA?

Egyértelmű, hogy a világ izgalmas és gyönyörű, de mi lenne ha először a magyar városokat, tájakat fedeznéd fel? Autóba 5-en is befértek, barátokkal, családdal lehet szervezni 1 napos kirándulásokat. Ha pedig külföldre mész, akár csatlakozhatsz is helyi szemétszedő,tengerpart takarító mozgalmakhoz-így a testmozgás is garantált. Ne vásárolj össze mindenféle emlék vackot.

 

 

Hogy mikor kellett volna azt mondani az iparnak Állj? Mikor kellett volna a hipermarketeknek mondani:elég a zacskóitokból? Szóval igen, nagyszüleink nyílván tévedtek néhány  dologban (vegyszerezés, mosószerek,stb.)-talán csak a korabeli tájékoztatás volt igen szűkszavú. Ugyanakkor néhány dologban mi is tanulhatunk tőlük. Mi is csupán megpróbáljuk mai tudásunk szerint a lehető legtöbbet tenni a Földért, unokáikért és, bízunk benne, ezt ők is folytatják.

 


Barátsággal: MM Kriszti« vissza
Blog
Törődj többet a hónaljaddal!
Cimkék: kiemelt,

Ugye Te sem hanyagolod el a fülmosást, a körömpucolást vagy arcod rendszeres tisztítását? Miért ne érdemelné meg hónaljad is ezt a napi 1 perc törődést? Ha azt hiszed, csak a szagok és a foltok miatt érdekes ez a terület, olvass tovább...

Tovább
HATÉKONYSÁG VS. Marketing: haladó kencés tippek a homeopátia megkérdőjelezése után
Cimkék: kiemelt,

Az anyák egy személyben orvosok, kozmetikusok,fodrászok és pszichológusok. A gyógynövények ezért szervesen kapcsolódnak tevékenységünkhöz évezredek óta...

Tovább
Hogyan tedd meg az első lépéseket a vegyszermentes élet felé?

Tiszta baba, rendes ház-tartja a mondás...Észrevetted, hogy a rendelőben, a kórházban meg aztán a séták alkalmával mintha versenyt futnánk mi anyukák? Rengeteg a feladat, és sokszor nem jut idő a legfontosabb dolgokra.

Tovább