Absolute illóolajok az aromaterápiában

Absolute illóolajok az aromaterápiában

Úgy tartják, az igazi illóolaj mindig vízgőz desztillálással születik. Ha a terápiás (a gyógyszeriparba hajló…) célokat nézzük, ez így is van. Azonban kémiai összetételük, illatjegyeik lelkünkre gyakorolt áldásos hatásai az „absolute” olajoknál tagadhatatlanok.


A rózsaolajról szerettem volna írni, de ha már „absolute”,akkor van néhány (egyébként elvileg 36 ) esszencia még a világon. Első körben tisztázzuk az abszolútum fogalmát.

 

Rose Absolute és Rose Otto-melyik mire használhatod?

 

Mindkét rózsaolaj olajos tapintású és a Rosa Damascena virágaiból készítik. Az előállítás módszere azonban más. A Rose Absolute, mint minden „absolute” oldószeres kivonással készül. Ez a kivonószer leggyakrabban egy szerves, szintetikus anyag, pl. hexán. Természetesen ezt a hexánt eltávolítják a tisztítás során, de fontos, hogy olyan picike mennyiség maradhat, ami nem mérhető, de pl. belsőleg fogyasztva hosszú távon nem volna egészséges. Illóolajokat egyébként sem javasolhat senki belső fogyasztásra, tényleg nagyon kevés kivételtől eltekintve. Kb. 600-700 kg rózsasziromból készül 1 kg rózsaolaj. Az eljárás előnye, hogy nem csak rózsaolaj, de rózsa „massza”, viasz is keletezik,amit szintén a parfümipar használ előszeretettel. A lényegi különbség itt van: az oldószeres kivonás elősegíti a legédesebb aromák, a legfinomabb illatmolekulák kinyerését, és olyan zsírsavakét is, melyek például a ráncok karbantartásáért is felelnek. Testesebb olaj, irritatív töményen, és nem is javasolt pl. várandósoknak, epilepsziában vagy magas vérnyomásban szenvedőknek.

 

 

A Rose Otto vagy Rose Attar hagyományos desztillációval készül, ahol mintegy 900- 1100  kg rózsasziromból készül 1 kg illóolaj. A Rose Otto illóolaj rendkívül illékony, és szinte megfizethetetlenül drága. 2 ml jellemzően 5000-7000,-Ft. Kilós ára néhány évvel ezelőtt 2.5 millió forintra rúgott. A Rose Absolute jelenleg kb. a fele, de ez nagyon változó-mint általában az illóolajok ára.

 

Illatjegye: Szív vagy fej.

Terápiás hatásai: a bőrön anti aging hatású. Masszírozva jótékony az emésztésztő és a szaporodó szervekre. A lélekre álmatlanság, depresszió, frigiditás esetén jótékony, valamint  gyász és extrém szorongás esetén.

Jól keveredik: szantál, neroli, jázmin, geránium és citrusfélék

 

Absolute (illó) olajok az aromaterápiában

 

Egyes nézetek szerint az abszolút olajok nem igazi illóolajok, mert az illékony komponensek mellett nem illékony, testesebb molekulákat is tartalmaznak. Mivel tömény, igen illatos olajok, érdemes őket 5%-os higításban használni. Kitűnő hordozó a szója, jojoba és mandulaolaj. Így már akár önmagában is használható, de ebből is elég néhány csepp egy nagy adag kencébe, hogy áldásos hatása megmutatkozzon. Töményen a legtöbb kifejezetten irritatív hatású az illatanyagok allergénjei miatt. Jellemző, hogy a gyönyörű virágok mind kitűnő alapjai az abszolút olajoknak.

 

Ismertebb absolute olajok:

 

Jázmin

 Vanília

Rose de Mai (Centifolia rózsából)

 Nácisz

 Gardenia

Frangipani

 

 

Kevésbé ismertek: Lótusz, kerti szegfű, lonc, hársfavirág.

 

Az abszolútok szinte földöntúli, összetéveszthetetlen aromával rendelkeznek, melyek parfümökben megigézik annak viselőjét. Bőrön jellemzően nyugtató, bőrsimító hatásúak és felüdítik a lelket is közben.

 

 

Mivel helyettesíthetjük a legdrágább illóolajokat ?

 

Jázmin absolute  helyettesítője: Ylang ylang

Neroli helyettesítője: Ylang ylang

Szantálfa helyettesítője: Cédrus

Rózsa absolute vagy Otto  helyettesítője: Geránium vagy pálmarózsa, rózsafa

Szegfűszeg helyettesítője: fahéj

 

 

A varázslatos virágillatok megfelelő terápiás illóolajokkal kombinálva igazi gyógyírként hatnak lélekre és testre. A jó minőség sosem olcsó és valóban csak cseppenként érdemes adagolni.

Van kedvenc parfümöd, amelyben használják valamelyik fenti  esszenciát?

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal. Ha érdekel valamelyik illóolaj, és nem tudod beszerezni, írj bátran: info@mosomami.hu

 

Szeretettel: MM Kriszti« vissza
Blog
TeÉsŐ-meg az érzékeny bőre..
Cimkék: kiemelt,

A versenyt komolyan veszik, de a testápolást csak lazán. Pókerben nem ismernek tréfát, de a csajos hisztiket maguk között kiröhögik.Ők,igen...

Tovább
E-számok a kozmetikumokban II.-tartósítók és allergia
Cimkék: kiemelt,

Első körben tisztáztuk a zselésítők témakörét. A tartósítókkal esetében is fontos: ételbe minél kevesebb kerüljön és kozmetikumban is csak a minimális biztonságos.Az allergiát így sem ússza meg mindenki.

Tovább
Ez az igazán expressz manikűr-jah,és egészségesebb is...
Cimkék: kiemelt,

Van egy kedves, rendes "körmös" ismerősöm, szépen dolgozik.Ez a cikk sem egy gél lakk ellenes poszt, mégis felnyithatja a szemed, és alternatívát kínál...

Tovább