E- számok a kozmetikumokban I.-zselésítők

E- számok a kozmetikumokban I.-zselésítők

Most olyan sűrítő, stabilizáló szerekkel foglalkozunk, ami szinte minden kozmetikumba kell, de ételeinkben egyre inkább fintorgunk tőlük.


 Míg utóbbi területen az ételek javítását, olcsósitását érik el velük, addig a kozmetikumokban győz a kettős jó. Stabilabb és kellemes bőr-hajérzet tapasztalható.

 

TERMÉSZETES GUMIK

 

Gyorstalpaló e-szám kisokos:

 

E 407: karragén

E 414 gumiarábikum (acacia senegal)

E 412 guar

E 415 xanthan

E 425 konjak

E 460 cellulóz (sima)

E 464 modosított cellulóz

 

 

Miért nem jó, ha belsőleg sokat fogyasztunk?

 

Az élemiszerek (bocsi, de sokszor nem nevezném élelmiszernek egyes gyártók termékeit) nagy része címke szerint vagy sem, de tartalmaz sűrítőt. Tormakrém, chili szósz, pudingok, és még az ételszállítók se sajnálják. Képzeld, a múltkor rendeltem vöröslencse főzeléket csirkefalatokkal. Idézek a cimkéről (tudtam, hogy ezt egyszer ki kell írnom magamból...):

Vöröslencse 13%, csirkehús 4%, a többi fűszer, víz, stabilizátor. Az edényből gyakorlatilag egy kockát tudtam kitenni a tányérra és tulajdonképpen felszeletelve ehettem a lencsefőzeléket. Ez már közelít a molekuláris gasztronómia fogalmához.

 

Kaphatóak olyan "fogyókúrás" kapszulák, amik nem tartalmaznak egyebet, csak rostokat, azaz olyan cellulózt, ami megduzzadva a gyomorban valamennyire telíti azt.  Valójában ez nem egészséges hosszú távon. 

 

 

Sokféle vizsgálat készült az élelmiszer ipari adalékok szervezetre gyakorolt hatásáról. Jelenleg az az állásppont, hogy az elvárás ezekkel az anyagokkal szemben az, hogy molekulaméretüknél fogva csupán ellássák funkciójukat az emberi szervezet bárminemű befolyásolása nélkül. Azaz: nem emésszük meg őket, csak áthalad rajtunk.

 

A sűrítők túlzott használata ellen a fő érv szerintem, hogy nem mindegy, mit kapsz a pénzedért: valódi gyümölcstartalmú dzsemet (hiszen abban megáll a kanál) ,vagy zselésítővel felturbózott, színezett valamit?

 

Szerepük a kozmetikumokban

 

Írtunk már korábban, hogy a natúrkozmetikai vonal gyakran vesz át alapanyagokat az élelmiszer iparból. Hangsúlyoztuk, hogy a kozmetikai minőség nem egyenlő az élelmiszer iparival.

A legtöbb kozmetikumot (akár natúrvonalas, akár klasszikus) minél több oldalról kell támogatni abban, hogy stabil maradjon a szerkezete. Azaz pl. ne essen szét a sampon, a krém, és géles legyen a fogkrém, stb.

 

Hogy milyen szépségeket lehet kreálni a xanthan segítségével, ebben a videóban megnézheted >>> https://www.youtube.com/watch?v=FJpS_0Js83o

 

 

Olajmentes kozmetikumok, hidrogélek készíthetőek például  xanthannal. Az ilyen kozmetikumok jól esnek a bőrnek nyáron. Van egy erős fogyasztói elvárás is: hiszen a híg sampon nem sampon, és nem mindegy, hogy lotion, milk, bodybutter vagy mezei krém az állag :). Ez mind mind befolyásolható részben a stabilizáló gumikkal.

 

 

Egyedi tulajdonságok:

 

CELLULÓZ: többféle minőségben elérhető. Stabil zselét ad, elsősorban fogkrémekhez.

 

XANTAN: az egyik leggyakrabban használt zselésítő. Túladagolva ragadós érzetet kelthet, de egyébként könnyen és gyorsan többféle minőségben zselésít. Filmképző is, az arcmaszkok fontos összetevője és hajzseléhez is alkalmazható. Masszív zselét is lehet vele elérni.

 

GUMIARÁBIKUM: selymes bőrérzetet ad. Xanthannal kevert verziója stabil, szép gélt képez.

 

GUAR (sima): szépen hidratálja a bőrt és hajat.

* megjegyzés: a guar hydroxypropyl trimonium chloride módosított guar, kifejezetten hajápoló termékekbe kationos tulajdonsága miatt. Mindig ellenőrízd az INCI-t vásárláskor.

 

KONJAK: púderes, selmyes bőrérzetet adó zselésítő. Túladagolva azonban darabossá válhat a készítmény.

 

KARRAGÉN: könnyen oldódó por. Akár magas mennyiségben is lehet alkalmazni, nem hajlamos ragadóssá válni. Ez nem tipikusan zselét adó anyag, inkább gél-szerű a végeredmény.

 

 

Használatuk-haladóknak :)

 

A fenti tárgyalt „gumik” mind vízoldékonyak, Ebből következik, hogy csak olyan kozmetikumokban segítenek, amelyek víz alapúak. Azaz többségében vizet tartalmaznak:

O/V krémek

Samponok, tusfürdők

 

 

Adagolásuk nagyon eltérő, sokat kell próbálkozni. De irányadónak elmondható, hogy 0,2-től 1% a leggyakoribb. Fontos, hogy kozmetikai minőség legyen és nézz utána, milyen típusú gélt készít az adott alapanyag. Például opálosítja -e a terméket vagy víztiszta gél is lehetséges vele?

 

A legtöbb gumi szereti, ha glycerinben előhidratáljuk, és egyébként is melegebb közegben oldjuk fel, de persze lehet szenvedni :). Így is úgy is közepes fordulatszámmal és legalább 5-10 perces keverési idővel kell számolni. Szintén, a legtöbb gumi féleség tovább sűrít, ha picike sót adunk mellé.

 

 

Szóval azt hiszem jobb, ha inkább a kencétekbe kerülnek ezek az „E” számos adalékok. Nyugodtan oszd meg másokkal is ezt a cikket, ha hasznosnak találtad.

 

Szép nyári napokat!

 

Szeretettel:

MM Kriszti« vissza
Blog
Műanyag a kencédben? A CARBOMEREKRŐL érthetően
Cimkék: kiemelt,

Carbomer-polimer-és a zöld megoldás a cikk végén :). Egy alapanyag család, amit kifejezetten a kozmetika ipar számára fejlesztett ki a szépségipar.

Tovább
Konyhai maradékból tojásfesték: ÖKO HÚSVÉT
Cimkék: kiemelt,

Hajlamosak vagyunk szkeptikusak lenni a természetes festékanyagokat illetően. Pedig a henna után ez az öko tojásfestő módszer gyerekjáték. Szó szerint...

Tovább
Wellness lábápolás otthon
Cimkék: kiemelt,

A szemünktől a lábak vannak a legmesszebb, mégis érdemes fokozott figyelmet fordítani erre a területre. Ápold és dezodoráld!...

Tovább