Környezetbarát dobozolás, BIO térkitöltő

Környezetbarát dobozolás, BIO térkitöltő

 

Gyakorló végfelhasználóként tudjuk, hogy egy-egy csomag kibontása után a szemetes gyakran megtelik a térkitöltő műanyag hulladékkal. Ez egyrészt bosszantó, másrészt a környezetre nem kis terhelést zúdít rá indokolatlanul.

A megrendelt termékek csomagolásánál ezért nekünk is elsődleges szempont, hogy minél kevesebb plusz csomagolóanyag kerüljön a dobozokba. Könnyűnek hangzik...

 

Sajnos azonban a futárszolgálatok gyakran nem képesek kellő óvatossággal kezelni a kiszállításra váró csomagokat. Egy egy leejtett csomag -törékeny tartalma révén- gyakorlatilag megsemmisül. Tipikusan a mosógél flakonja eltörik, és a kiszabaduló folyadék eláztatja, használhatatlanná teszi a csomagban található többi terméket is.

Ezekre, a szállítás során tönkrement csomagokra, a szállító cég csak és kizárólag akkor vállal garanciát, és fizet kártérítést, ha a csomagolást megfelelőnek ítéli meg.

 

Megfelelő csomagolásnak az minősül a hivatalos futárszolgálatos álláspont szerint, mikor a termék nem érintkezik közvetlenül a fő szállító dobozzal! Tehát alul, felül és oldalt is térkitöltő anyag van a csomagban. (Ez nonszensz, igaz...?)

Amennyi az áru a csomagban, kb ugyanannyi térkitöltőre volna szükség... De a kedves vásárló mit kezdjen annyi térkitöltővel?

 

1. Térkitöltő kukacok

 

 

Mivel mi is gyakran kapunk is csomagot , így felgyűlik nálunk is a térkitöltő anyag. A nem lebolmó hagyományos térkitöltőt természetesen újrahasznosítsuk, csakis viszonteladói csomagokba használjuk fel, így kedves partnerünk is tovább tudja használni. Szerencsére évről évre csökken-szinte el is tűnik- a nem bio térkitöltő habok jelenléte, hiszen együttműködő partnereink hasonlóan" kattantak", mint mi.:)

 

Végfelhasználó vásárlóinknak (kisker)  csomagjába igyekszünk újrahasznosított papírt alkalmazni a doboz falának megerősítése végett, valamint a térkitöltő csipszből a BIO verziót használjuk, mely közönséges kukorica pehely. Langyos vízben pillanatok alatt feloldódik. (próbáltad már? )Ha nem tudsz vele mit kezdeni, egyszerűen oldd fel és öntsd a WC-be. Vagy a kertre. Vagy gyűjtsd össze a kamrában, de vigyázz, mert az egerek szeretik! :)

Mostanában sok visszajelzést kapunk, hogy túl sok a térkitöltő anyag a dobozokban, ezért fontos hangsúlyozni, hogy ezek lebomló anyagok, nem kell tőlük megijedni. Műanyag térkitöltőt  egyáltalán nem használunk háztartási csomagokban, és sok éve nem is vásárolunk!

 

You tube videónk ITT >>>  https://www.youtube.com/watch?v=81m6ljfsjOU

 

2. Papír kitömők

 

 

Újságpapír, feldarabolt mindenféle doboz- nem túl szépek, de betöltik rövid életű szerepüket a szállításban. Ezért nem költünk extra vastag "gyári" papírtekercsre, vagy bioműanyag légpárnákra. Helyette azzal dolgozunk, ami kéznél van.

 

Néha, ha bírja még a doboz, abban küldjük a termékeket vadiúj doboz helyett.

 

A papírt gyűjtük szelektíven, a térkitöltőt pedig oldjuk fel vízben, és már is volt-nincs. :)

 

Ahogy ezt olvastam egy jó kis idézetben: milyen kár valamit egy percig használni, ami aztán több száz évig nem bomlik le...

 

Barátsággal: a MosóMami csapata nevében is: Radnainé  Kriszti