Frissített cikk! Sok víz lefolyt a Dunán,mióta először fogalmaztam úgy, a MosóMami zöldkozmetikumokat gyárt. Nem csak bio, nem csak öko, nem csak lebomló.

Ideje volt körülírni, mit is értünk a ZÖLDKOZMETIKUM fogalma alatt. Olyan termék, ami a szépségápolás során nem csupán a bőr természetes igényeit veszi figyelembe, de tekintettel van a használatából eredő környezeti ártalmakra-ezért tudatosan minimalizálja azt.

Mi az a Zöldkozmetikum?

"A zöldkozmetikum olyan alapanyagokból készül minimum 98%-ban, amelynek előállítása fenntartható, és drasztikus kémiai behatásoktól mentes, biológiai lebomlása kitűnő és a minimalizmus jegyében többfunkciós összetevőket használ a hatékony és víztakarékos  bőr,-és hajápoláshoz. "(MosóMami)

A Fair Trade, Bio minősítések preferálása természetes és magától értetődő, ahogy a folyamatos kutatás fejlesztés.

Szóval igen, ez egy rögös út- hogy működjön minden anyag, hogy hozza az elvárásokat, amikor klasszikus samponról vagy deóról váltasz át, hogy figyeljünk a pazarlásmentes gyártásra és használatra, vagy éppen a csomagolásra, vagy éppen az újratöltésre. Igen, ebbe belefér, hogy Ecocert által elfogadott tartósítószert (ami szintetikus pl. Benzyl alcohol) vagy fantázia illatanyagot (részben természetes eredetű részben szintetikus pl. mangó illat) használunk. A 2%-ba természetesen sok minden NEM férhet bele, szóval…..

Érdemes megnézni, szerintünk egy zöldkozmetikum gyártó mit NEM csinál:

#1: Greenwashing marketing: egy termék promotállása egy jól hangzó vegán összetevővel, amiből maximum 0,1% van az adott termékben pl. Hidegen sajtolt mandulaolaj.

#2: Natúr vagy vegán összetevő helyett a profit érdekében a szintetikus, de akár azonos INCI-vel rendelkező összetevőt tenni. Pl. a Sodium Laureth Sulphate nem a legjobb választás, de a kókusz alapú még mindig jobb, mint a kőolaj alapú. Vajon ki mondja meg Neked, a samponodban melyik van? Ide illik még az INCI-vel való másik játék: Sodium Coco Sulphate =  SLS?? 

#3: Növényi olajból a leggyatrább minőségű,akár kevertet a termékbe tenni. Pl. a hidegen sajtolt bio avokádó olaj és a finomított ipari között óriási különbség van.

#4: Növényi alapot is tartalmazó, de erős kémiai eljáráson átmenő anyagot használni, pl. glyceryl PEG ricinoleate. 

#5: a világ legtávolabbi pontjáról hozatni egy csoda összetevőt, mert az természetes.

És hogy mit kívánok gyártóként, anyaként, vegyészként? Nos, csupán annyit, hogy élelmiszer hulladékból és láthatatlan bacik segítségével mind több alapanyag készüljön a kozmetika ipar számára (aktuális kedvenc a narancs és citrom illó, valamint a baktérium fermentált tenzidek-utóbbiak elég drágák). 

Szeretném azt is, hogy amikor kijön egy zöldnek kiáltott alapanyag, ne kelljen napokat az apró betű nézegetésével töltenem (végül rájönnöm, a fele greenwashing) és hátradőlhessek: na igen, ez és egy a gyártó tényleg komolyan gondolja,amit mond. 

Nem is olyan hosszú kívánságlista, ugye?